söndag 26 februari 2012

Sverige bryter i sina åtaganden

Då har det gjorts en undersökning av barnombudsmannen runt hur Sverige lever upp till sina åtaganden vad gäller barns rättigheter. http://www.barnombudsmannen.se/i-media/debatt/2012/2/utsatta-barn-far-standigt-sina-rattigheter-asidosatta/ Barnombudsmannen menar att utsatta barnens ständigt får sina rättigheter åsidosatta. Det gäller utsatta barns rätt att komma till tals och barns rätt att få sin sak prövad och ges upprättelse vid allvarliga missförhållanden. Därför bör barnkonventionen göras till svensk lag, skriver Fredrik Malmberg.
I stället för att som FN:s barnrättskommitté ha fokus på att skydda barnet när det kommer till tals har svensk lagstiftning fokus på att skydda barnet från att komma till tals. Men frågan är vem man egentligen skyddar om makthavare förses med kryphål som begränsar barnets rätt att komma till tals? Sverige brister också i att ge barn möjlighet att få sin sak prövad och få upprättelse när den som kränker är staten. Många berättade om betydelsen av att få skydd och omhändertagande men det fanns också berättelser om missförhållanden: ”Jag mår dåligt. Försöker be om hjälp men ingen hör… Så fort jag gör fel blir jag bestraffad i stället för att få hjälp.” Flera av barnen berättar om att de vid den första kontakten med HVB får skriva på ett kontrakt som innebär att de avsäger sig flera av sina mänskliga rättigheter. Många vittnade också om bestraffningssystem som bryter ned och som kan leda till att man inte får träffa sina föräldrar eller syskon. Historiskt får barnhemsbarnen upprättelse, men i nutid kan placerade barn varken få upprättelse eller kompensation när det offentliga sviker. I december 2011 antog FN:s generalförsamling ett tilläggsprotokoll till barnkonventionen om inrättandet av en internationell klagomekanism. Det skärper kraven på att barnkonventionen ska bli verklighet i barns vardag. Nästa vecka signerar flera länder protokollet i samband med en ceremoni i Genève. Barn som bor i länder som ratificerar protokollet kan ges möjlighet att få sin sak prövad inför barnrättskommittén. Det gäller i fall där barnen inte kan få sin sak prövad på nationell nivå. Det är min förhoppning att Sverige ansluter sig och på så sätt stärker skyddet för barn.
Ja vad säger man. Det är inget nytt. Vi kan bara titta på vårt ärende där man nu försöker skydda barnen ifrån oss trots att det finns en dom som konstaterar att det är oss de ser som sina föräldrar. Man låter dem inte komma till tals utan hör med andra som tjänar på att de är kvar där de är vad gäller deras åsikter och det stämmer inte med vad de säger till oss. Man har gjort fel mot dem men vart är upprättelsen? Då de berättar att de mår dåligt (för att de saknar oss och vill hem) straffas de genom att skyddas ifrån oss, de får inte träffa oss. I vårt fall är de för små för att få skriva på något men en mänsklig rättighet är att få ha kontakt med de som betyder något och enligt domen är det vi. Har läst det dokument som han skriver om. §81 tar upp just det att kontakt med viktiga personer i dess närhet Det står:
När ett barn placeras i alternativ vård, skall kontakt med hans/hennes familj, samt I likhet med andra personer nära honom eller henne, såsom vänner, grannar och tidigare vårdare, uppmuntras och underlättas, i enlighet med barnets skydd av och bästa intressen. Barnet bör ha tillgång till information om situationen för sina familjemedlemmar i avsaknad av kontakt med dem.
§100 För att främja barnets känsla av själv-identitet, ett liv sagobok bestående lämplig information, bilder, personliga föremål och minnen från saker som hänt i barnets liv upprätthållas med barnets deltagande och gjorde tillgängliga för barn under hans/hennes liv.
Här står det att man skall samla in information runt barnet.Det gjorde jag. Vi har album och rena böcker som jag skrivit till barnen som jag tänker lämna över till dem en dag. Jag vill inte skicka dem nu eftersom jag inte har garantier för hur de kommer att hanteras. Om de ens får behålla dem eller får dem. Då vi lämnat över saker tidigare som de inte fått (enligt barnen)
§101 I situationer där barnets föräldrar är frånvarande eller är oförmögna att göra jag till dag beslut i barnets bästa för barnet, och barnets placering i alternativ vård har bestämts eller godkänts av ett behörigt administrativt organ eller rättslig myndighet, bör en utsedd person eller behörig personen intjänade med laglig rätt och skyldighet att fatta sådana beslut i stället för föräldrar, i samråd med barnet. Medlemsstaterna bör se till att en mekanism är på plats för att beteckna en sådan individ eller juridisk person
Det skulle man kunna tolka som att de skall ha en god man men en egen handläggare duger säkert. Men då måste de ju träffa barnen och i samråd med dem, inte med de som står för familjehemmet eller organisationen som de jobbar för, fatta beslut eller åtminstone höra deras åsikt.
§ 161 Om familjen återanpassning visar sig omöjligt inom en rimlig tid, eller anses strida mot barnets bästa för barnet, stabila och slutgiltiga lösningar, som adoption
Ja där ställer de det lite mer på sin spets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar