måndag 13 maj 2013

En som fick...

Efter vanvårdsprocessen har det nu börjat betalas ut pengar till de som drabbats. Allt eftersom så skriver media om de som träder fram. Här är en berättelse. En nu äldre dam som misskötts, misshandlats, som efter en våldtäkt tvingades till att sterilisera sig inför hotet att annars stängas in på institution. Hur hon rest sig gift sig, startat företag och haft anställda.
Har bara tagit med en del. Läs gärna hela artikeln.
http://dalademokraten.se/2013/05/11/ersattningsnamnden/
Sara Moen föddes i Göteborg. Hennes mamma fick hjärnblödning vid förlossningen och dog tio månader senare. Först bodde Sara hos en faster och sedan på barnhem. Mellan två och fyra års ålder var hon placerad hos en lärarinna. Sedan flyttades hon tillbaka till barnhemmet igen. Därefter kom hon till en bondgård där hon blev slagen redan första dagen.
– De hade ett stort köksbord med höga stolar och jag var liten och satt och dinglade med benen. Då fick jag stryk för att jag inte kunde sitta still.

Det var inte sista gången det hände.
– Jag fick gå och hämta riset som de doppade i saltlake. Man hittade väl på en massa ofog och då slog de, säger Sara Moen.

Hon måste arbeta hårt på gården. Från fem på morgonen jobbade hon i lagården och sedan efter skolan till långt in på kvällen. Hon var kvar på gården tills hon var 13 år.
– Då tog jag femtio kronor som mannen hade tjänat på att sälja grönsaker på torget, köpte godis och bjöd alla skolkamrater. Oj vad populär jag blev. Sen gick 14 dagar och så kom barnavårdsnämnden och hämtade mig, säger Sara.
Hon placerades på ett hem och skulle sedan arbeta hos en prästfamilj. Det var under den tiden som hon våldtogs av en man som var anställd där. Sara blev gravid och fick missfall. Hon blev därefter steriliserad.
– Jag hade ingen talan. Hade jag inte gått med på sterilisering så kunde jag ha blivit internerad för livstid, säger hon.
 
I tjugoårsåldern träffade Sara Moen sin första man som var änkling med tre barn. Hon säger att hon fick sin frihet när hon var 26 år, men med stämpeln att hon hade ”en tolvårings intelligens”. Det har förföljt henne genom livet.
– Jag fick bara gå sex år i skolan. Med en tolvårings intelligens, hur hade jag kunnat driva ett eget företag med många anställda? Jag har visat samhället jag, och aldrig legat någon till last, säger Sara Moen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar