lördag 7 december 2013

Skicka vidare

I bibeln står det att man skall behandla andra som man vill bli behandlad själv och visst skulle världen se annorlunda ut om vi gjorde det.
Vad innebär det det? Grannar, jobbar eller klasskompisar. Människor vi möter i vardagen. Människor som kommer ifrån andra länder flyktingar. Hittade ett inslag om vad det kan innebära vilka de där andra kan vara http://www.svtplay.se/sok?q=dom+andra

Hittade också en blogg som tog upp just det http://www.nyan.ax/ledaren/spalten.pbs?news_id=80187&news_instance=266#.UpsXUqikXYk.facebook
den börjar med orden:
Klockan 16.41. Någon startar en ny grupp på Facebook. En grupp för folk som säger nej tack till 20 syriska flyktingar på Åland. Motiveringen? Vi ålänningar kämpar för mat på borden. Jobben blir färre. Vi har inte ens råd att ploga våra egna vägar eller underhålla broarna. Med tanke på hur mycket vi har dragit in på allt är nej tack det enda rätta.
189 personer har klickat på symbolen för tumme upp.
Den avslutas med orden:
 Klockan 00:45 Kom till Åland, tänker jag. Kom hit. Även om det inte kommer att bli lätt och även om minst 200 personer kommer att titta snett på er.
När jag vaknar nästa morgon har en ny grupp bildats på nätet. En grupp som säger ja tack till 20 syriska flyktingar på Åland. 1285 personer har gillat sidan.
Tänk om vi istället för att förfasas över vad vissa människor gör , omänskliga saker, saker som är kränkande och ovärdiga skulle börja göra något själva, tvärtom. Något som främjar mänskligheten. OM det så bara är att sätta vårt namn på en protestlista eller göra något ännu mera konkret.
Igår var jag på en samling där jag skulle ha hand om avslutnings ordet. Jag berättade om en bok jag läst Skicka vidare av Cathrine Ryan Hyde. Det är en verkklighetsberättelse om en  liten pojke som skall göra ett projekt i skolan. Han bestämmer sig för att skicka vidare goda gärningar. alla skall göra tre goda gärningar men under förutsättning att de skickar dem vidare dvs ger tre goda gärningar i sin tur mot någon annan. det växte och blev en landsomfattande rörelse.
Tänk om vi alla kunna annamma det börja göra lite goda gärningar och sedan be dem som får dem att skicka vidare.  Undrar vad vi skulle kunna starta här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar