tisdag 4 mars 2014

Mer kritik

Det är fler och fler kommuner som får kritik.
 I Norrköping satte de en missbrukare i behov av vård på vandrar hem. http://www.nt.se/nyheter/default.aspx?ArticleId=9600696
Socialtjänsten var alltför passiv och underlät att utreda två unga missbrukares behov av tvångsvård. Därför har inspektionen för vård och omsorg inom loppet av nio dagar riktat kritik mot socialnämnden i Norrköping.
– Självklart är det extra bekymmersamt att kritiken gäller två ärenden i samma kommun under en kort tid. I det här fallet bedömer vi att de inte följt gällande lagstiftning, säger Erik Kangeryd, Inspektionen för vård och omsorg.
 
Och i Luleå var det en pappa som inte fick träffa sitt barn
http://hd.se/inrikes/2014/02/28/fick-inte-traffa-dotter-for-namnd/
Justitieombudsmannen kritiserar socialnämnden i Luleå kommun sedan nämndens ordförande hindrat en man från att träffa sin familjehemsplacerade dotter.
Men grunden för detta, ett så kallat tillfälligt flyttningsbeslut, får bara fattas om barnet riskerar att flyttas permanent, inte vid tillfälligt umgänge med en förälder, som i det här fallet.
Nämnden har också varit för långsam när mannen begärt att dottern skulle flytta hem.
Dottern, född 2002, placerades på frivillig grund i familjehem 2005. Enligt nämnden ville hon vid tillfället inte träffa sin pappa.
 
I Ängelholm tar utredningarna för lång tid
http://hd.se/angelholm/2014/03/02/socialtjansten-kritiseras-for/
I augusti fick IVO klagomål gällande hanteringen av ett barns ärende. Det gällde både hur socialtjänsten tillgodosett barnets behov av stöd och hur den skött handläggningen.
I oktober ställde IVO krav på socialnämnden att vidta åtgärder och senast i december redovisa för dessa. Det gjorde inte nämnden.
I januari begärde IVO åter att socialnämnden skulle komma in med en redovisning senast den 7 februari. Men pappren skickades in från en enskild tjänsteman, inte från nämnden.
– Det svarar inte på de frågor vi har ställt. I utformningen av svaret förstår man att det har tagits fram i all hast. Namn har blandats ihop och så vidare, säger Joonas Terje som är enhetschef på IVO.
Bristerna i hanteringen av ärendet är flera. Bland annat har barnets vårdnadshavare inte blivit kontaktad när socialtjänsten inledde en utredning, något som måste ske enligt lag.
Dessutom har barnet varken bott i familjehem utsett av socialtjänsten eller hos vårdnadshavare. Därmed har socialtjänsten misslyckats med att "göra en rättsäker bedömning av barnets skyddsbehov", enligt IVO.
 
Likaså socialtjänsten i östra Göteborg
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5796098
Det finns allvarliga brister på den kommunala enheten för barn och unga i Östra Göteborg. Det har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommit fram till efter en granskning.
Bristerna uppmärksammades efter att ungdomspolisen i Bergsjön förra året anmält socialtjänsten misstänkta för att i flera fall inte följde lagar och regler för att hjälpa barn.
– Det handlar om bristande förhandsbedömningar, både när det gäller alldeles för långa handläggningstider och att man inte bedömt barns behov av skydd tillräckligt, säger Anneli Andersson, inspektör på IVO.
 
Det är bra att det upptäcks och kritiseras men problemet är att man inte kan eller får kräva rättelse i själva ärendena.  Det blir hot om vite men sedan rättar de till så det inte ens blir det. Jag skulle vilja se mycket större hårdare konsekvenser då man bryter lagar mot redan utsatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar