söndag 22 februari 2015

Strunta i barn kostar

Hittade ett underbart inlägg i en blogg av en ordförande i en socialnämnd. Hoppas bara att det blir konsekvenser av det också.
http://www.bpis.se/strunta-i-barn-kostar/

För första gången finns det nu nya forskningsresultat som visar den konkreta kostnaden för vad som händer när samhället fallerar i att satsa på barn och ungdomars hälsa. Tidigare har beräkningar och uppskattningar använts för att beskriva kostnader men i studien ”Barnavårdskarriärer…”(Nygren et al 2015) från Umeå universitet används verkliga fallbeskrivningar av unga på glid för att få reda på verklig kostnad. Urvalet är 20 unga som forskarna följt och studerat via omfattande dokumentation hur samhällets insatser sett ut, när risktecken visats upp och när någon reagerat.

Man konstaterar att det finns en tendens att riskfaktorer dyker upp tidigt men att samhällets insatser till barn dröjer.

Forskarna kan se att kostnaderna för varje enskild varierar från i fall till fall från ett par hundratusen upp till mångmiljonbelopp. Placeringar kostar men mycket resurser läggs också på utredningar och möten. Att göra fel kostar enorma pengar.
Vi är skyldiga att se till att barnen får hjälp i tid och att insatser sätts in så fort vi märker att något är fel. Det ska inte vara en väntan och inte heller ska fel hjälp ges.
 

Jag vet att ett barn normalt kostar ca 1 miljon från de föds tills de är myndiga. Om ett barn kommer på glid kostar det lätt 1 miljon om året.  Det är alltså en ren vinst både hälsomässigt men även ekonomiskt att sätta in insatser tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar