tisdag 4 februari 2014

Självmord bland unga ökar

Att självmord bland unga har ökat är alarmerande.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/sjalvmordenblandunga/article18226777.ab Det var 154 stycken bara förra året.
Varje dag dör fyra personer i självmord i Sverige.
Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15–24-åringar. Ändå får de inte den hjälp de behöver.
– När man har självmords­tankar och lyckats samla kraft till att söka hjälp – då måste man få hjälp med en gång. Annars går de förlorade, säger Pirjo Stråte, vice ordförande i SPES.

”Föräldrar är förtvivlade”

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15–24-åringar. Var tionde person som tog sitt liv 2012 var ett barn eller ungdom under 25 år. Totalt 154 personer. Av dem var sju barn under 15 år.
Varför minskar inte själv­morden bland ungdomar?
– Det är oroväckande. Det kan bero på att den psykiska ohälsan ökar. Rapporter och studier visar att depression, ångest och självmordsförsök ökar bland både pojkar och flickor, men mer bland flickor. Jag tror att den ­psykiska ohälsan inte ­upptäckts i tid och inte behandlats hos de här ungdomarna, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid KI samt chef för NASP.
SPES – Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd – tar dagligen emot samtal från oroliga föräldrar.
– Föräldrar ringer hit och är förtvivlade för att barnen säger att de vill ta sitt liv. Barnen tycker inte att någon lyssnar på dem. De vet inte var de hör ­hemma. Att prata om självmord är ett skydd för livet och minskar suicid, säger Gunilla Wahlén, förbundsord­förande i SPES.

Fler män begår självmord

Självmord är starkt könsrelaterat. Det är dubbelt så vanligt bland män som kvinnor. 2012 tog 1072 män och 451 kvinnor över 14 år ­livet av sig. I åldern 20–24 var självmord tre gånger vanligare bland killar än tjejer.
Vid självmordsförsök är för­hållandet dock det omvända: Kvinnorna svarar för en högre ­andel av självmordsförsöken.
– En förklaring till att fler män dör i självmord kan vara att män använder metoder som är mer våldsamma och dödligare än kvinnor, säger Gergö Hadlaczky.
Kvinnor förgiftar sig i högre grad och män hänger sig.
Den starkaste riskfaktorn för självmord är ett tidigare självmordsförsök. En stor del av alla självmord sker inom ett år efter ett tidigare ­försök.
– En person som gjort ett självmordsförsök kommer mer sannolikt att dö i självmord vid ett senare tillfälle, jämfört med en person som inte har ett självmordsförsök i historiken, säger Gergö Hadlaczky.

 
Som så ofta är det som om man bara konstaterar att det är så illa men det görs så lite. Varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar