söndag 7 april 2013

Utred varför barn tar livet utav sig

I stockholm ökar man på egen inrådan tillsynen av familjehem. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tillsyn-av-familjehem-skarps_8016684.svd
Stockholms stad skärper tillsynen av jour- och familjehem. Alla placerade barn ska få en egen socialsekreterare och hemmen ska besökas minst fyra gånger per år. Samtidigt visar nya siffror att antalet omhändertagna barn minskar i Stockholm.
Det är bra men samtidigt behöver man ge oss bättre villkor. Som jag skrev igår: varför är ingen intresserad av att kvalitetssäkra det vi gör. Det skall ju göras i alla andra sammanhang.

Samtidigt igår skriver Bo i en debatt artikel att barn som dör t.e.x tar livet av sig borde det utredas varför.  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utred-alltid-barns-sjalvmord_8058412.svd
Det saknas kunskap om situationen för de barn som väljer att ta sitt liv och därför bör regeringen införa obligatoriska dödsfallsutredningar efter barns självmord. Sådana undersökningar genomförs när ett barn dött till följd av brott, enligt den så kallade lex Bobby.
Artikelförfattarna skriver att bland annat FN:s barnrättskommitté har utryckt oro över de höga självmordstalen bland unga i Sverige. De konstaterar också att utvecklingen i Sverige, med ökande antal självmord bland unga, skiljer sig från de flesta andra länder i EU.
- Vi har fått ner självmord i alla andra åldersgrupper utom just bland barn och unga. Det finns ingen självklar förklaring till varför och det är mycket oroande, säger barnombudsman Fredrik Malmberg till TT.
 
I snitt per år begick 124 personer mellan 15 och 24 år självmord mellan 2009 och 2011, enligt rapporten Folkhälsan i Sverige 2013 från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet.
Lex Bobby kallas en lag som infördes efter mordet på tioårige Bobby i Jönköpingstrakten 2006. Den säger att en så kallad barnskyddsutredning ska starta när ett barn dött av våld eller andra brott. Utredarna ska bland annat granska om det finns systemfel i skyddsnätet som kan ha bidragit till dödsfallet.
 
Där var Maria snabb att hänga på. Det gäller ändå bara 124 personer på 3 år. Det var hon med på. tycker inte att det är fel men ibland förundras jag över hur hon räknar. Då jag försökt få henne att titta på alla fel jag hittat (som gäller så många fler) t.ex. vad man gör för att minska omplaceringar säger hon att det är för få. Varför kan hon inte använda samma matematik där? Tänk om man skulle utreda vad man kan göra för att undvika att barn omplaceras. Det skulle skapa  tryggare placeringar, tryggare barn.  Jag tror att placerade barn skulle må bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar