onsdag 26 juni 2013

Ännu ett fall där en åklagare inleder utredning runt tjänstefel av en handläggare.

Återigen en berättelse om en mamma som förlorar sitt barn utan grund. I Östersund.
Orsaken: att man inte gör en ordentligt utredning och väger in alla faktorer. Att en överambitiös handläggare gör mer än den behöver och tar ett barn utan grund. Mamman fråntogs sitt barn, det placerades och inte förrän hon själv bevisade att hon var sjuk ändrades inställning.
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5572737
Under graviditeten hade Anna blivit misshandlad av barnets pappa och efter förlossningen fick hon blödningar och barnsängsfeber. Det var en jobbig period och Anna sökte stöd hos kommunen. När sonen var tre veckor gammal gjorde socialtjänsten bedömningen att hon inte kunde ta hand om sin son och han placerade i ett familjehem. Anna har kämpat för att få tillbaka sin son och ärendet var uppe i både förvaltningsrätten och kammarrätten. För några månader sedan upptäcktes det att Anna haft en fysiskt sjukdom under flera års tid. Hon hade svår kortisolbrist något som gör en svag, trött och okoncentrerad. Annas värden var så pass låga att läkare gjorde bedömningen att hon kunde ha dött.
– Mitt liv ändrades ganska drastiskt och jag har fått tillbaka orken sedan jag fick min medicin.
Kan få sonen tillbaka
Upptäckten av sjukdomen blev även en vändpunkt i hennes kamp för att få tillbaka sin son. Socialtjänsten ser en positiv utveckling och Anna har fått utökat umgänge och träffar idag sin son fyra timmar i veckan och socialtjänsten jobbar för en hemflytt men det är oklart hur länge det kommer ta innan sonen kan flytta hem till sin mamma.

Händelsen är polisanmäld, JO-anmäld och DO-anmäld och åklagare utreder om två anställda på socialtjänsten i Östersunds kommun begått tjänstefel. Annas advokat säger att det är väldigt ovanligt att åklagare inleder förundersökning när den här typen av fall.
Det är vad som lyfts i press. Jag har kontakt med familjehemmet och där ser man att allt inte kommer fram. Vem säkerställer att barnet får det bra om man rättar till?

Sedan en liten kul historia.
Ett par som varit gifta i 8 år och vände sig till ferilitetsklinink för att de inte fått barn. Där visade det sig att de visste inte hur man gjorde....

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar