torsdag 27 mars 2014

Hälften saknar utbildning

Jag och flera med mig har länge hävdat att det är bättre med familjehem än institution. Vi/jag menar också att det är bättre billigare om kommunerna själva står för familjehemmen än att man skall ta ett genom en organisation. Min dröm är att man skulle ha en gemensam familjehemscentral där kommunerna gemensamt rekryterar, erbjuder utbildning, stöd och allt det som organisationerna erbjuder. Det skulle bli bättre insyn, kontroll och rekrytering. Familjehemmen skulle ha mer och bättre stöd och det skulle bli en likvärdig rekrytering. Det finns fler brister vad gäller institutioner också. Det är många risk kapitalgrupper som startar dvs man gör det för att tjäna pengar på det. Man tar in personal utan utbildning och det blir mest dyr förvaring.  En artikel  som bekräftar påståendet<:
http://www.dagensarena.se/opinion/v-barn-och-unga-ska-ha-hvb-hem-att-lita-pa/
Riskkapitalbolagen har gett sig in på området och äger HVB-företag som på ett år gör vinster på 600 000–700 000 kronor på varje anställd. Det finns många mindre företag varav en del är rena lycksökarna och det har till och med förekommit att rent kriminella har försökt ge sig in på HVB-området. Det finns HVB-hem där verksamheten har fått kritik för dålig bemanning, slitna lokaler och att ungdomarna inte känt sig trygga, samtidigt som var tredje skattekrona har gått till vinst.
"Både privat och offentligt drivna HVB har brister. Inspektionen för vård och omsorg rapporterar att hälften av de anställda saknar utbildning inriktad mot vård och behandling av barn och unga.[…]  
Långt ifrån alla privata är dåliga, det finns många som har bra verksamheter. Samtidigt måste vi få bort vinstintresset och de problem som skapats av detta.
Det behövs även mer kontroll så att HVB-hemmen håller kvaliteten, oavsett om de är offentliga eller privata. Kommunen som placerar barn och unga på HVB ska ha möjlighet att följa dem så att de får det stöd de behöver. För att detta ska bli verklighet vill vi öka resurserna från staten. Socialtjänstens personal som arbetar med utredning och placering av barn och unga ska självklart ha socionomutbildning. Men för att höja kvaliteten vill vi även införa en ettårig specialiserad utbildning på avancerad nivå. På sikt ska det vara en skyldighet för kommunerna att ha tillgång till sådan kompetens.
Vad blir det för vård om inte ens hälften saknar utbildning? Hur skall det kunna bli bra? Då är ju familjehem vara både billigare och bättre.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar