tisdag 16 juli 2013

Norrköping först ut

 Norrköping blir av med rätten att använda BBIC.
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8681479
–Vi bedömer att kommunen inte lever upp till licensvillkoren, vilket är allvarligt. BBIC är frivilligt men kommunen har förpliktat sig att följa en viss struktur. Ska man ha licens så måste man leva upp till det man undertecknat, säger Mary Nilsson, chef för vägledningsenheten på Socialstyrelsen.
Nio slumpvis utvalda placeringsärenden i Norrköping har granskats av Socialstyrelsen. I inget av de nio fallen användes anvisningar för läkarundersökning, vilket ska göras enligt BBIC. Enligt Socialstyrelsen finns starka bevis för att placerade barn har sämre fysisk och psykisk hälsa.
–Man bör låta barnet bli undersökt av läkare i samband med att man överväger insatser för barn, säger Mary Nilsson.
Rapporten uttrycker också förvåning över att socialnämnden i Norrköping inte avser att göra mer inom sin egen förvaltning för att uppmärksamma oupptäckta hälsoproblem hos varje enskilt placerat barn.
Samtal med barn ingår i BBIC-systematiken, men det genomfördes bara i ett av sju möjliga ärenden som granskades. I det fallet slutfördes inte samtalet. Som skäl anges att intervjuformulären som används upplevs för tidskrävande och omfattande.
–Om man inte har samtal med barnen missar man viktig information som kan ligga till grund för bedömningen. Det är också viktigt att barnen ska känna att någon lyssnar på vad de säger, säger Mary Nilsson.

–Vad det här har inneburit för barnen kan vi inte säga, eftersom vi inte granskat så djupgående. Utredningarna som gjorts kan för all del vara rättsäkra och riktiga. Men för Social-styrelsen är det viktigt att barnens förhållande blir korrekt utredda, och det innebär för oss att man använder BBIC rätt, säger Mary Nilsson.
 
 Jag kan väl tycka att det är konstigt att man kan bli av med rätten att använda ett hjälpmedel för att göra rätt. OK visst krävs det att man använder det rätt men det är ju till viss del färdiga formulär som man fyller i vilket borde minska risken för att göra fel. Vet att man kan ta det faktum att man använt BBIC som ett bevis för att man gjort rätt men så behöver det alltså inte vara.
Det är väl alltid så när människor är inblandade. Det blir fel. Den risken finns alltid när människor är inblandade och alla kan och får göra misstag men när misstagen upprepas och görs igen och igen måste det stoppas.
Sedan vet jag inte om lösningen är att ta från dem rätten att använda BBIC sedan kan de begära dispens tror snarare att de borde kräva en utbildning i hur den skall användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar