torsdag 6 oktober 2011

BO får ett uppdrag

Vet inte om jag uppmärksammat på att även Barnombudsmannen fått ett uppdrag nämligen att se över hur barnen upplever hur det är att leva med skyddad identitet, med eller utan föräldrar.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 april 2012.
Barnombudsmannen får använda 700 000 kronor för att genomföra uppdraget. Kostnaderna ska belasta det för budgetåret 2011

Idag är det mer än 4200 barn som lever med skyddad identitet eller skyddade personuppgifter.
Inte många tänker på vad det får för konsekvenser.

Fundera själv på hur ofta du ombeds att lämna dina personuppgifter.

De kan inte vara med på skolfoton. De kan inte utöva vissa sporter för de tar lagbilder och andra har försäkringar där du tvingas lämna personuppgifter men här får man inte fram några uppgifter så det är omöjligt. Det får ju heller inte gå för bra för då kommer man i tidningen och det får inte hända.

Blir man sjuk får de inte ropa upp en i väntrummet, man kan inte plocka ut recept som vanligt för vårdnadshavaren kan begära ut alla handlingar runt barnet och får då veta vart de varit på sjukhus eller hämtat ut medicin.
Man får inte de vanliga årskallelserna till tandläkaren eller hälsokontroller som andra för ingen vet att de är där utan det får man se till att rätt instans eller person eller avdelning får veta.

Lever de under hot från ex en förälder tvingas de kanske flytta ofta och kan inte behålla kompisar som andra barn. De blir rotlösa och känslan är att det inte är någon ide att skaffa sig kompisar för du kommer ändå att förlora dem för eller senare.

Barnet kanske tappar kontakt med andra släktingar därför att man inte kan vara säker på om de pratar bredvid munnen.

Det förekommer även att en förälder har umgängesrätt till barnen, trots att den andra föräldern lever med skyddade personuppgifter på grund av våld och hot inom relationen. Bland barn och unga som har bevittnat våld i familjen har en stor andel också själva varit utsatta för våld. Om det fortfarande finns risk för hot och våld från en förälder läggs det en mycket stor börda på barnet som innebär en psykisk påfrestning.

Är det barn som är placerade kan det vara så att du begränsas och inte kan åka till vissa ställen där barnet kan bli igenkänd. Det kan även gälla ex skolresor till vissa platser.
Om du ”vabbar” var det förut två personer i hela Sverige som tog hand om de anmälningarna. Det är tydligen ändrat nu.
Ligger barnet inne kan du som familjehem inte begära reseersättning för den går till vårdnadshavaren inte till den som är med barnet.

Det är mycket som är problematiskt och det är ett stort behov av att det ses över. Jag väckte själv frågan om en översyn på rikstinget och fick faktiskt igenom den motionen, KD skulle driva det.
I vilket fall som helst är det bra att de ser över hur det är och jag hoppas att det för med sig att en hel del förändras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar