måndag 11 februari 2013

Debattartiklar

 Ja då är det flera debattartiklar i GP runt barn och deras väl och ve.
En jag bloggade om igår och sedan var det ytterligare en igår som jag tar med här
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1295843-att-se-barnet-ar-allas-ansvar-i-en-vardnadstvist
Den tar upp en av de saker jag driver. Ett eget ombud för barn i utsatta situationer.
Barnets bästa ska vara en överordnad princip oavsett om besluten tas av socialtjänsten, skolan eller domstolen. Det som glöms bort är att barnets vilja också ska ses som en självständig omständighet och därmed läggas till grund för domstolens ställningstagande, detta är extra viktigt när det handlar om lite äldre barn.
Vårdnadstvister handlar om en tredje person – barnet. Det glöms ofta bort. Ge barnet ett eget ombud och se till att samarbetet mellan familjerätten, domstolen och socialtjänsten blir bättre, skriver jurist Caroline Högberg

Många säger att barnet befinner sig i en lojalitetskonflikt och tvingas välja sida. Jag menar att barnet behöver få bekräftelse genom att man lyssnar på vad det har att säga, och detta utan att barnet för den skull tvingas ta ställning för eller emot en förälder. Här är Barnombudsmannen tydlig – barnen som sitter i kläm mellan sina föräldrar vill bli sedda.

I ett familjemål är fokus inte enbart på att vinna. Som ombud handlar det om att arbeta för en lösning som gagnar barnet.

När socialtjänsten får i uppdrag av tingsrätten att träffa föräldrarna och barnet i ett första samtal, kallas det för snabbupplysningen. Här väljer flera att inte träffa barnet, vilket jag starkt ifrågasätter. Det finns en uppfattning att man skyddar barnen genom att inte prata med dem och den uppfattningen är helt i strid med vår lagstiftning och Barnkonventionen. Och just valet av metod som socialtjänsten använder sig av i sitt utredningsarbete är viktigt att lyfta fram. Under mina år på familjerätten, hände det ofta att barnet uttryckte en tydlig vilja inför mig, men inte ville att föräldrarna skulle få reda på den. Utmaningen blev då att på ett professionellt sätt finna vägar att argumentera för min bedömning utan att hänga ut barnet.
 
Hon talar om hur det ser ut (läs mer i texten, följ länken) och talar ju samtidigt om vad som behöver ändras.
Det såt också om en flikca som utsatts för sexuella övergrepp. http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1295492-tonarstjej-vittnar-om-ar-av-overgrepp Mannen har visst härjat lite överallt coh kallas olika saker på olika ställen. Men det är samma brott.

Sedan en debatt artikel runt lillebror.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1295866-skarp-rattstryggheten-for-barn-
Den lyfter/kräver tillbaka handläggaransvaret, konsekvenser, fler vårdnadsöverflyttningar, ett tyngre/tydligare barnperspektiv samt ombud för utsatta barn. Jag har varit med och skrivit den även om mitt namn inte är med. Och det var bara för att vi tar upp vårt ärenden. Gå i och debattera så vi får en bra debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar