måndag 20 januari 2014

Uppropet vecka 3


Här kommer då ett brev till. Ert fjortonde ifrån mig. Eftersom jag ville ha focus på barnperspektivet inte fosterfamiljen så fortsätter jag med två biologiska familjers berättelser.
Det handlar om ett lesbiskt par som bestämmer sig för att skaffa barn. Den ena kvinnan skall föda, vi kan kalla henne Anna. Då Anna får barnet skriver de sig båda som vårdnadshavare. När hon nu är hemma mer ser hon saker hon inte sett tidigare hos sin partner. Vi kan kalla henne Pia. Pia dricker en hel del vilket hon inte märkt tidigare dessutom är hon inte snäll mot barnet. Det slutar med att Anna tar barnet och lämnar Pia. De skall ha delad vårdnad och Pia skall ha umgänge. Efter ett tag får Anna höra att Pia är full då hon har flickan. Hon slår larm till socialen. Släkt ringer till en bekant till mig och talar om att flickan inte mår bra då hon är hos Pia. Min bekanta frågar varför de inte anmäler men de säger att de inte vill lägga sig i. Min bekant frågar hur de kan leva med vetskapen att ett barn far illa utan at de gör något. Vad som krävs för att de skall agera eller göra något, hur de kommer att må om något allvarligt händer. Men de vägrar.
Anna har svårt att lämna iväg flickan på umgängen med Pia eftersom det tydligt märks att flickan mår dåligt efteråt. Dagis slår också larm. Kompisar berättar att de träffat Pias ute sent på kvällarna med flickan, hon har varit berusad. Nu hör släkten av sig till min bekant igen. De berättar att Pia har förgripit sig på flickan. De vill att min bekant skall anmäla, men hon har ju vare sig sett eller träffat och säger att det måste de göra själva. De vill fortfarande inte lägga sig i.
Anna anmäler igen och vägrar nu att skicka iväg flickan till umgängen med Pia. De kallas då till socialkontoret. Anna får veta att om hon inte skickar iväg flickan på umgängen så kommer hon att anklagas för umgängessabotage. men å andra sidan säger man att eftersom hon skickat iväg flickan kan hon ju inte anse att det är så farligt. hon sitter i en rävsax. Hon vet inte vad hon skall göra. Hon kan alltså inte skydda sitt barn, hon tvingas lämna ut flickan till en som förgriper sig på henne annars kan hon och förlorade ju faktiskt sin flicka. Dagis har slagit larm. BVC har slagit larm så hon går under jorden samtidigt som hon begär ensam vårdnad. Flickan har inte börjat skolan så det är inga problem att hålla sig undan. När det bli domstolsförhandling går man enbart på umgänges sabotage och ser inte alls till varför. Hennes advokat kallar släkten som bevittnat men de vägrar att uttala sig eller ljuger i rätten så hon kan inte bevisa sina påståenden. BVC och Dagis kallas inte då advokaten anser att deras ord väger så tungt att deras vittnesmål enbart finns på papper. Anna förlorar och Pia får full ensam vårdnad. Anna för umgänges begränsning och övervakade sådana för att hon inte skall ge sig av med flickan igen.
Tänk dig själv vilken frustration, vilken skräck att inte kunna skydda sitt barn. Att se vad man gör med barnet, se vilken smärta det bär och utsätts för och inget kunna göra. Sedan uteslutas helt oförmögen att göra något.Tvingas se på medan barnet bara förstörs mer och mer. Barnet som till sist anklagar just henne för att inte göra något trots att hon visste.

Det får mig att tänka på hur nazisterna snörde för brösten på nyförlösta för att se hur länge barnet klarade sig utan mat. Tvingade mammorna att se på då barnen svalt till döds. Många blev tokiga. Är det så vi skall ha det i Sverige?
Har en familj till även det ett lesbiskt par. Ena mamman kontaktade mig, vi kan kalla henne Sofia, har levt med sin kvinna i ca 10 år. De skaffade ett barn, en pojke, tillsammans med ett manligt homosexuellt par. Efter 9 år går de isär. Mamman som fött barnet bestämmer nu tillsammans med den biologiska pappan att Sofia inte längre får vara en del av pojkens liv. Hon skall inte få vara delaktig, de skall inte få träffas. Hon har stridit i alla instanser men fått avslag. Hon har inga rättigheter, hon är inte part. Hon har ingen rätt till hans liv. eller vänd på det barnet har inte rätt till de som betyder något för honom eftersom det är vuxna som bestämmer, vuxna som vinner på det ena eller andra beslutet. Hur kan det vara så olika? I ena fallet kan en som inte ens fött barn ta över barnet trots att hon missköter det, i andra fallet kan en som varit en del av barnets liv i 9 år plockas bort utan att någon försvarar barnets rätt till de som betyder något. ingen av dem kan försvara barnet. I inget av ärendena är det någon som tar hänsyn till barnet, deras bästa eller utgår ifrån deras perspektiv. Det visar väl om något att lagen kan tolkas som det passar.
Det är det jag menar med att barnperspektivet är ett fint ord på pappret. Ingen tar på allvar hänsyn till det, inte i praktiken iallafall. Hur kan lagar tolkas så olika? Jo för att det går och då tolkas de som det passar för stunden för den som tolkar dem. Barnet kommer alltid i kläm.
Skall en förälder inte kunna skydda sina barn? Är det inte en av de främsta uppgifterna man har som förälder? Vart är barnperspektivet? OK släkten vittnade inte så därför stod det ord mot ord men ändå. Den andra mamman plockas bort utan en chans att försvara barnets rätt till henne trots att hon funnits där i hela hans liv. Han får inte behålla henne eller rätten att träffa henne. Hur kan man tycka att det är OK? Det är vuxna som avgör, den vuxna med mest makt. Alla barn i utsatta positioner borde ha rätt till ett eget ombud. Det kan gälla placerade barn, barn i skilsmässa. Ett ombud som har krav på sig att faktiskt träffa barnen de företräder, så är det inte idag. Känner till många placerade barn som inte ens vet att de har ett ombud. Dessa ombud borde ha krav på sig att gå en utbildning vad gäller barn så de vet hur ban reagerar. Likaså borde det finnas en instans i varje domstol som bara tar barnärenden, som har dubbel utbildning och utgår ifrån barnet inte de vuxna. Då skulle vi komma en bit på väg. Ombuden kontaktar i många fall bara soc och går sedan på deras linje. Om de har fel är det ingen som kollar. Om utredningarna inte är sakliga eller ser till alla sidor är det heller ingen som kollar. Det är en handläggare som utreder, bedömer och verkställer i samma ärende. Inge n utifrån lägger sig i. Cheferna är inte involverade i det dagliga och har av tidsbrist inte insyn i mer än det handläggaren lyfter. Politikerna är ytterst ansvariga men inte heller de har insyn i mer än det som handläggare eller chefer har lust att lyfta.
Ett barn under 15 får inte begära ett eget eller ett nytt ombud. De får inte ens begära en ny handläggare om de känner att den de har inte lyssnar. för då är det många som skulle köra det i system säger man. men det är barnen som skall leva med deras beslut. Blir det fel kan de inte anmäla om de är för unga och en närstående kan inte anmäla om man inte själv är drabbad. Trots att det står i lagen att barn skall höras och det enligt en prejudicerande dom står att det inte finns någon lägre gräns känner jag till ett antal barn som begrät att få vara med i domstol, att få höras men nekas trots lagen som säger att de skall höras, skall få komma till tals.
Myndigheter gör ju alltid rätt och vill ju alltid barnets bästa eller hur? vilken klyscha. Myndighetspersoner är också människor och gör fel som alla andra. Så vad gör du som ansvarig åt det? Brist på barnperspektiv finns i alla ärenden oavsett vilken sida man står på. skulle barnperspektivet väga tyngst som det står i lagen skulle mycket ge sig av sig självt men då måste det bli konsekvenser då man gör fel. då man inte tar ett tydligt barnperspektiv. Det skall kännas att göra fel, att ödelägga ett barns liv. Vad gör ditt parti? Vad tänker ni göra om ni vinner valet? har ni med dessa frågor på agendan överhuvudet taget? VAd gör du som ledamot i socislutskottet åt dessa frågor? dessa brister?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar