torsdag 27 februari 2014

Våga lägga sig i

Vågar du lägga dig i? Om du ser något som verkar fel, vågar du ifrågasätta?
Just nu går det en film där man fejkar en kidnappning av ett barn
http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/fejkar-kidnappning-av-barn/
De ville se hur många som vågade lägga sig i.

Det har även gått en film som spelades in i Norge där en kille satt och frös i en busskur. http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/skulle-du-hjalpa-ett-barn-som-fryser/ De ville se hur många som engagerade sig. Han berättar att det var några som tagit hans jacka. Lite förvånande var det många som gav bort sina jackor.

Om du sitter på bussen och du hör någon kränka någon annan vågar du säga något?
Om någon behandlar sitt husdjur elakt?
Om någon tillrätta visar sitt barn på ett för hårt sätt?
Om ve hör en tonåring mobba en annan?
Om vi ser någon ta något som inte är deras?
vi ser eller hör någon som behandlar sin fru eller make ner låtande?

Det spelar ingen roll vad det är, om det är riktat mot ett barn, en vuxen eller ett djur. Jag tror att vi lite till mans skulle behöva lägga oss i mer. visa att vi bryr oss.

Jag hör till dem som har svårt att låta bli att lägga mig i. Det har gått så långt att jag medvetet håller mig ifrån vissa ställen vissa tider därför att det brukar vara, bli bråk där och eftersom jag vet att jag inte kan låta bli är det ju bättre att jag inte är där. Jag är ju faktiskt mamma och har ett ansvar för andra och behöver ju för deras skull inte utsätta mig för risken.

Sedan är det ju så att det kostar mer eller mindre att lägga sig i olika saker. Det kanske inte är lika stor risk att ifrågasätta en mamma eller pappa som kränker sitt barn, eller en tonåring som mobbar en annan, eller ifrågasätta en djurägare som är för hårdhänt mot sin hund som att ge sig in i ett bråk en lördagskväll då någon gapar på en annan.

Så utmaningen idag; våga lägg er i, våga ifrågsätt, våga bry er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar