torsdag 13 juni 2013

Ny rapport om omplaceringar i familjehem eller på institution.

Hittar jag en artikel om en ny forskningsrapport runt sammanbrott. Dvs omplacering av barn i familjehem eller på institution. En kvinna har studerat instabilitet inom familjehems vård. På http://www.samfak.umu.se/om/aktuellt/nyhetsvisning/instabil-samhallsvard-tvingar-barn-att-flytta.cid217274 finns det även en sammanfattning av hela rapporten.
Finns även en artikel på http://socialaktion.nu/normbrytande-beteende-enda-mojligheten-att-fa-flytta/ om länken inte fungerar
Studien visar att barn i olika åldersgrupper är med om olika typer av instabilitet. Sammanbrott är vanligast för tonåringar (13-17 år) medan barn i förskoleåldern (0-6 år) vanligen är med om instabilitet i form av ett planerat byte av vårdmiljö. Sett till alla åldersgrupper (0-17 år) avslutar två av tre barn sina placeringar på grund av instabilitet, d.v.s. sammanbrott eller planerade byten av vårdmiljöer, och ett av tre därför att vårdbehovet upphört.

Ur barnens perspektiv får instabilitet utifrån såväl sammanbrott som planerade byten av vårdmiljöer betydelse för vårdens kvalité, då båda typerna av instabilitet förknippas med svåra känslor. Hur svårt barnen upplevde en flytt från ett familjehem eller en institution berodde på barnens relation till sina vårdgivare. Därför beskrevs en planerad flytt från ett familjehem eller en institution som barnen trivdes i som svårare än ett sammanbrott från en vårdmiljö barnen ville flytta från.
– Detta visar på vikten av att minska även planerade byten av vårdmiljöer för barn.

Barnen uttryckte en tydlig önskan om nära och trygga relationer till föräldrar, familjehemsföräldrar, institutionspersonal och socialsekreterare.
Om man vill läsa hela http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:619291

Göran Johansson han som gjorde vanvårdsutredningen hade läst den och kände igen tendenserna
http://goranjohansson.blogspot.se/2013/06/barn-som-flyttas-i-offentlig-regi.html#comment-form

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar