fredag 22 juni 2012

Frikort

Härom dagen fick jag svar ifrån socislstyrelsen.
Det var en gammal anmälan mot Mark att de fortsatte att göra samma fel. 
Att de inte lämnar ut handlignar, svarar inte vare sig i telefon eller på mail, diarieför inte osv.
Nu fick jag svar, de tar inte upp anmälan. En kommun som fått massiv kritik och som fortsätter att göra samma fel. Det borde resultera i böter med hänvisning till tidigare kritik.

Jag hade kontakt med Mikael Thörn förra året och sedan i början av året igen och han sa att det verkade som de behövde se till kommunen igen.

Det står då de avslutade granskningen förra gången att Socialstyrelsen skulle fortästta hålla ögonen på dem.

De väljer att ite granska igen.
De avslår anmälan med hänvisning till att de redan granskat och kritiserat kommunen och väljer nu att inte granska igen eftersom de enligt ett JO beslut själva bestämmer om och när man i såfall skall granska.
Om jag fortsätter att kritisera kommer de inte ens att svara utan bara lägga mina anmälningar till handlingarna.

Det innebär ju att en kommun som fått kritik får "frikort".

Om granskningen är avslutad även om en kommun fått massiv kritk så kan en kommun alltså fortsätta att göra samma fel coh fler fel utan att granskningsmyndigheterna bryr sig?
Det är ju inte klokt.
Sedan socialstyrelsen tog över för två år sedan kan man säga att en kommun i snitt har fått grav kritik. Men inte en enda kommun har sedan de tog över för två år ens fått böter.

Då kan man undra hur tungt den väger och vad granskningen fyller för syfte .
Vad är det för rättsäkerhet?
Hur skall den lilla drabbade någon sin kunna få rätt.
Det är ju inte klokt.
Har redan pratat med folk i riksdagen om det och de var chokade och lovade att göra vad de kunde för att påverka/förändra.

1 kommentar:

  1. Du är inte ensam i båten. Socialtjänsten i Mark "tappade bort vårt barnbarn". Och tyckte att man som farförälder inte var lämplig att få veta om barnet hade det bra. Barnet försvann och har varit borta i nu mer än åtta år. Socialtjänsten i Mark kunde inte ens svara på om barnet var i livet trots att man som myndighet hade ansvar för dess väl och ve. Lyckligtvis har den personal som då var ansvarig försvunnit eller fockats. Men man orsakade en skada som i sista hand kommer att drabba barnet den dag då det får veta att det har en far, farfar, farmor faster och kusiner i Sverige. Vi lyckades dock lokalisera barnet som befinner sig utomlands och vad vi vet så har det det bra. Socialtjänstens uppenbara nonchalans visar för mig att "bonnläppar" inte ska ha ansvaret för barn.
    Stå på dig och får du igång en organisation som ska jobba för ett barnperspektiv så hejar vi på.
    I vårt fall har vi valt att inte publicera av hänsyn till barnets bästa.

    SvaraRadera