lördag 28 februari 2015

Familjhems reglerna måste ses över

Hittade ett inslag som tar upp en del av det jag drivit i fem år.
http://www.bpis.se/familjehemsregler-behover-ses-over/
Bristen på familjehem är ett stort problem som de omhändetagna barnen får betala ett högt pris för.Som det ser ut idag bli barn sittande på jourhem i månader i väntan på en familj.För att förändra situationen för alla de kommuner som dras med det här problemet behövs en förändring i systemet enligt Susanne Lantz, verksamhetschef på Helsingborgs stad.

- Vi måste ändra vår syn på vad ett familjehem är. Det är inte ett ideellt arbete att ta emot de här barnen, utan det är faktiskt ett jätteviktigt uppdrag och då måste vi också ge våra viktiga familjehem de förmåner och de trygghetssystem som alla andra har som jobbar.
Som familjehem är man idag uppdragstagare åt socialnämnden men inte anställd. För uppdraget får man arvode, alltså lön och den beskattas, men berättigar inte till tjänstepension, A-kassa, semesterlön eller semesterersättning. Det här är aspekter som Susanne Lantz menar att man bör se över för att locka fler.
- Det handlar inte bara om att utbilda och ge kunskap, utan det handlar också om att ge dem rätt förutsättningar. Då kan vi kanske också ställa andra krav, säger hon.
 
Precis så är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar