lördag 13 april 2013

Håll inte bakom ryggen

Det finns familjehem som inte borde vara familjehem precis som det finns politiker som inte skall vara politiker och så kan man säga i varje yrke tror jag.  Ingen tjänar på att vi håller de som inte gör det de skall bakom ryggen.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16571299.ab
Här är det en familjehems pappa som haft en tonårstös. Han ger henne en tablett och hon berättar för sina kompisar att hon somnade men då hon vaknar blöder hon. Hon anmäler våldtäckt.
35-åringen säger att han har lidit av erektionsproblem till följd av en depression och att han söndagen den 25 mars 2012 ska ha ”tränat” på toaletten och då fått utlösning.
Sedan påstår man att flickan själv skulle ha vaknat skulle ha lagt beslag på den papperstuss 35-åringen torkade av sig med och sedan arrangerat bevisen mot honom.
Det låter väl osannolikt i mina öron.

Som jag skrev i går Ingen skall ju vara dömd i förväg de kan ju vara oskyldiga  men här låter det lite för långsökt. Ändå går han fri.
I domen skriver tingsrätten att ”det kan vara praktiskt möjligt att dna-spår från honom överförts på målsäganden på annat sätt än genom sexuellt umgänge”.
– Om de anser att den möjligheten inte kan uteslutas så innefattar det att flickan ska ha gjort det här. Hon måste alltså ha stått och lurat där utanför badrummet och förstått att här är något jag kan använda.
 
Och så undar man varför så få anmäler. Om det ändå inte leder till något förutom att man blir offentlig i sitt övergrepp så blir det som ett övergrepp till. Anledningen till att de dömde som de gjorde var att hon berättat två versioner.
– Man avfärdar ofta berättelser från målsägande i våldtäktsmål med att de inte berättar exakt likadant varje gång. De som vet någonting om hur man uppfattar en händelse av det här slaget har en annan tolkning av det här, nämligen att man inte får en klar och entydig minnesbild utan att det kommer fram olika bitar av det här successivt. Så det är väldigt svårt att avfärda berättelsen av den anledningen, men det gör man ofta i våra domstolar.
 
Man minns alltså mer och mer och då ändras berättelsen. Saker man kanske förtränger kommer fram i efterhand.  Ändå dömer inte domstolarna utiåfrån hur forskning ser på det hela utan gör det lätt för sig. och minns man mer så blir det i sig ett skäl att avslå i rätten

4 kommentarer:

  1. Vilken forskning syftar du på i ditt inlägg?

    SvaraRadera
  2. forskning om minnet. Att man först förtränger och sedan minns mer och mer efter det att man utsats för trauma

    SvaraRadera
  3. Kan du inte specificera med någon referens? Om jag förstått det hela rätt så finns det exempel på fall som talar både för och emot ditt påstående.

    SvaraRadera
  4. Hinner tyvärr inte utan du får leta själv

    SvaraRadera