tisdag 8 april 2014

Synen på barn och familjehem.

Ett hem för ensamkommande flykting barn runt GBG har fått stänga för att förhållandena är så dåliga där.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2332406-ungdomshem-far-stanga-efter-missforhallanden
IVO säger:
I inspektionens beslut beskrivs hemmet som smutsigt och kallt. Både de boende och personal hade ytterkläder på sig inomhus när inspektionen gjordes. Toaletterna var ohygienska och det saknades sängkläder i sängar. Innertaket i träningsboendet var angripet av mögel. Socialtjänst och polis har här tidigare hittat rester av långvarigt narkotikamissbruk.

och i Skåne har ter av fyra på en organisation VoB startat eget
http://www.skanskan.se/article/20140406/NYHETER/140409693/-/oro-i-familjehem-efter-personalens-avhopp
Tre av fyra familjehemskonsulenter på kommunägda VoB Syd har sagt upp sig för att starta liknande verksamhet i egen regi.
Nu är oron stor bland familjehem i Skåne som valt att säga upp sina avtal med vårdbolaget.
 
– Ett tiotal familjer har valt att säga upp sitt avtal med oss. Precis som en vanlig anställd har de en månads uppsägning, säger Niels Elvhammar, vd för VoB Syd och tillägger:
– Det är klart att familjerna känner sig trygga med sina konsulenter som haft en nära kontakt med barnen och familjerna under kortare eller längre tid.
En stor efterfrågan på familjehemsplaceringar har under en längre tid varit verklighet i Skåne. Trycket är hårt och för de yngsta barnen anses familjehemsplaceringar vara den bästa lösningen. Men det är inte enkelt att hitta familjehem och flera kommuner har tagit hjälp av offentligt ägda VoB Syd för bland annat placeringar av ensamkommande flyktingbarn.
VoB Syd är ett offentligt bolag som jobbar med familjehemsplaceringar, behandlingshem och integrationsboenden. Bolaget ägs gemensamt av Skånes och Kronobergs kommuner som vid behov kan köpa tjänster av bolaget.

En god man till ett 12-årigt ensamkommande flyktingbarn, familjehemsplacerad av VoB Syd, berättar för Skånska Dagbladet att familjerna är oroliga för att barnen ska tvingas byta familjehem. Det som en följd av att tre av totalt fyra familjehemskonsulenter sagt upp sig under våren för att starta motsvarande verksamhet i egen regi.
Familjekonsulenterna vill dock inte uttala sig om uppsägningarna och den nya verksamheten, men bekräftar att två av de anställda redan har slutat och den tredje slutar inom kort.
 
Det är svårt nog som det är. Jag förordar en central familjehemsrekryterare för kommunerna regional som tillhandahåller allt det organisationerna gör men billigare för kommunerna.
sist är det den kinesiska familjen som piskat sin son för att han inte presterade ba nog i skolan.
http://www.expressen.se/nyheter/mamma-piskade-sin-son--frikanns-av-polis/
Den här chockerande behandlingen gavs till en sexåring som inte gjorde sin läxa.
Händelsen ägde rum i Kina, då mamman beväpnade sig med en klädgalge och slog honom så illa att hans förskollärare anmälde henne till polisen.
Men där fick hon inte mycket gehör - eftersom "skadorna inte är så farliga som de ser ut", enligt polisen.
Irish Mirror skriver att läraren, som också är den som dokumenterat skadorna, upptäckte allt vid en gymnastiklektion.
 
Det är bara att konstatera att synen på barn behöver ändras på många ställen i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar