lördag 31 maj 2014

Räcker inte

Kritik mot ett antal kommunber fotsätter.
I Sjöbo har de i allafall blivit snabbare att utreda. De har fortfarande inte kommit i kapp men räknar med att göra det till hösten.
– IVO undrar bland annat om det finns något systemfel. Vi har ju varit många som varit nya här, och de nyrekryterade har kanske inte alltid fått det stöd de borde ha haft, säger hon.
 
Tror  att det är många ställen det är systemfel på. När en kommun fortsätter att göra fel trots upprepad kritik så måste det vara systemfel. Vad sägs om Västerås som kritiserats 16 gånger i samma ärende http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2507760-socialen-kritiseras-efter-barns-vard
Efter att ett barn omhändertagits av de sociala myndigheterna har olika omständigheter kring saken kritiserats 16 gånger av flera myndigheter.
Bland annat har Socialstyrelsen, JO, länsstyrelsen och Kammarrätten kritiserat socialnämnden i Västerås.
Nu riktar också Inspektionen för vård om omsorg, IVO, allvarlig kritik mot nämnden. Den ena av barnets föräldrar har kontaktat inspektionen med uppgifter om hur nämnden har beslutat kring barnet och bemött föräldern.
IVO ser mycket allvarligt på att socialnämnden inte har dokumenterat tillräckligt vad som har hänt. Det gör ärendet svårt att granska. Men IVO kan ändå konstatera att nämnden har brutit mot lagens krav.
”Nämnden har under en period begränsat umgänget med AA utan att ha fattat ett beslut”, skriver IVO.
Socialnämnden kritiseras också för att ha låtit bli att informera föräldern om beslut kring barnet, och för att inte ha berättat om förälderns rätt att begära omprövning av beslut.
Bristerna i dokumentation får allvarliga konsekvenser.
”Det innebär att IVO vare sig kunnat granska om umgänget utformats ifrån barnets bästa eller om nämnden agerat likvärdigt och opartiskt”, skriver IVO.

Jag förstår inte hur en kommun kan få fortsätta efter så mycket kritik och upprepade fel. Varför händer inget.? IVO måste ju få utökade möjligheter att göra något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar