onsdag 13 mars 2013

Visste inte ... eller hur var det med det...

Även Mark har placeringar på Oasen.
http://www.bt.se/nyheter/mark/marks-kommun-ser-over-barnhemsplaceringar(3688431).gm
Nu skall man se över dem och fundera på om de skall sägas upp säger Hermansson ordförande i nämnden.
Inför teveprogrammet kontaktade socialförvaltningen en familj vars barn tidigare bott på Oasen.
– Vi har kollat med familjen och ungdomen men de har inte upplevt verksamheten där som negativ. Vi har ingen anledning att förstärka bilden av att det inte fungerar, vi har ingen sådan information, säger Per-Olof Hermansson.
Han är förvånad över uppgifterna om bestraffningarna.
– Vi kan inte tillåta att det sker, det är absolut inte bra det som påstås. Vi ska vara vaksamma när det gäller alla hem, hur verksamheten fungerar där, säger Per-Olof Hermnansson.
Han är förvånad över uppgifterna säger han, men han har vetat om att det var något fel.... länge.
Det var ju en familj som slog larm redan 2010. De kontaktades inte utan de anmäldes istället.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5471758
Signaler om att det inte stod rätt till på hemmet kom till myndighetens kännedom redan för flera år sedan. 2010 anmälde en familj från Marks kommun Oasen till Socialstyrelsen.
– Jag såg barn som slets och drogs i händer och armar. Jag såg ett barn som kastades rakt ner i golvet i en hall. Sedan instängningen – om ett barn har en diagnos som gör att de är ganska aktiva så kanske de inte ska ha en "lugn stund" mitt på dagen och stänga in dem på rummet. Men det sker varje dag där, säger mamman i familjen
Familjen från Mark, som skulle utredas på hemmet och bodde där i början av 2010, reagerade tidigt på det de såg och slog larm.
– Jag kan berätta om en händelse. Jag tror det var dag två eller tre, i stora matsalen. Ett barn hade dåligt bordsskick. Detta var ett barn som hade en diagnos som gjorde att han inte kunde hejda sig, han kunde helt enkelt inte ha ett perfekt bordsskick. Personalen skrek på honom, slet ifrån honom tallriken och sa att "nu har du förlorat alla dina poäng, nu räcker de inte, nu kan du inte ringa till din pappa i helgen."
 
Det var alltså inte en nyhet för honom vilket han påstår. Han precis som sin föregångare låtsades som inget. Valde att titta bort, valde att ignorera det de fick höra underlät att anmäla vilket de skall enligt lag om de får veta att något är fel, om någon far illa. Varför gjorde han inte det?

 Hittade en sak som kanske inte direkt hör till ämnet men ändå handlar om utsatta. En debatt artikel där en skribent ber om att få byta plats med Beatrice Ask.
http://www.dn.se/kultur-noje/basta-beatrice-ask
Den är så bra skriven. Hur lätt det är att skapa otrygghet. Hur lätt det är att döma andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar