fredag 14 juni 2013

Fortsatt program i serien på Tendens

Tendens fortsätter med sin serie om familjehem.
Telle Söderberg tidigare ordförande i Familjehemmens riksförbund.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/203484?programid=3381 Hon kallar sig för ett ställföreträdande hopp. De har jobbat i 23 år och en mängd barn har växt upp i deras hem.

Hon beskriver sig som envis och konsekvent med en förmåga att ta barn på allvar . Det är egenskaper som hon tror att hon har haft nytta av som fostermamma. Och för några år sen belönades hon med en guldmedalj av Sällskapet Pro Patria för ”Medborgerliga förtjänster”
Dom största problemen har Telle inte haft med barnen eller föräldrarna utan med socialtjänsten.
Hon efterlyser större engagemang från samhället för dom omhändertagna barnen. Och ett bättre stöd till familjehemmen.
 
Ja det är ju vad jag får höra av alla de jag haft kontakt med också. Det värsta är ofta inte barnen eller föräldrarna utan handläggarna.

Sedan del 3 http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3381 Om två barn som råkade illa ut.
Kathrine och hennes lillebror Jerry fick vara med om många uppslitande avsked som barn. De flyttades runt från barnhem till fosterhem till barnhem flera gånger. Räddningen blev den familj som Kathrine kallar för det bra fosterhemmet.
- Jag glömmer aldrig den dag Kathrine och Jerry kom och vi hämtade dem vid tågstationen i Härnösand berättar Karin 92 år. Kathrine tog min hand och kallade mig för mamma...
Innan Kathrine och Jerry kom till fosterfamiljen i Norrland bodde de tre år i en annan fosterfamilj som satte djupa spår i syskonen.
- Vi blev inlåsta i soprum, fick munnarna igentejpade och blev slagna med mattpiska, berättar Kathrine. Räddningen blev när fosterpappan i den familjen bad att få bli av med oss och vi fick flytta.
 
Det värsta är att det inte slutat. Vanvården även om den i de flesta fall ser annorlunda ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar