fredag 27 februari 2015

Landets sjukaste yrkeskår


Då slår personlen på dagis förskola larm. De går också på knäna. Det är den yrkeskategori med flest sjukdagar.
http://www.bpis.se/personalen-gar-pa-knana/
Läget är nu akut, menar Lärarförbundet.– Det här kan inte fortsätta. Något måste göras, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. 
Ingen annan yrkeskategori i Sverige mår så dåligt som de som tar hand om våra barn. Det visar Försäkringskassans statistik. Situationen har varit alarmerande länge – redan 2005 var sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa 56 procent högre bland förskolepersonal och fritidspedagoger jämfört med övriga arbetsmarknaden. Den färskaste statistiken från 2012 visar att ohälsan eskalerat ytterligare till nära 80 procent.

Anna Bäck har inte själv varit sjukskriven – i stället känner hon sig tvungen att jobba om hon drabbas av förkylning eller infektion.
 Jag har gått till jobbet trots att jag egentligen borde ha varit hemma. Jag känner ofta att jag inte kan vara sjuk och det ökar stressen ytterligare.
Vad tror du behövs för att vända trenden?
– Förskolorna behöver en bättre ekonomi, färre barn i grupperna, resurser till barn som är i behov av extra stöd och fler förskollärare.
Anna Bäck tycker även att det är dags att höja förskolans status genom att höja lärarnas löner – och att politikerna börjar se relationerna mellan förskola och skola.
– Det är hos oss allting börjar. I debatten om de sjunkande Pisaresultaten har man till exempel inte ens funderat över förskolans betydelse.
 
Förskolans sjuktal jämfört med hela arbetsmarknaden:
Psykiska sjukdomar: 80 procent vanligare än för andra ­yrkesgrupper.
Sjukdomar i andningsorganen: 138 procent vanligare.
Tumörsjukdomar: 50 procent vanligare.
Hudsjukdomar: 39 procent vanligare.
Blodsjukdomar och rubbningar i immunsystemet: 100 procent vanligare.
Samtliga sjukdomar: 55 procent sjukare än övriga
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar