onsdag 12 september 2012

Inspektionen för vård och omsorg.

Hittade ett äldre inslag lite runt att moderaterna vill ha ytterligare en inpekterande myndighet. Välfärdsinspektionen
http://www.svt.se/nyheter/sverige/m-ny-myndighet-ska-granska-aldreboenden




Den nya myndigheten, välfärdsinspektionen, ska kontrollera kvaliteten inom äldreomsorgen, men också ha möjlighet att utfärda varningar och se till att icke-fungerande verksamheter drabbas av tydliga påföljder.

Det kan handla om viten eller böter, enligt Moderaternas förslag, men ytterst ska alltså myndigheten också kunna stänga ett äldreboende som inte klarar kvalitetskraven.

Men att inrätta en ny myndighet för att granska äldreomsorgen löser inga problem, anser Vänsterpartiet. Socialstyrelsen har redan i dag just de befogenheterna. 

Socialstyrelsen gjorde förra året inspektioner på 170 av de 3 000 äldreboenden man har tillsynsansvar för. Vid tre av fyra verksamheter hittades brister.


Budgetten är klar för den instans som dar igång i juni nästa år. Inspektionen för vård och omsorg. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15411389.ab
Nu är det klart att den får en budget på 376 miljoner kronor för 2013 och 651 miljoner för 2014.
 



– Vi vill ha en starkare tillsyn. Det är en viktig del i patientsäkerhetsarbetet, alltså att följa upp misstag som begås för att bygga det förtroende som sjukvården och omsorgen måste ha, och för att kunna dra lärdomar när misstag ändå begås, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.

– Vi kommer att ta pengar från Socialstyrelsen. Förlorar de en uppgift är det också rimligt att deras anslag förändras, säger Göran Hägglund.

Hur stor del av budgeten det handlar om kan han inte svara på. Myndighetens inspektörer ska finnas i hela landet, men själva huvudkontoret ska vara placerat i Stockholm och regeringen räknar med en kostnad på ungefär 651 miljoner kronor om året.
Eftersom Socialstyrelsen utöver tillsyn även jobbar med bland annat föreskrifter och riktlinjer inom vården tycker Hägglund att det är viktigt att dela upp de olika verksamheterna.

Om någon vill läsa om uppdraget från riksdagen så finns det här.
http://www.regeringen.se/sb/d/12635/a/146274

Ja då blev de två Etiopien fängslade fria.
Skönt.
För ett par år sedan var det två killar som fotograferat delfiner då de jobbade i Iran. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5267016 Den ena är en gammal kompis till mig.  Det går inte beskriva hur det är tror jag. Inte ens för en som suttit i fängelse här i Sverige för det är så fullkomligt annorlunda.

En riksdagskvinna som bloggar om frigivandet är Annelie Enochson.
http://annelieenochson.blogspot.se/2012/09/schibbyes-och-persson-fria-men-alla.html
Hon gläds med dem men undrar hur man hanterar alla barn som är "fängslade" utomlands av den ene eller andra föräldern. En vuxen kan ändå påverka det som sker, har kanske ändå varit delaktig eller orsakat sitt fängslade. En vuxen på något sätt förstå även om det är orättvist men ett barn har inget val. Kankse är för litet för att förstå.
Hon skriver:
Ett litet barn som rövats bort av den ena av sina föräldrar till ett annat land aldrig haft en chans att välja. Det är i dagsläget över 150 svenska barn som befinner sig ofrivilligt i främmande land, bortrövade, utan vårdnadshavarens omsorg och stöd. När skall dessa barn få lika stor uppmärksamhet från rikets samlade journalistkår? När skall någon av dessa barn hamna på första sidan på alla stora dagstidningar? När skall vi i Sverige värdera alla liv lika ? Är ett litet barn som bortrövats mot sin vilja lika värdefullt som en journalist som medvetet överträtt lagar och gränser? Medialt är vi långt ifrån detta! 
 
Kan bara hålla med. Vet inte hur många gånger jag ifrågasatt varför barn som hanteras illa inte väcker mer uppseende. Hoppas att anmälan från Sofia Rapp http://www.presskontakt.se/pressreleaser/visa/pressrelease/525385/barnen-som-vanvardsu/CF803B7C-D875-0072-71C6-294CF4EE733F kan ge den uppmärksamhet som behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar