fredag 12 april 2013

De får ersättning av staten

Fick en länk igår
Familjen på uppdrag granskning som anklagades felaktigt för sexuellt övergrfepp får nu ersättnign från staten http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.5749021-jennie-och-thomas-far-ersattning-av-staten
Thomas satt anhållen och häktad som misstänkt för övergrepp i en månad. Han får nu ersättning med 75 000 kronor efter beslut av Justitiekanslern, JK. Jennie satt anhållen som misstänkt för medhjälp i ett par dygn. Hon ersätts med 8 000 kronor.
– Inga pengar i världen kan ersätta den skada vi drabbades av. Men det här är ändå en markering av att vi blivit felaktigt behandlade. Det är också skönt att vi nu äntligen kan lägga allting bakom oss och gå vidare, säger Jennie.
Helst hade hon sett att någon företrädare för de inblandade myndigheterna också skulle ha bett om ursäkt med ett enkelt ”förlåt”.
– Vi skulle ha uppskattat ett sådant mänskligt beteende.
 
Drygt hälften av ersättningen som JK nu betalar ut till Sandvikenparet är för det lidande Thomas och Jennie drabbades av. Resten är ersättning för ombudskostnader och förlorad arbetsförtjänst.
Även om ersättningen är av mer symbolisk karaktär har JK frångått praxis och medgett ett högre belopp än vad som är normalt.
Dels för att fallet blev föremål för synnerligen omfattande publicitet både på lokal nivå och på riksplanet, dels för att brottsanklagelserna medförde ett extra stort psykiskt lidande.
 
Har inte tidigare hört om att någon kompenseras som de gjort. Så äntligen säger jag. Man kan trots att någon anklagas för felaktigheter behandla dem med respekt. Ingen skall ju vara dömd i förväg  de kan ju vara oskyldiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar