onsdag 11 april 2012

Saningen eller bara prat?

Nu ökar kraven på familjehemmen. Det är bra.
http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.4595483--vi-bar-ocksa-ett-ansvar-

De skriver:
Det krävs mellan 50 och 60 namn på personer som är intresserade för att socialtjänstens rekryteringsgrupp ska få fram de 15 till 20 nya familjehem som behövs i Sundsvalls kommun varje år.

– Många vill mycket och har ett gott hjärta men alla har inte de förutsättningar som krävs, säger socialsekreteraren Jan Gerhardsen.
Han och kollegan Lena Wilson rekryterar och utbildar familjehem. Intresserade får tåla en noggrann granskning. Belastningsregister, polisens misstankeregister och skulder hos kronofogden kontrolleras. Rekryterarna gör hembesök hos familjen, sedan följer en grupputbildning och djupintervjuer. Referenser som arbetsgivare, grannar, bekanta, de egna barnens skola och förskola kontaktas.

I de fall man når hela vägen väntar sedan matchning med barn eller ungdomar som behöver placeras.

– Matchningen är den svåra biten. Vi försöker ha en bank med familjehem men de kanske inte passar de barn som behöver placeras. Syskongrupper ska helst få vara tillsammans, vissa barn har omfattande vårdbehov och alla familjer kan inte ge den tid eller utrymme som då krävs, säger Berit Johansson.
– Att placera barn med allergi är till exempel väldigt svårt för många familjehem har djur, säger Lena Wilson.

Processen att bli familjehem tar ungefär ett halvår, när ett barn eller en ungdom sedan matchats ska socialnämnden fatta beslut om placeringen.
En särskild handläggare har hela tiden ansvar för kontakten med barnet, familjehemmet och barnets biologiska familj. Och varje placering följs upp, minst var sjätte månad för det kräver lagen.

– Det kommer alltid finnas barn som inte kan bo hemma. För många är familjehem en räddning och vi får inte glömma de fantastiska insatser som merparten av familjehemmen faktiskt gör, säger Lena Wilson
Ja det är ju så det skall fungera och skall vara.
Nu är det ju så att jag vet 7 omplacerade barn bara i Sundsvall så jag undrar lite om det bara låter bra eller om de kanske ändrat sig??
Det är en sak att hitta bra familjehem sedan en annan att se till att barnen inte flyttas omkring i onödan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar