fredag 1 februari 2013

Ekonomin styr handläggningen

Då är det ytterligare en kommun som fått svidande kritik för sitt agerande mot barn.
Töreboda.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5428033
Socialstyrelsen skriver att kommunen ska vidta åtgärder för att utbilda personal som arbetar med våldsutsatta och att riskbedömningar förs för våldsutsatta barn och kvinnor. Dessutom måste rutinerna för handläggning och dokumentation måste förbättras.
I rapporten anser Socialstyrelsen att Töreboda har valt ekonomin framför barnens bästa, bland annat när det gällde placeringen av flickorna.
– Fokus har inte legat på flickornas situation och behov, utan den ekonomiska aspekten har varit avgörande för om de ska hem väldigt fort eller om de inte ska vara kvar i jourhemmet. Det är väldigt anmärkningsvärt. De insatser barnen behöver ska ju utgå ifrån behoven som finns, säger Mikael Thörn.
Kommunen har själv gjort en intern granskning som kom fram till att handläggningen av ärendet bedöms som allvarlig och att rutinerna behöver förändras. En enhetschef, som har varit tillfälligt omplacerad, fick lämna sin post och en ny samordnare för barnhandläggarna anställdes.
 
Samma handläggare som i vårt ärenden.
Men vilka blir konsekvenserna.
Jo en chef fick avgå sedan räcker det med att man rättar till så att det inte händer igen.
Konsekvenser för flickorna ... nej det blir inga.

Mäniskor är ju inget värda i vårt samhälle det som är viktigt är dokumentation och formalia.
Att ekonomin styr .. ja så kommer det att fortsätta vara så länge kommunerna har ansvaret. Det borde tillbaka på högre nivå så att inte kommunens ekonomi sytr vilka insatser man har råd med.

sedan hittade jag ett inslag om ett barn som säger att hon omhändertogs var henns räddning.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/utsattes-for-vald-och-sexovergrepp
- Annars hade jag nog inte suttit här idag eftersom jag hade självmordstankar å så. Jag mådde ju inte alls bra och trodde att det var jag som hade gjort fel.
 
Sedan är det fler barn som skall utvisas trots att föräldrarna fråntagits sina barn på grund av misskötsel. I Borås är det ett ärenden till en 14 årig flicka.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/#./flicka-utvisas-med-psykiskt-sjuk-mamma?&_suid=135970297987407543774103206173
- Hon har ju inte pappan i livet och mamman med sin psykiska sjukdom gör ju att hon inte har någon möjlighet att ta hand om henne i Kosovo. Det finns inget skyddsnät utan flickan blir utlämnad till att ta hand om att försörja sig själv och sin mamma. Det är ett ansvar jag inte anser att man kan lägga på ett fjortonårigt barn. Det är absurt.
 
När skall lagarna ändras så att barnperspektiet väger tyngst? Att banrens rätt till trygghet skall styra beslut gällande barn? när skall de som sbestämmer börja agera för barnens bästa istället för de vuxnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar