tisdag 14 januari 2014

Ja hur är det egentligen

Information runt hur barn hanteras slutar aldrig strömma in. Igår stod det om en bebis som kom  in med svåra skall skador http://www.expressen.se/kvp/bebis-svart-skadad--foraldrar-anhallna/
En fyra månader gammal pojke vårdas på sjukhus för svåra skallskador. Pojkens föräldrar har anhållits misstänkta för grov misshandel.
– Vi samlar just nu in mer information och försöker få skadebilden klar för oss, säger kammaråklagare Eleonora Johansson.
 
Men man skall aldrig döma någon i förhand även om man tycker att det verkar vara rätt klart vad som hänt, konstigt nog kan det ju faktiskt finnas en förklaring. Känner till en familj som fråntogs sina barn efter att de kommit in med sin pojke som hade frakturer på armarna. De anklagades för att ha orsakat det, för att ha misshandlat honom men det visade sig vara dagmammans son som puffat ner honom för en trappa. Men har de utsatt barnet för våld skal de inte ha barn.

Hittade en artikel till som jag lägger till http://www.expressen.se/nyheter/domda-for-vald-mot-barn-kan-frias-i-hd/
– Vi har åberopat en rad experter som framhåller att det finns många möjligheter till hur de här skadorna kan ha uppkommit. Även socialstyrelsens rättsliga råds egen expert pekar på att det finns flera olika möjliga dödsorsaker, säger Bratt till Expressen.
Björn Tingberg från Barnskyddsteamet Mio, tidigare Mio-gruppen, förklarar att det är viktigt att ta till sig ny kunskap. Han har inte själv skrivit något av de kritiserade läkarutlåtandena och medger att en del av det som tidigare ansågs vara tecken på skakvåld har blivit mer otydliga.
–  Några har hävdat att det inte existerar barn som har skadats av skakvåld. Det anser jag att man kan avfärda. Men det är viktigt att forska mer om hur vanligt det är med den här sortens hjärnblödningar bland barn utan att vara skakade och flera andra frågor. Vi måste titta på det här och ta intryck av nya rön, säger Björn Tingberg till Dagens Nyheter

Hade ju vid ett av mina besök i riksdagen med en familj som drabbats av just detta. De anklagades för skakvåld mot barnen och det visade sig att han hade vattenskalle. Men ingen letade efter det utan utgick ifrån skakvåld. Det får ju inte vara så att man bestämmer sig och inte letar andra orsaker bara för att man bestämt sig. utomlands har diagnosen skakvåld tagit bort i många länder sedan de upptäckt att över hälften dömts felaktigt och det fanns andra orsaker till skadorna. De som vägrat ta in annan forskning är de som ligger bakom diagnosen.

Sedan har regeringen inrättat ett larm nummer för försvunna barn. http://www.regeringen.se/sb/d/18060/a/231523
- När barn försvinner från familjer, från förskolor, skolor eller från boenden för ensamkommande flyktingbarn, är varje minut viktig för att sätta in eftersökningsåtgärder. Ibland riskerar olika processer att dröja för länge och ibland är åtgärderna dåligt koordinerade. Frustrerade föräldrar och andra anhöriga känner förtvivlan och behöver i det svåra läget en sammanhållen larmkedja och snabb eftersökning, därför är det angeläget att få ett sådant larmnummer på plats, säger barnminister Maria Larsson
Genom telefonsamtalet ska barnets anhöriga kunna få kontakt med polis och andra myndigheter. Avsikten är att de ska kunna agera skyndsamt för att spåra och hitta det försvunna barnet. Dessutom ska anhöriga vid behov kunna få kontakt med andra aktörer, exempelvis med socialtjänsten och frivilligorganisationer, som kan bistå familjen med mer specifika råd och med stöd av olika slag.
Journumret är kostnadsfritt och tillgängligt dygnet runt för dem som behöver stöd. Dessutom ska tjänsten vid behov kunna ge stöd till olika myndigheter som utreder fall med förvunna barn. SOS Alarm ska dygnet runt ta emot samtal om försvunna barn och vidarebefordra samtalen till ansvariga myndigheter.
Det är SOS Alarm AB som sköter verksamheten med larmnumret 116 000.
 
Undrar om man kan anmäla barn som försvinner som "våra" gjorde? nej skämt åsido bra initiativ.
Det är alltför många barn som göms av den ena eller andra vårdnadshavaren. Det är ensamkommande flyktingbarn som i desperation vänder sig till fel personer och sedan används inom sexhandel.  det finns barn som kidnappas så ett larmnummer kommer säkert att fylla sin funktion.

2 kommentarer:

  1. "Ja hur är det egentligen" - Den frågan bör du kanske ställa dig själv innan du okritiskt återger vad folk berättar för dig. Du har på senare tid gjort bort dig rejält med det du skrivit till olika instanser. I all välmening.

    SvaraRadera
  2. Kan bara tala om att du har fel. Jag har inte skrivit till några instaner över huvudet taget det sista utom mina upprops brev till riksdagen. Så du har fel.

    SvaraRadera