torsdag 21 november 2013

Svar igen från departementet

Bästa Eva,

Varmt tack för dina angelägna brev som inkommit 14 och 24 oktober samt den 4 november. Ursprungligen hade du adresserat dina brev till statsrådet Maria Larsson, hon har tagit del av dina brev och gett mig i uppdrag att besvara dig.

När jag läser dina brev förstår jag att du har ett stort personligt engagemang. Som du redan vet får dock varken tjänstemän eller statsråd uttala sig om eller ingripa i enskilda fall som myndigheter handlägger. Detta skulle kunna tolkas som ministerstyre vilket är förbjudet enligt grundlagen. Myndigheterna är självständiga att utöva sina befogenheter under gällande lagar och regleringar samtidigt som domstolarna har till uppgift att tolka lagen och döma enligt den.

Från ett generellt och övergripande perspektiv skulle jag dock vilja nämna några av de initiativ regeringen tagit på områden som dina brev berör. Inledningsvis vill jag nämna att Socialstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning barn kommer till tals i familjerättsliga ärenden om vårdnad, boende och umgänge inom socialtjänsten samt på vilket sätt detta sker. I uppdraget ingår att kartlägga i vilken utsträckning barnets åsikter efterlevs samt att redovisa vilka metoder som tillämpas när barnen kommer till tals.

Socialstyrelsen ska samråda med Barnombudsmannen och redovisa barns erfarenhet av att komma till tals i familjerättsliga ärenden. Utifrån kartläggningen ska Socialstyrelsen sedan överväga om åtgärder behöver vidtas för att stärka barnets ställning i ärenden om vårdnad, boende och umgänge och vid behov lämna förslag till åtgärder. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2014.

Socialstyrelsen har också fått i uppdrag att kartlägga vid vilka situationer och i vilken utsträckning socialnämnderna väcker frågan om nationell adoption av barn som är eller kan komma att bli placerade i samhällsvård och om frågan inte väcks trots att adoption skulle kunna vara lämplig utifrån vad som är bäst för barnet, orsakerna till detta. Utifrån kartläggningen ska Socialstyrelsen också överväga om åtgärder behöver vidtas för att socialnämnderna ska uppmärksamma frågan i högre utsträckning än i dag. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2014.

I egenskap av barnminister har Maria Larsson ofta betonat vikten av att lyssna till barns egna berättelser. Trots att det ofta är barnen själva som bäst kan svara på frågan om hur de har det, hur de mår och i det här fallen; hur ett familjehem fungerar, tillfrågas de alltför sällan.

Regeringen har därför beslutat att uppdra åt Barnombudsmannen och Socialstyrelsen att genomföra ”brukarundersökningar” bland de barn och unga som är i samhällsvård. Det är angeläget att kontinuerligt följa upp dessa barns upplevelser av sin placering, men det är också en förutsättning för utvecklandet och säkerställandet av en trygg och säker vård för barn och unga.

Följande står att läsa i regeringsbeslutet:
”Regeringen beslutar att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en modell för att lyssna på barn i familjehem i syfte att låta dem förmedla sina upplevelser om sin vistelse i familjehemmet. Uppdraget ska delas upp i tre olika faser, en förstudie, en pilotundersökning samt en analys av hur modellen skulle kunna användas i återkommande och regelbundna undersökningar.

Uppdraget ska ske i samverkan med Barnombudsmannen. Socialstyrelsen ska även beakta aktuell kunskap inom området samt samråda med relevanta myndigheter och organisationer inom ramen för uppdraget.”
[…]

”Regeringen anser att det är angeläget att kontinuerligt följa upp placerade barns upplevelser av sin placering. Detta är också en förutsättning för att utveckla och säkerställa en trygg och säker vård för barn och unga. Att få en aktuell lägesbild av hur barn och unga själva uppfattar den sociala barn- och ungdomsvården är även en betydelsefull kunskap för att utveckla kvaliteten i verksamheten.

I propositionen Stärkt stöd och skydd för barn och unga (prop. 2012:13/10) aviserade regeringen att arbetet med brukarundersökningar som sker på äldreområdet även ska omfatta barn och unga i samhällsvård. Som ett första steg i arbetet ska detta ske genom att en modell utformas för familjehemsplacerade barn. Vid Socialstyrelsens frekvenstillsyn talar inspektörerna med barn om hur de uppfattar sin vistelse, vård och behandling. Då familjehem inte omfattas av frekvenstillsynen är det därför angeläget att även dessa barn får komma till tals.”

Avslutningsvis vill jag än en gång tacka för dina brev. Det är alltid värdefullt för oss att få ta del av enskilda personers erfarenheter och synpunkter, särskilt då det gäller något så viktigt som våra barn.

Med vänlig hälsning
Anna Close

Brevsvarare för barn- och äldreministern

Socialdepartementet

Regeringskansliet

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Registrator
Socialdepartementet
Tel. vx 08-405 10 00
Fax. 08-723 11 91
s.registrator@regeringskansliet.se

Jag är så trött på att alltid bemötas av vad de gör eller gjort när jag talar om att det inte blev som de tänkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar