söndag 22 januari 2012

Man gör vad man kan

Väntar och väntar på att regeringen skall ta problemet på allvar och göra något. Det gör en av de ”vanvårdade” också. http://www.newsmill.se/node/42478
Anne skriver:
Allt fler familjer såväl biologiska familjer som familjehem upplever vanmakt och misstro mot Socialtjänsten. Men lagförslagen låter vänta på sig trots färdiga utredningar, i årets lista för propositioner finns inte ett enda lagförslag som bidrar till ändringar av Socialtjänsten och LVU.

”Vad händer med lagstiftningen kring barns rätt till trygghet. Det har gått mer än tre år sedan Barnskyddsutredningen kom med sitt förslag om hur barns rättigheter skulle kunna tryggas.
Det har gått ett år sedan Upprättelseutredningen redovisade ökade insatser för omhändertagna barns trygghet. För varje dag och månad som nu går, far allt fler placerade barn i Sverige illa. Allt fler familjer såväl biologiska som familjehem upplever vanmakt och misstro mot Socialtjänsten. Men lagförslagen låter vänta på sig, i årets lista för propositioner finns inte ett enda lagförslag med som bidrar till ändringar av Socialtjänsten och LVU”
Man gör vad man kan. Jag har skickat en anmälan till Jo mot Marks kommun att de fortsätter att göra fel.
En överklagan på beslutet i domstolen.
Ett halmstrå men tar de upp det är det guld värt och tar de inte upp det kan jag plötsligt anmäla det hela till europadomstolen.
Jag har även i går fått iväg en anmälan mot domstolen till JK ang. brist på barnperspektiv. Tar de det inte så skicakr jag den til JO.

Anne fortsätter:
”För två veckor sedan gjordes ett tillägg i Barnkonventionen om att barn också skall ha klagorätt, samtidigt diskuteras i Sverige om Barnkonventionen är tillräckligt stark för att skydda barnen och att den svenska sociallagstiftningen är starkare”.
Har länge funderat på det. En anmälan ifrån ett barn som stämmer socialtjänsten för att de inte företrätt deras intressen. En anmälan mot handläggare som inte lyssnat eller gjort vad som uppenbart för att tillgodose barnens bästa.

Tänk om alla barn som känner att ingen lyssnat, som känner sig överkörda, som inte fått tag i sina handläggare eller där socialtjänsten inte tagit hänsyn till deras perspektiv och beslut tagits över huvudet på dem skulle anmäla dem.
Nu då tillägget har kommit är det möjligt.
Tänk om vi skulle få en anmälningsväg i hela Sverige av ungdomar själva som inte hanterats rätt.
Jag är övertygad om att de är rätt många.
Jag tror att det skulle få upp ögonen på de som bestämmer.
Vi måste få till stånd en översyn av socialtjänstlagen som Maria Larsson visserligen lovat men inte talt om när den skall bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar