lördag 21 december 2013

Barnrnpersktivet tyngst.... nej här i alla fall

Återigen flyttas ett familjehems placerat barn mot sin vilja
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18053310.ab
men denna gången är han så stor att han hörs...

Hossein kom till Sverige i december förra året och till jul får han sina första betyg. Den som frågar biträdande rektor John-Erik Johansson på Broskolan får veta att de också ser ut att bli riktigt bra.
– Hossein har kommit in jättebra i skolan och gör utmärkta resultat, säger han.
Trots att Hossein trivs med sin familjehemsplacering har socialtjänsten i Sigtuna kommun beslutat att flytta honom till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Rimbo. Sju mil bort från tryggheten i familjehemmet.

Är rädd

Någon förklaring till beslutet har varken han eller familjen fått.
– De säger bara att det är bättre för mig att bo på gruppboendet. Men jag förstår inte varför. Jag är ju trygg här, säger Hossein
 
– Det är lättare för oss att ha insyn och kunna kontrollera verksamheten i hvb-hem, jämfört med familjehem. Därför föredrar vi den lösningen, speciellt för barn som närmar sig 15 år, säger hon.
 
Men om barnet trivs i familjehemmet?
– Det beaktar man i stor utsträckning naturligtvis. Alla uppbrott är svåra, särskilt om man upplevt ett trauma. Samtidigt går det inte alltid att tillmötesgå önskemålen, socialtjänsten har ett helhetsansvar som kanske barnet själv inte alltid kan se.
Kan det finnas ekonomiska incitament att flytta ett barn från familjehem till hvb-hem?
– Det har jag väldigt svårt att tänka mig.
 
Nej ekonomiskt så är det häftigt mycket dyrare att ha barn på institution än i familjehem. Sedan talar enhetschefen om HVB hem när det handlar om flykting boenden. Man kan undra vad de har för syn på de som bor där. De vill ha mer insyn blir de kriminella för att de närmar sig 15 år?
Vad och framför allt vem tjänar på det? Inte pojken iallafall.
Barnperspektivet som skall finnas så tydligt i alla ärenden gällande barn. Det finns inte här iallafall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar