tisdag 21 januari 2014

Barnrättsakademin

Det har startats en barnrätttsakademi. Det är ett tag sedfan men jag har inte skrivit om den.
http://www.oru.se/barnrattsakademin/
Barnrättsakademins huvuduppgift är att stärka kunskapen om barnets rättigheter hos beslutsfattare och yrkesverksamma vars arbete rör barn, t ex jurister, lärare, sjukvårdsanställda, socialarbetare och samhällsplanerare.
 
I Sydsvenskan stod det
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/akademi-ska-vassa-socialtjanst_2344081.svd
Totalt 18 forskare som representerar discipliner som exempelvis socialt arbete, psykologi, statsvetenskap, kriminologi och sociologi.
Tillsammans ska de möta politiker och tjänstemän i Stockholms stad för att nya kunskaper om sociala frågor verkligen ska nå ut till de som jobbar praktiskt – och för att höja tempen i det offentliga samtalet om sociala frågor som missbruk, hemlöshet, och utsatta barn.
Så ser grundtanken ut bakom det nya forskarråd som kommer att gå under beteckningen ”Stockholms socialtjänstakademi”.

Forskarna inom den nya akademin ska också hjälpa till med kvalitetsgranskning av ansökningar till forskningsprojekt. Totalt 5 miljoner sätter Stockholms stad av under 2009 för att helt eller delvis finansiera forskning inom socialt arbete.
– Det är inga stora pengar, så här måste vi se till att forskningen är mycket relevant för de frågor vi jobbar med, säger Ulf Kristersson
 

Sedan stärker man nu lagen vad gäller tvångsäktenskap http://www.friatider.se/ny-lag-ska-stoppa-tvangsaktenskap
Den nya lagen, som kan införas redan i sommar, gör det straffbart med upp till fyra års fängelse att tvinga någon att gifta sig mot dennes vilja. Tidigare räknades brottet som olaga tvång, som dock har ett lägre straffvärde.
– Fler handlingar ska vara straffbara.
Bland annat kommer det att bli straffbart att bara förbereda ett tvångsäktenskap. Lagförslaget ska dessutom täppa till möjligheten att kringgå lagen genom att arrangera äktenskapet utomlands.
 
Äntligen säger jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar