onsdag 12 december 2012

Vems fel är det?

Skolorna är i kris heter det.
Håller med och det är våra barn som far illa i den.
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1870622-undersokning-visar-pa-kris-i-skolan
I Mark säger lärarna nu ifrån.
Allt färre lärare ska göra allt mer. Varje elev ska mötas utifrån sina enskilda förutsättningar, men det är bara att glömma. Lärarna hinner inte förbereda lektionerna och skolböckerna är trasiga och inaktuella.
Till Sverige nyanlända elever får inte den hjälp de behöver och samma sak gäller elever med behov av särskilt stöd. Utflykter och pedagogisk verksamhet i förskolan utanför skolans väggar och gård får ställas in eftersom lärarna känner att de inte kan garantera barnens säkerhet i andra miljöer.
 Frustrationen växer så klart när lärarna av tidbrist inte kan erbjuda enskilda elever det extra stöd de behöver för att inte halka efter – trots att behovet av extra hjälp är solklart.
 – Samtidigt med besparingarna har det införts ett nytt betygssystem och flera andra skolreformer, påminner Per Källman från Lärarnas riksförbund.
När besparingar genomförs är det ofta den lilla extra kryddan som försvinner först. Men efter fem år med besparingar är det länge sedan åtgärderna enbart handlade om en inställd friluftsdag. Och förutom att eleverna nu, enligt lärarfacken, inte får den undervisning som Skollagen ger dem rätt till sliter besparingarna också på personalen.
 – Det är inte ovanligt att folk går ner i tjänstgöringsgrad för att orka jobba och inte bli sjuka. Man orkar helt enkelt inte jobba heltid, berättar Lena Duwe från Lärarförbundet
 
I en debatt artikel menar skribenten att det för med sig att man då jagar de lågpresterande eftersom de ger dåliga siffror. http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/27/sluta-jaga-de-l-gpresterande-barnen
Jag håller med i vissa hänseenden men inte i andra.

I DN http://www.dn.se/nyheter/sverige/yrkar-14-ar-for-barnvaldtakter hittar jag ett inlägg runt en man som "beställt" våldtäckter som förövaren sedan spelat in så mannen kan följa dem /se dem via datorn. Barnen var i 7 års åldern och våldtäckterna var grova.
Hur sjuk i huvudet måste man vara för att ens komma på tanken?
Vem ställer upp på sådant? De måste vara lika sjuka. Vad skall de skylla på i rätt? Det var han som gjorde det eller fick mig att göra det?
Åklagaren vill att han skall få 14 år. Även om han skulle få det så är han är väl ute efter halvtid och barnen även om de skulle leva på gatan med sex föräljning så har de fått sår som aldrig läks. Minnen som gör att de tappar självkänslan och tror att de förtjänade eller inte är värda annat.
Man blir bara matt vid tanken och känner sig liten. det görs för lite för att skydda våra barn.

Såg en karta på länder i världen som förbjudit barnaga.
Den är på tok för liten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar