torsdag 13 februari 2014

Delbetänkande

I förrgår var det presskonferens. Det var Håkan Ceder tillsammans med Maria Larsson som presenterade delbetänkandet i LVU utredningen. http://www.regeringen.se/

Det var många som reagerade På akademikerblogger http://www.akademikerbloggen.se/mycket-snack-om-kontroll-inget-om-att-bygga-relationer skrev man:
Igår, efter att tvångsvårdsutredaren Håkan Ceder på DN Debatt presenterat sina förslag om skärpt kontroll av familjehem, blev jag uppringd av en familjehemssekreterare som talade både för sig och för sina kollegor. De var mycket bekymrade över den ton och det förhållningssätt man har från utredningens och regeringens sida.  
Det talas ständigt om skärpt kontroll. Det ställs nya krav på dokumentation och uppföljning. Utredningar ska göras med stöd av manualer där många blanketter och dokument ska fyllas i. Syftet är att kvalitetssäkra verksamheten och det är naturligtvis bra. Men det tar tid. Det talas mycket sällan om vikten av kontinuitet, hur förtroende skapas och hur relationer till barn, föräldrar och familjehem byggs.  
Det talas sällan om att det här arbetet hör till de svåraste och mest känsliga och att kontinuitet, personliga möten och lyhördhet är en förutsättning för att fånga upp barn som inte har det bra i sina familjehem och för att upptäcka familjehem som brister. Det är bra att rutinerna skärps. Samhället har ett gigantiskt ansvar gentemot de barn, föräldrar och unga som placerats inom samhällets försorg då de är som mest utsatta och sårbara. Om övergrepp och vanvård sker på grund av bristande kontroller av jour- och familjehem finns inga ursäkter.  
Tyvärr räcker inte kontroll och uppföljning som enda åtgärd. Familjehemssekreterarna måste få ta sig den tid som krävs för att samtala med barn och familjehem/jourhem. Att arbeta med rekrytering, uppföljning, utredning och stöd till barn och familjer innebär långt mer än att fylla i blanketter och manualer. Varför talar ingen om det?
 
Det skrevs direkt om det på DN debatt http://www.dn.se/debatt/skarp-kontrollen-over-familjehem-och-jourhem/ där man även tar upp de olika delarna och förslagen
Övergrepp som ännu förekommer i familjehemsvård är oacceptabla. Därför måste statens tillsyn över vården stärkas, och de tilltänkta föräldrarna måste såväl kontrolleras i polisens belastningsregister som genomgå grundläggande utbildning för ändamålet, skriver statens utredare Håkan Ceder.
 
Jag kan hålla med men jag har också lyssnat till presskonferensen. Det jag och många med mig
reagerar på är att man återigen skall granska oss mer. Inget om att granska kommunerna. Det är ju de som skall sköta tillsyn över oss och de som skall ge oss utbildning, De som får kritik för dåliga utredningar, de som inte gör vårdnadsöverflyttningar i den grad det borde, de som tar LVU och där samma handläggare både bedömer, granskar och utreder i samma ärenden. Men inget om
att granska dem eller deras hantering. Inte heller runt deras utbildning som de
t.o.m. själva säger är för dålig.

Det är ju så att vi lyckas i 90 % av ärendena placeringarna varför gör man inte en utredning varför vi lyckas för att bygga vidare på det?

Nej nu skall man satsa pengar på att värva fler hem utan att ge oss bättre villkor. Det hjälper inte om vi inte får bättre villkor ingen vill jobba under de förutsättningar som vi gör. De hävdar att kommunerna nu gett så många familjehem utbildning. jag vet ingen som fått utbildning men de sa att det var så många.

De har säkerställt att barn nu hörs, Vad då säkerställt undrar jag. Hur då? Bara för att det är lag är det ingen garanti för att den följs särskilt om den inte är kopplade till några konsekvenser. en del barn hörs mer medan det i andra kommuner fungerar som tidigare de hörs bara om någon är beredd att lyssna.

Saknar något runt vad man gör för att motverka sammanbrott. Det sker ju i 40% av tonårsplaceringar och 30% av småbarn placeringar. Ju fler sammanbrott ju fler skadade barn. Varför gör man inget där? Det nya boendet behandling i familjehem är det många som redan i dag fungerar som.

Utdrag tar de allra flesta. Har inte stött på någon som inte gör det. En del är riktiga kontrollfreak eftersom de inte ens godkänner att man gör det själv utan vill att man skall be myndigheten skicka till dem direkt, vet inte om de tror att man skall förfalska dem. Däremot brister det då de anlitar hem genom organisationer. Då gör många ingen egen utredning av familjehemmet utan nöjer sig med den organisationen gjort. Den kan vara gammal.

Nej det saknas en del i det betänkandet och jag hoppas att det kommer.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar