tisdag 20 maj 2014

Betänkande

Hittade ett betänkande som kom
2013/14:SoU23 Åtgärder för att stärka barnets rättigheter och uppväxtvillkor
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/tgarder-for-att-starka-barnet_H10391/?text=trun Skall erkänna att jag inte hunnit läsa igenom det. Om någon gör det får ni gärna tala om vad ni tycker
Det blir debatt d 12 juni.

Här http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/SoU23/ kan ni läsa om riksdagens förslag som ligger bakom 122 sidor sedan kan man läsa motioner som också ligger till grund.
En handlar om hur man skyddar barn på nätet mot ex pedofiler.
En om sexhandel runt barn. Båda lika viktiga men jag saknar ändå det jag själva och många andra med mig driver.
Men en http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Ett-starkt-barnperspektiv_H102C318/?text=true tycker jag är bra.
Barn är en grupp som inte har någon egen talan. Barn är helt beroende av vuxna i sin omgivning. En förälder kan vägra umgås med sitt barn utan konsekvenser men barnet kan inte vägra umgänge med sin förälder. Trots det saknar samhället ett samlat barnperspektiv både i lagstiftning och i efterlevnaden av de lagar som reglerar barns uppväxtvillkor. Barns rätt till en god barndom måste väga högre än föräldrars rätt till sina barn. Föräldrabalken är en lag som idag går före barnkonventionen om barns rätt till en god uppväxt. Därför borde det införas en barnbalk som ska vara likställd föräldrabalken för att på så sätt garantera att barns rättigheter respekteras.

Gång på gång uppdagas brister i lagstiftningen som gör att den inte lever upp till barnkonventionen. Barnkonventionen har funnits i mer än två decennier men har fortfarande inte fått ett ordentligt genomslag i Sverige. Barnombudsmannen menar att arbetet med barnkonventionen dessutom har tappat tempo i många kommuner, landsting, regioner och myndigheter. Därför bör Barnkonventionen nu inkorporeras i svensk lagstiftning.
Barn är egna individer med egna rättigheter fastslagna i Barnkonventionen. Det finns således ett stort behov av en samlad barnbalk. Ett tydligare barnperspektiv bör införas i svensk lagstiftning i en barnbalk och tillämpningen och verkställandet av densamma ses över och utvecklas.
 
En barnbalk inte dumt. Som skall väga tyngre än föräldrabalken och allt annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar