tisdag 24 januari 2012

En ny dom med barnperspektiv

Häromdagen fick jag ett mail. Ett brev ifrån en tjej som själv var uppvuxen i familjehem. Hon skrev att det gått bra för henne tack vare det. Hon hade fått stanna i "sitt" familjehem. De var fantastiska och hon hade fått en bra utbildning, bra värderingar och ett bra liv.
Hennes syskon hade fått flytta tillbaka till biomamman.
Att hon blev kvar berodde på att biomamman ansåg att det var bäst för flickan som då bott 2 år i familjehemmet och då bara var tre år att stanna där hon var.
Klok mamma säger jag.hon satte sin flicka i centrum, hon utgick ifrån vad som var bäst för hene. (Sedan gjorde hon tyvärr inte likadant med sysonen berättar hon som mailade)

Hon berättade hur de, biomamman och familjehemmet slagits för att hon skulle slippa umgängen med en missbrukande pappa. Men hur de misslyckades.
Hon mindes hur fruktansvärt hon tyckte dessa umgängen var. Hon hade svårt att förstå varför hon utsattes för detta bara för att lagen är sådan att en biologisk förälder har den rätten.

Hon skrev:
Jag är otroligt tacksam över att det finns sådana personer som du, jag vet inte var jag hade varit utan min familj som ställt upp i många år som familjehem och att jag dessutom fått stanna på ett och samma ställe.

Du är viktig, och jag tror du kommer kunna göra skillnad för alla oss som inte kan bo hos våra biologiska familjer.
Det dyker upp sådanna här brev ibland och de gör mig så glad.
De gör att jag får ny kraft, ny ork att kämpa vidare.
De gör att jag känner att jag gör rätt.

Fick en dom häromdagen. Det är ett ärende i Svea Hovrätt som kan/skall bli vägledande. Två barn som nu får ”rätt” att slippa träffa sin pappa därför att de bevittnat och utsatts för våld av honom. Mål T 4249-10 2011-02-01 Svea hovrätt i Stockholm. Går att begära ut för de som vill.
Man anser att det trauma de utsatts för skulle fördjupas om de tvingades fortsätta att träffa honom. Domen utgår ifrån barnen trots pappans önskan att fortsätta att träffa sina barn. Det kanske är en förändring på gång. Hoppas det.

1 kommentar:

  1. Måhända detta är fel, men är inte detta just det som behövdes för ett överklagande? Det verkar ju till och med finnas en redan prejuricerande dom.

    Varför använde då socialnämndens ordförande sin utslagsröst mot sina egna allianspartier för att förhindra ett förök att låta Rasmus och Fanny få återkomma till sina känslomässiga föräldrar?

    Detta är så konstigt.
    Han verkar inte vara så populär ordförande Per-Olov Hermansson. Undrar varför han vill vara kvar när inte ens "de egna" vill ha honom kvar?

    SvaraRadera