torsdag 20 december 2012

TV 4 nu på morgnen

Nu på morgonen var det ett inslag på TV 4 kl 6.45 om Hadille. Vet inte hur långt in i programmet det blir men det kommer en egen länk till det  lite senare under dagen.
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/nyhetsmorgon-2124420
Vad händer nu.
Hennes mamma och pappa kommer hit och vill ta med henne hem. De har med en känd advokat ifrån Algeriet. Vad jag förstått har hon t.o.m. varit med och kidnappat barn. Hon vill stoppa adoptioner ifrån Algeriet till icke kristna länder. Hon vill att inga muslimska barn (som Hadille) skall bo i kristna familjer eller kristna länder.

Fick även veta att det i Algeriet kan du åka i fängelse för att ha fått barn utanför äktenskapet. Som Hadille.
Det är lika stor synd att lämna bort barnet även det kan du åka i fängelse för. Återigen som Hadille.
Det barnet kommer alltid att behandlas som en oäkting. Det kommer inte att få gå i vanlig skola, Inte vara med i vanliga socialsammanhang. För alltid vara utstött. Det är var Hadille riskerar att få växa upp i.

Inslaget var bra särskillt bra tyckte jag experten som pratade om anknytning var. Jag tyckte det var bra att den ena experten lyfte det faktum att för ett barn som fått sin anknytning hos ett familjehem eller bio hem är det fruktansvärt traumatiskt att ryckas upp. Det gäller ju alla de barn som sammanbrotts utredningen granskande ochså som våra.
Juristen som var med menade att en god anknytning kan kompletteras men vi som familjehem får ju sällan vara kvar. I Hadilles ärende blir det ju näst intill omöjligt eftersom hon kommer att bo i ett annat land i såfall.
Och som en familjehemmesmamma  sa efter en omplacering; du kan glömma att de ställer upp på umgänge om barnen sedan skriker efter dig i flera dagar.
Juristen sa att barn alltid skall hem men måste se hur det ser ut just då i varje enskillt fall men hon utgick ifrån föräldrarna för ur barnets perspektiv förstår vem som helst att det efter ett antal år inte kan vara bra för barnet att ens fundera på en flytt vart det än skall flyttas, nytt familjehem eller hem till biosar. utifrån barnets synvinklel är det alltid bäst att stanna slippa flytta såvida det inte är misskött förståss.

På Facos hemsida ligger deras senaste tidning www.faco.nu Där finns en länk till anteckningar från en föreläsning runt anknytnign
http://faco.nu/pdf/Forelasning_Borlange.pdf Mycket läsvärd. kopierar in lite:
Om ett litet barn på ca 1 år, bott i familjehem och det blir fråga om hemflytt vid ca 3 års ålder, finns det ingen annan orsak än omsorgssvikt i familjehemmet som kan motivera någon flytt! Om man placerar barn i familje-hem med högre ålder, så måste socialtjänsten ha tänkt på detta innan. Barn bryr sig inte om åldern på sina familjehem! Biologföräldrar kan vara viktiga personer, men barn skall inte flyttas p.g.a. åldersskäl.

Hittade ett tankvärt inlägg
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article15935215.ab
Det handlar om att vi skiljer oss lite för lätt nu för tiden.
Att man kanske borde lägga lite mer kraft på att försöka få det att fungera även om känslorna tagit slut.
Hon väcker tanken på att det kanske inte är så dåligt att stanna kvar även om inte de himlastormande känslorna finns kvar.  För frågan är om inte tryggheten man har ändå är värd något. Vi skall vara så känslo styrda nu för tiden.
Belyser det hela ifrån en annan vinkel kan man säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar