måndag 20 januari 2014

Avsaknad av hjälp

Det är svårare att vara familjehem idag än det var för några år sedan. Vi får "svårare" placeringar och barn med större behov. Barn i behov av mer stöd och det är svårt att få.
En familj som sett det har jobbat 28 år http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5757937 Känner Ann-Britt och de är underbara med "sina" barn.
Men som de säger numera får de barn som tidigare skulle placerats på institution. Lägg till att det blir svårare och svårare att få stöd för just dessa barn. Att det verkar som om många tror att en placering i sig är lösningen. Så är det naturligt vis inte utan det är det jobb vi sedan lägger ner på vår placering.

Hittade ett gammalt tv inslag efter en debatt artikel av Peter Altin och Anton Strand. De säger att Inkompetenta socialarbetare ödelägger människors liv.  http://www.youtube.com/watch?v=SnwtbqT79xU
Tyvärr är det inget nytt den skulle kunna vara gjord idag. Hon som bemöter säger att man inte skall skuldbelägga enskilda handläggare men jag hävdar att det är precis där problemet ligger. Enskilda gör fel och det är svårt att rätta till eftersom de inte är personligt ansvariga. Hon menar att problemet är att politiker lägger sig i för mycket. Min erfarenhet är tvärtom Att politiker inte får insyn trots att de är ytterst ansvariga att det beror oftast på enskilda handläggare som har åsikter som inte bygger på barnperspektiv som vägrar ändra sig eller arbetssätt och fortsätter att göra fel. Visst saknas även förutsättningar, som hon säger att 1/2 säger att de inte klarar att leva upp till lagar och krav. Det var 2009 och man säger likadant idag men ingen verkar bry sig.

Anton Strand, advokaten ger ett antal exempel på hur man gör fel. Exempel som skulle kunna vara idag.
Han vill att man skall se över utbildning och kontroll funktioner, det var som sagt 2009. Den skulle kunna vara gjord idag. Inget har hänt när det gäller det.

Hittade en artikel som bekräftar  att det är likadant. Här gäller det visserligen en vuxen men han fick inte hjälp och det slutade med att han tog livet av sig. Som det ser ut straffades han dessutom för att han blev arg och frustrerad över att inte får den hjälp han hade rätt till. Han var någons son och de kunde inte hjälpa honom.
I april ställde sig Skivarpsbon Peter Petersson framför tåget.
I avskedsbrevet till föräldrarna skrev han ”ska jag lägga skuld på något så är det socialen i Skurup”.
Nu har föräldrarna polisanmält socialtjänsten

Socialen försvarar sig självklart. De har inte gjort något fel.
http://www.skanskan.se/article/20130518/SKURUP/130519361

I Göteborg var det ett liknade fall och där fälldes socialchefen för tjänstefel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar