söndag 16 juni 2013

Vart 6:te barn

Hittade en undersökning. Vart 6:te barn har föräldrar som vårdats för alkoholrelaterade probelm
http://www.accentmagasin.se/okategoriserade/vart-6e-barn-har-en-foralder-som-vardats-for-missbruk/
Alla barn födda i Sverige under 1987–89 vars biologiska far eller mor vårdats inneliggande på sjukhus på grund av missbruk och/eller psykisk sjukdom en eller flera gånger från barnets födelse fram till 18 års ålder har identifierats.
Resultatet visar att 7,6 procent av barnen hade haft minst en förälder inlagd med någon av dessa diagnoser. Psykisk sjukdom var den vanligaste anledningen, men 2,5 procent hade haft en förälder som vårdats för någon alkoholrelaterad åkomma och 1,5 procent för narkotikarelaterad.
Att något barn haft båda föräldrarna inlagda var mycket ovanligt. Det har bara 0,3 procent av barnen behövt uppleva.
När definitionen av missbruk vidgades till att omfatta även öppen vård eller vård inom kriminalvården, för rattfylleri eller narkotikabrott, så ökade andelen berörda barn till 17 procent, vilket är ungefär vart sjätte barn.
Betyder det att antalet barn har minskat? Eller har Statens folkjhälsoinstitut överdrivit? Nej, snarare tvärtom. I siffran vart femte barn finns inte bara barn till missbrukare utan även barn till föräldrar som dricker riskabelt. Mångaav dem, kanske de flesta, hamnar sannolikt inte i vårdstatistiken. I så fall står vi inför ett gigantiskt problem.
 
Och tänk vad många som tycker att lite sprit eller några öl gör väl inget...
Hela min tonårstid fick jag höra att jag var konstig som valde bort att dricka. Har inte tyckt om känslan att inte ha koll, inte ens känslan av att vara lite lagom rusig.
Nej sprit är inget för mig men jag vet ju hur många som dricker och där det även påverkar barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar