lördag 21 februari 2015

Att leva med aschbergers

För att ta beslut runt barn med diagnoser så behöver man ha kunskap om vad det innebär. I utbildningen till handläggare inom socialen ingår inget vad gäller diagnoser, inget vad gäller missbruk och inget vad gäller barn. Här kommer en berättelse runt vad det kan innebära att ha ett barn med diagnoser. Familjen får inte hjälp därför att man hänvisar till vanligt föräldra ansvar.  Känner ingen familj som har det på det viset som beskrivs. Allt så kan det inte vara så normalt.
Det som jag reagerar mest på är att många barn "kör slut" på sina föräldrar och då sätter man in insatser ofta i form av att placera banren istället. Hos en familj där man sätter in det stöd man hela tiden har önskat för att klara av att behålla barnet hemma.
http://www.bpis.se/man-kor-slut-pa-foraldrarna/
Det är natt hemma hos Casper. Men natt betyder inte att familjen sover. Det går i perioder, förklarar hans pappa Johan Hellenberg från Eskilstuna.
– Vissa perioder kissar han igenom sängen, hela sig själv och allting. Och det kan han göra fyra-fem gånger utan bekymmer under en natt. Trots att han har blöja.
”Sluta nu Casper! Sluta förstöra allt. Jag vill inte…”
Någon i familjen sitter alltid vaken och passar på Casper.
– Han har fortfarande napp och man måste hela tiden vara beredd att stoppa in nappen i munnen, bädda om täcket eller klappa om honom så att han blir lugn igen. Hinner man inte göra det på 10-15 sekunder så slår han upp ögonen och när han gjort det så är det morgon.

Även under dagtid behöver Casper ständig tillsyn. Han har autism, adhd, utvecklingsstörning och beteendestörning vilket innebär han kan skada sig själv och andra om ingen stoppar honom.

– Han kan skalla näsor eller ge sig på tänder till exempel, säger Johan Hennenberg.

För att klara vardagen har familjen ansökt om att få personlig assistans till Casper, men genom åren har de fått väldigt olika bedömningar, trots att behoven sett ungefär likadana ut.

SVT Östnytt har gått igenom flera av de beslut som Eskilstuna kommun och Försäkringskassan har fattat. I flera av besluten hänvisar man till något man kallar normalt föräldraansvar.

Caspers utbrott, när han förstör saker i hemmet, skadar sig själv och andra, anses i ett beslut "falla under normalt föräldraansvar".

I ett annat beslut skriver man att Casper inte kan få personlig assistans för mer än punktinsatser nattetid eftersom normala barn i samma ålder inte heller sover ensamma hemma "och även kan behöva hjälp nattetid av sina föräldrar normalt sett".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar