måndag 2 september 2013

Nutella på mackan

Vi vill så gärna tro att alla föräldrar är lämpliga men så är det inte. http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/Mitt-barn-ska-ha-coca-cola-till-lunch/
Här kommer lite berättelser om händelser på dagis där föräldrar tror, reagerar eller kräver olika saker.
som tur är innebär det inte att föräldrarna är så dåliga att de fråntas sina barn men det kan vara tecken på att fler saker inte är vad de borde.
Okunskap är väl oftast den största orsaken.

I helgen fick jag återigen ett nytt ärende. En pojke som bott i sitt familjehem i snart 4 år. Han vara bara några månader då han kom. Nu bestäms att han skall hem. Familjehemmet tvingas på utrednings hem tillsammans med mamman med order att hjälpa henne med anknytningen, för att om de lyckas förlora pojken.
Det funkar inte, han har ju redan sin anknytning. Han vänder sig til fosterföräldrarna och är bara trygg med bio mamman då de är i närheten så efter någon vecka plockas de bort och han får bara träffa dem på helgerna. Han gråter och längtar så efter dem att hemmet tvingas att ringa upp familjehemmet flera gånger för att pojken skall få prata med dem. Han gråter och frågar varför de inte hämtar honom, varför han inte får komma hem, lovar att vara snäll. Frågar om de inte älskar honom längre och talar om att han älskar dem. De kan inget göra. Ändå hävdar utrednings hemmet att det går så bra och han skall hem till mamma. Nu innan helgen fick de veta att det var sista umgänget sedan får de inte träffa honom något mer.
Mamman har dessutom flyttat så ärendet skall över till en annan kommun. Innan ärendet flyttas över har hon redan begärt avlastning eftesom hon anser att hon inte klarar av honom heltid, men hon vägrar att ta familjehem han växt upp hos. Dem han känner och älskar.
Istället skall nya in.
Barnperspektivet lyser återigen med sin frånvaro och det där att barnens bästa skall väga tyngst finns inte på kartan utan det är hennes vilja som väger tyngst.
Hade det varit lite ruter i soc och man hade haft ett tydligt barnpersektiv skulle de krävt att familjehem skulle funnits kvar. Sagt att om du skall ha avlasting så är det den familjen eller ingen för hans skull men så är det inte.
Till saken hör att det finns personer i omgivningen med insyn i familjen, biomammans alltså och hon är fortfarnade inte lämplig, har fortfarnade inte ändrat så mycket som hon påstår och visar upp under de tillfällen hon får besök. Ännu en liten stackare man skall förstöra utan att kunna göra något.

1 kommentar:

  1. Åh fy fan, jag vill bara gråta... Att detta händer i Sverige idag. Vad är det för barbarer vi har satta med beslutsrätt om våra barn?

    Samtidigt är jag rädd att detta skulle kunna hända även oss. "Vår flicka har sin anknytning bara till oss och det har föräldrarna börjat avsky oss för... Och de stackars barnen som inget annat vet.

    SvaraRadera