fredag 7 mars 2014

Inte familjehemmets fel

En vän sa till mig en gång. Det är inte familjehemmet som bär skulden för om det inte fungerar. Jag protesterade men nu förstår jag vad hon menade.

Det är socialtjänsten som skall utreda. Sedan skall nämnden ta det avgörande besluta om de vill godkänna familjehemmet. Sedan skall hemmet fortlöpande kontrolleras av socialtjänsten.
Visst är det familjehemmet som gör ett bra eller dåligt jobb men det är upp till socialtjänsten att ge möjligheten då de bedömt att den finns.

Men det är som sagt socialtjänsten som bär det yttersta ansvaret och det är de som utreder, godkänner och placerar och det gör man inte hos missbrukande föräldrar.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18489009.ab?fb_action_ids=101519
Två barn placerades i ett familj med kända missbruksproblem, trots att familjehemmet inte fått godkänt. Laholms socialnämnd får nu allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver Hallandsposten.
Barnen är nu omplacerade. Enligt socialnämnden finns en förklaring till att de hamnade i den aktuella familjen från början. De var släkt med barnens föräldrar, som krävt att de placerades just där.
– Vi hade ingen utväg. Det var ett moment 22, säger Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande till tidningen.
Vad då inte hade något val? Det är klart man hade ett val. Man har alltid ett val om det sedan handlar om att göra något eller låta bli. Valen behöver vare sig vara lätta eller bra men val har man alltid. Sedan kan man ställas inför att bara ha ett eller två val men man har ändå valet att låta bli eller gå med på.
Hur kan man placera barn hos missbrukare? Det är lika illa som att låta barnen stanna där de är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar