fredag 12 juli 2013

De bortrövade barnen

Fastnade igår framför TV´n med ett program De bortrövade barnen på TV 4 fakta. kl 19.00
En dansk dokumnetärserie runt barn som rövas bort av den ena föräldern.
Han som gjort den hade själv kidnappats som barn av sin pappa och hållts ifrån sin mor under flera år.
Jag hann tyvärr inte se så mycket av det men det jag reagerade mest på var att trots att han var med sin pappa så saknade han sin mamma så mycket att han nu jobbar med att försöka hjälpa barn att komma hem. Han menar att ingen hjälper dessa barn.
Det är en serie så torsdagar kl 19 kommer jag att sitta bänkad.
 Hann bara se halva så jag hoppas att det kommer i repris. De kommer att följa 4 ärenden tror jag det var.

Första delen handlade om ett barn, en liten flicka, Emma som var född i Australien och hade bott där. Mamman var dansk och pappan Australiensare. Hur mamman ljuger om att bara åka på semester men sedan inte kommer tillbaka. Hur han kämpat för att få hem barnet men ingen hjälper honom. Han får inte ens träffa henne. Hur mamman trots att han åker dit vägrar att ens låta honom träffa flickan.
De båda länderna har en överenskommelse om att barn som kidnappas av en förälder skall föras tillbaka inom ett antal timmar. Men Danmarks myndigheter struntar i detta även om de uppmärksammats om hur läget är.

Vänd på alltihop så handlar det ju om en liten flicka som förvägras rätten till sin far som faktiskt älskar henne högt. Hur kan någon vara så egoistisk att man tar ifrån en annan människa något så viktigt bara för att man själv är egotrippad?  hur kan man påstå sig älska ett barn och sedan ta ifrån hen något så dyrbart som att bli älskad av den andre föräldern? hur kan man vägra att låta dem ses?
Det handlar ju om väl fungerande föräldrar där det inte finns vare sig hot, missbruk eller andra orsaker.

Barn har rätt till alla som är viktiga för dem vem det än är. Föräldrar, mor och farföräldrar. Syskon. annan släkt. Tidigare familjehem. Sedan kan det vara personer som är farliga för dem men de inte begriper men då kan man ha övervakning eller se till att de ändå får tillgång till men skyddat. Men de ärendena är så få att de inte är något att utgå ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar