fredag 31 januari 2014

Bli rik på placeringar

Det är många som tror att man "blir  miljonär" nästan iallfall på att vara familjehem. Sedan jämför man siffrorna det kostar att ha barn på institution med det man får som familjem. Helt fel.
Det finns också många som tycker att man borde ställa upp gratis. Men då verkar de inte tänka på att barn kostar. Barn kostar rätt mycket. Det är kläder, hobbies, telefon, sport fritid, resor till och från skolan, mat och så kostar el och husrum. Varför tror man att dessa barn kostar mindre än andra barn?Lägg nu till att de ofta kostar mer eftersom det är umgäena eftersatt sjuk och tandvård besöka hos psykologer och annat.
Vi får en liten del som kallas arvode som blir en sorts lön. Men det är ersättningen för att man skall vara med på möten med skola, BUP soc, umgängen för allt tvingas man ta ledigt. Du sparar inte in några ATP poäng, semester pengar det får du lägga undan till själv. Du kan dessutom bli av med placeringen så det är inget du kan eller får räkna med. Du skall stå till pass 24 timmar om dygnet. Det var någon som räknat ut vad det blev har för mig att det blev ca 15 kr i timmen. Hur kan någon tycke att man skall ställa upp och göra allt detta utan ersättning?  Hur kan någon tycka att det är mycket eller en del t.o.m för mycket?

De som gör vinster är de som startar HVB hem. Dvs en sorts institution där barn placeras som man inte hittar familjehem åt eller som anses vara så skadade att de inte platsar i en vanlig familj. Nu vill vänsterpartiet försöka stoppa de som vill göra vinst på utsatta barn. http://www.svt.se/nyheter/val2014/v-forbjud-vinster-i-hvb-hem
– Vi vet att en del HVB-hem inte håller måttet. En del är väldigt bra, på andra har det kommit lycksökare som bara vill tjäna pengar på utsatta barn och ungdomar, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, till SVT Nyheter.
I dag finns det nästan åtta hundra HVB-hem i Sverige. Omkring hälften av dessa är privata, och det är ofta en väldigt lönsam verksamhet.
– Det finns en del skräckexempel på HVB-hem där man har tagit ut väldigt mycket vinst, där man har haft alldeles för få som har arbetat, och där man inte har haft någon riktig tanke på behandlingen, säger Jonas Sjöstedt.
Nu kräver Vänsterpartiet att kraven skärps på landets HVB-hem, både inom de privata och de kommunala verksamheterna. Och genom ett vinstförbud hoppas man få bort oseriösa aktörer, medan man samtidigt hoppas på att de seriösa stannar kvar.
 
Tanken är nog bra men frågan är hur många hem som blir kvar.  Det kommer även medföra att man placerar svårare och svårare barn hos oss utan att ge oss möjligheterna eller utbildningen för att ta hand om dem. Det är ju inte så länge sedan jag lade ut ett klipp här om en familj som jobbat över 30 år och som talade om att de nu får barn som aldrig skulle placerats i familjehem förr därför att de ansses vara för svåra.  Det skulle behövas utbildning för att kunna ge dem vad de behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar