söndag 26 januari 2014

Utsatta barn blir vuxna med sår

Varje dag går jag igenom press för att se vad som står om barn och framför alt utsatta barn. Det brukar vara blandad kompott. Det är även vuxna som mått dåligt som barn och berättar hur det påverkat. Det har slagit mig hur många av våra kändisar som mått dåligt, varit utsatta som barn och sedan lyckats.

Carolina Klüft har varit mobbad, likaså nu Viktoria Beckham http://www.expressen.se/noje/victoria-beckham-jag-blev-mobbad/ 
Kishti Tomita mobbades som barn likaså Bill Gates. Jonas Sjöstedt (v) likaså. Sedan kan vi lägga till Felix Herngren, Kate Winslet, Taylor Swift, Justin Timberlake, Megan Fox, Daniel Radcliffe, (Harry Potter) Eminem, Miley Cyrus, Mika, Jessica Simpson, Chad Michael Murray (han i One Tree Hill) och Jessica Alba. Jan Guillou och Pär Lernström, Lisa Nordén, Sean Banan, Maria Montazami, Kodjo och Linnea Henriksson. Kikki Danielsson, Mikael Wiehe, Katrin Zytomierska och Eric Gadd hör också till den gruppen.

En del mobbas och blir sedan mobbare som mångsysslaren Lasse Åberg,  komikerna Lennie Norman, och Peter Wahlbeck http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article13679067.ab Oftast för att slippa utsättas igen. Thorsten Flinck, Henrik Schyffert likaså.

Patrik Sjöberg, Peter Jöback, tror även Jonas Gardell blev sexuellt utnyttjade som barn, likaså Emma Thompson http://www.expressen.se/noje/extra/thompson-utsatt-for-sexualbrott-som-barn/ Vanessa Williams, AnnaLynne McCord  och Oprah Winfrey.

Morgan Alling, Jessica Andersson, Stefan Lövén  är uppväxta i fosterhem. Likaså John Lennon, Nelson Mandela, James Brown, Ingrid Bergman, Eric Clapton, Mike Tyson, Richard Burton, Steve Jobs, Jack Nicholson, Coco Chanel, Eddie Murphy, Leo Tolstoy och Ella Fitzgerald.

Marilyn Monroe bodde på barnhem.

Megan Fox brukade skära sig. http://www.posh24.se/megan_fox/megan_fox_jag_brukade_skara_mig_sjalv och
Nanne Grönvall levde med sin missbrukande mamma http://www.youtube.com/watch?v=DQYWX5XUj48&feature=youtu.be och Babsan fick stryk.

BRIS har haft en kort kampanj där kändisar som t.ex. Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Johanna Tydell, Henrik Dorsin, Jakob Ögvist, Lykke Li, Kim Andersson och Anton Hysén som visar att det går att få ett bra liv, trots att det ibland kunde vara jobbigt att växa upp.

Frågan är bara vilka sår det lämnar i själen, vilka spår. Jag mobbades också i skolan. Jag var uppvuxen utomlands och mina klasskompisar hittade snabbt ett offer i mig. Jag hade inte deras bakgrund, inte deras sätt att se på saker som mode och annat. Så jag vet hur det känns och jag vet hur det påverkar. Jag gick ett år sedan bytte jag skola och det blev faktiskt bättre. Men jag kan fortfarande känna även nu som vuxen hur jag i vissa sammanhang dras in i rollen som mobbad då det känns som om mina ord inte är lika mycket värda, att jag inte är lika mycket värd. Jag har lovat mig själva att aldrig försätta mig i den situationen igen om jag kan påverka det så jag biter ifrån men känslan försvinner inte.
Har just fått nytt jobb och träffade en av mina gamla klass kompisar ifrån en kurs där. vi jobbar alltså ihop nu. Hon berättade hur dåligt hon mått över mig. På kursen höll de på med vuxen mobbing. Det var efter det jag bestämde mig. Hon hade inte tänkt på det förrän hon själva utsattes på vidare utbildningen. Då kom hon på att jag aldrig varit med att jag alltid satt för mig själv. Hon hade då dragit slutsatsen att jag valt det men kom sedan på att det kanske inte var så. Hon hade inte ens varit med men tittade på. Nu då vi träffades bad hon om ursäkt, för att hon inte sett, inte förstått, inte gjort något, hon fick en stor kram.

Vem ger någon rätt att vara förmer än någon annan, ger lov att sätta sig över någon annan? Utsätta någon annan? Vem har lov att bestämma att en dels ord eller handlingar är mer värda än andras? Vem har rätt att ta mer plats än andra om det är på någon annans bekostnad? Ingen, men den rätten tar sig ändå en del.

Men vi måste gemensamt säga ifrån så att vi inte blir medlöpare, åskådare i ett elakt spel där några tar sig makten över andra människors liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar