tisdag 20 augusti 2013

Saknar mycket där...

Hittade en debatt artikel runt KD´s förslag nu inför valupptackten:
Vi ska vara världens bästa land för unga
Kristdemokraterna har lagt förslag om utökad föräldraförsäkring så att det blir enklare att kombinera jobb och familj, frihet att själv fördela föräldradagarna och större möjlighet att välja barnomsorgsform. Vi har också stärkt den ekonomiska situationen för familjer med de minsta marginalerna och gjort det möjligt att spara dagar till och med att barnet är 12 år. Efterfrågan på föräldrastöd ökar och vi föreslår därför att kommuner ska erbjuda föräldrautbildning, inte bara när barnen är små utan också under tonåren. När problem uppstår i familjen måste det även finnas möjlighet till familjerådgivning till en maxkostnad på 300 kronor per gång. I dag har alltför många inte råd att söka hjälp när det behövs.
Vi anser att alla politiska beslut ska familjesäkras. De ska analyseras utifrån deras inverkan på familjernas ekonomiska situation och hur det påverkar förutsättningarna att värna och vårda positiva familjerelationer
Öka kvaliteten i förskolan. För små barn är det särskilt viktigt med en lugn miljö och personal som har gott om tid. Vi förslår därför en satsning på 1,4 miljarder för att minska antalet barn i förskolegrupperna.
En bättre skola. Internationella jämförande studier visar att svenska elevers skolresultat sjunker. Det försämrar ungas möjligheter till jobb och på sikt svensk konkurrenskraft.Vi vill bryta trenden genom mer lärarledd undervisningstid och mer svenskundervisning med fokus på läsning. En satsning på fler speciallärare ska garantera tidigt stöd till de elever som behöver. Vi vill även öka kraven vid antagningen till lärarhögskolan för att höja kvaliteten på undervisningen. Duktiga lärare ska också premieras i lönekuvertet.
Minska ungdomsarbetslösheten. För att öka ungas möjligheter till jobb vill vi införa lärlingsanställningar. Det skulle öka företagens vilja att anställa oprövade personer och att ta ansvar för unga på arbetsmarknaden. Vi vill även införa en tvåårig yrkesförberedande utbildning, med ett frivilligt tredje år som kan läsas in i efterhand. Det skulle ge större möjligheter för dem som vill jobba inom praktiska yrken att komma in på arbetsmarknaden.
Sverige kan bli världens bästa land att växa upp i. Det är ingen utopi utan en möjlig verklighet. Med ett helhetsperspektiv på barn och ungdomar når vi dit.
 
Men vart är förslagen runt redan utsatta barn? Vart är kompensations till barn  drabbade av felaktig myndighets utövning? Vart är förslagen runt bristerna i utbildning för dem som hanterar barn eller konsekvenser då de gör fel? Barns rätt till det eller dem de ser som sitt/sina oavsett vem det är bio/syskon/släkt/ familjehem? Det saknas mycket i de förslagen som jag ser det.

Behovet om en uppsträckning behöver jag nog inte berätta om. Tror de flesta vet.
En artikel som bekräftar runt skolan om en flicka som inte gått i skolan på två år utan att någon reagerade. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17321746.ab  Vet flera sådana fall. Vet även om barn som visserligen är i skolan men inte på lektionerna. Man hävdar att det inte är så mycket att göra. De sitter och hänger i korridoren.
Håller inte med. som sagt barn skall vara i skolan det säger lagen men då måste det väl också finnas krav på att de skall lära sig något. Att de skall ha med sig något då de lämnar skolan eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar