onsdag 2 februari 2011

Lyssna på de som står närmast

I måndagens GP hittade jag ett reportage. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.540914-samhallet-fortsatter-svika-barn
Här tar man upp vanvårdsutredningen. Den handlade om alla de barn som for illa på institutioner och i fosterhem för 20-30 år sedan. Men man menar att det fortfarande är så att det finns barn som far illa i familjehem. Jag har tagit upp det tidigare och gör det igen.

Jag menar att det till en stor del är lagstiftningens fel. T.ex. Regler som gör att handläggarna är så överhopade av överklaganden och omprövningar trots att det inte hänt något nytt så att de inte hinner det de borde som att besöka, stötta familjehem eller träffa barnen de placerat där. Lagar som lämnar så mycket åt eget godtycke att de verkar kunna tolkas hur som helst.
Här i artikeln tar de upp ännu flera saker som skulle kunna ändras eller rättas till:
Det saknas rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda vanvården och övergreppen.
Kommunerna behöver hitta system för att säkerställa att fosterhem och institutioner håller god kvalitet. De behöver också bli bättre på uppföljning och tillsyn.
– Socialtjänsten är ju inte där barnet är. Därför behövs regelbundna besök hos de placerade.
Men även andra verksamheter som träffar barn dagligen, till exempel skolan, måste bli bättre på att se signalerna om barn far illa.
Här undrar jag varför man inte använder sig mer av familjehemmet som känner barnet. Lyssnar på dem.
I dag kan en kommun känna till misstänkta övergrepp på ett boende, men den informationen sprids inte vidare eftersom det inte finns något system för det.

De avslutar med att det är alltför många barn som far illa. De skriver att:
Varje händelse av vanvård är självklart en katastrof

Återigen lämnas familjehemmen utanför. Jag ringde upp kvinnan som var projektledare för SKL som nämns i artikeln. Vi pratade en stund och jag berättade vad jag hittat och upptäckt. En del verkade vara helt nytt och hon ville väldigt gärna ha det jag berättade så jag fick maila det till henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar