måndag 27 maj 2013

Början till ett ba slut

Har varit /är ur slag. Känns som man stångar sig blodig utan att något händer. Jag är trött och orkar snart inte kämpa längre. Undrar vart det tar oss. Inte verkar det hjälpa hur mycket man än abvslöjar.

Något possitivt iallfall.
Fick ett SMS att Hadille, tösen som skulle utvisas till Frankrike, sedan Algeriet för att komma närmare mamma nu har fått uppehållstillstånd 2 år. Hon är alltså skyddad två år framåt iallfall. Under tiden skall de jobba med kontakten med mamman.

Det står även i press nu idag.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16849929.ab
Den tvååriga flickan Haddile får uppehållstillstånd - i två år meddelar Migrationsverket.
– Så långt är jag glad, nu har vi något att jobba runt, säger Haddiles fostermamma Malén Liewehr.
 Målet med uppehållstillståndet är enligt Migrationsverket att Haddile ska kunna återförenas med sina biologiska föräldrar och att hennes fosterfamilj ska kunna stötta henne under tiden.
Väckte känslor
Haddiles fostermamma Malén Liewehr gläds över att få ett besked.
– Det är i alla fall bättre att veta något, säger hon.
http://www.expressen.se/kvp/haddile-far-uppehallstillstand/
Migrationsverket skriver i pressmeddelandet att "det är viktigt att Haddile ges möjlighet att lära känna sina föräldrar, något som både Socialförvaltningen i Lund och familjehemsföräldrarna arbetar för".
Carl-Olof Lindberg, flickans offentliga biträde, tycker att beslutet är bra.
– Det var detta jag hade räknat med rent krasst, men hon kunde ha fått permanent uppehållstillstånd, säger han till TT.
Han tror inte på en återförening mellan Haddile och hennes biologiska föräldrar.
– Den möjligheten finns inte, enligt min uppfattning. Det har gått för lång tid och hon har aldrig träffat dem, säger Lindberg.
Då återstår att söka förlängt uppehållstillstånd efter två år eller permanent uppehållstillstånd, säger han.
Samtidigt uttrycker han förståelse för Migrationsverkets beslut som ger en öppning för att det ska gå att tillvarata barnets och dess biologiska föräldrars rätt att leva tillsammans.
"Klokt beslut"
Att inte utvisa en tvåårig flicka till ovissa omständigheter är ett klokt beslut, säger psykolog Åsa Landberg.
– Det är fruktansvärt otäckt att bli utvisad om man inte kan språket och inte känner någon. Därför är det bra att Migrationsverket har tagit ett barnperspektiv och tagit hänsyn till vad socialförvaltningen skrivit om vad Haddile kan behöva, säger hon till TT.
Migrationsverkets nya beslut har dröjt nästan ett år sedan det förra som avslog ansökan om uppehållstillstånd för Haddile.
– Långa processer är aldrig bra för barn. Omgivningen påverkas och då gör även barnet det, oavsett om det förstår vad som händer, säger Åsa Landberg.
TT: Hur viktigt är det för Haddile att lära känna sina biologiska föräldrar?
– Alla barn har rätt att lära känna sina biologiska föräldrar. Men om man ska bo tillsammans med dem eller inte kan ju se lite olika ut, det får framtiden utvisa, säger Åsa Landberg.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar