Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

onsdag 31 oktober 2012

Skakmål

 
Fick en artikel.
 

Hade ju för ett bra tag sedan med en tjej till riksdagen som varit anklagad för samma sak. Det visar sig att det är samma symptom för skavåld som för barn som är för tidigt födda. I vissa länder har man helt tagit bort shaken baby syndrom som det kallas därför att man upptäckte att hälften av de som anklagades gjorde det på falska grunder.  De hade inte skakat sina barn så de blev sjuka utan det fanns andra orsaker. Men här i Sverige finns diagnosen kvar. De som borde vara intresserade av att se på hur det ser ut i andra länder gör det inte. De ligger nämligen bakom en del av studierna som de anser bevisar motsatsen. De vill inte ha in någon bevisning som talar om att de har fel. Återigen prestige.

Istället för det med sig att föräldrar anklagas. Man kör med fult spel: vi förstår ju att det inte är du utan din fru eller man. Om du bara säger det så får du behålla barnen. Det för med sig att par plötsligt anklagar varandra eftersom de båda vet att de inte gjort något själva.
Det splittar familjer, särar på barn och deras föräldrar bara för att prestigefyllda gubbar på toppen (antagligen gummor också för den delen ) vägrar att erkänna att de kanske har fel.

Nu är det alltså ett nytt ärende uppe. Därför att den anklagade vägrar ge sig han har inget gjort säger han och utifrån vad jag vet så kan det faktiskt vara så.

Visst finns de de som misshandlar sina barn och de skall inte ha några men frågan är om det är så många att det behövs en särskild diagnos för dem särskilt om diagnosen har tagits bort på andra ställen för att över hälften anklagas fel.
Nästa fråga är varför det skal vara så svårt att få rätt om det nu är så att de har fel. Det får inte gå prestige i barnärenden.

måndag 29 oktober 2012

Mail från ministern

För ett par dagar sedan skickade jag en klapp på axeln til Maria Larsson.
Jag skrev:
 
Såg pressmedelandet om att du nu vill att man skall se över vilka konsekvenser
det skulle bli om barnkonvenstionen skulle bli lag. Bra. Fick något mer för ett
tag sedan ifrån dig och har sett att mer är på gång och det känns som om det
händer lite mer än tidigare. Som om du börjar lyssna. Vet inte om man skall
skylla på det stundande valet men det är bra att det händer något. Men stor
klapp på axeln till skillnad från att jag brukar klaga på dig för det mesta.

Men snälla du det måste även hända något runt det personliga ansvaret. Även om
grova fel upptäcks och kritiseras blir det ju inga konsekvenser. Ingen har ju
ansvaret. Inte ens om barn dör som Donia som dog i ett familjehem nu i
våras.

Handläggaren har inget ansvar, cheferna som är yttert ansvariga ställs ändå
inte tillsvars eftersom de inte ansvarar för det löpande och därför inte kan
ställas till svars i de enskilda ärendena. Det skall ju vara uppsåtligt och det
är det inte om de inte har hand om det löpande.
Det är en av grunderna till en förändring. Får de ansvar för vad de gör kommer
de själva att kräva bättre utbildning och kommer göra ett bättre jobb eftersom
de vet att de kan komma att ställa still svars. De kommer att göra bättre
underlag för utredningar.

Vet inte hur jag skall be men gör det på mina bara knän. Det skulle lösa så
mycket av problemen inom socialtjänsten. 

Det är inte alltid jag får svar och ibland får jag vänta flera månader. Vid ett tillfälle kom det ett från en pressekreterare som lagt ihop allt jag skrivit under typ ett år. Men nu så tog det inte så många dagar. I morses då jag öppnade maieln låg detta:
 Hej Ewa,
Tack för mail och uppmuntran.
Jag har noterat dina synpunkter
och vi jobbar vidare för att stärka barns rättigheter på olika sätt.
Med vänlig hälsning
Maria Larsson
 
 Ett mail direkt ifrån ministern. Inte dåligt. Får nu se vad hon gör också.




 
 

söndag 28 oktober 2012

Ett nummer med minnen

Sonen har önskat sig en mobil men vi är inte så positiva till det än..
Men när han skulle till stan här en kväll i helgen bestämde jag att han fick låna en och ha med.
Jag hittade ett gammalt nummer, en gammal telefon och så drog vi igång den.
Det blippade till och medelanden som kommit sedan jag slutade använda det numret hoppade upp. Jag började gå igenom dem och kom även till sparade medelanden.
Vilken flash back jag fick.
Det var medelanden från första gången vi var med på Uppdrag granskning.
Det var folk som  tänkte på oss som hoppades att barnen nu skulle få komma hem som önskade lycka till.
Det är två år sedan.
Barnen är fortfarande borta.
Vi får inte träffa dem.
Första gången vi försvann var vi borta i 1år. Sedan dök vi upp igen 3 gånger för att försvinna 1/2 år igen. Sedan träffades vi hela sommaren var tredje vecka för att försvinna 1/2 år igen.
Nu är det samma sak igen. Barnen vet vare sig om eller när de skall få träffa oss.

Alla undersökningar som görs på människor som mår dåligt visar att det som skapar mest oro, gör att man mår som sämst är att inte veta.
Inte veta vad eller när något skall hända.
Att inte kunna påverka sin situation. 
Och detta utsätter man barnen för gång på gång. Varje gång vi har plockats bort hitintills så har de mått dåligt och har visat det med all tydlighet i världen.
Undrar hur länge de skall hålla ihop denhär gången.
Det värsta är att tvingas stå bredvid och se på. Inte få göra något medans man tar ifrån dem tilltron till vuxenvärlden, tar ifrån dem tillit och hopp och gör oss till svikare gång på gång.

lördag 27 oktober 2012

Barnpartiet

Igår talade jag med den nya ordförande i socialutskottet. Anders W Jonsson (c)
Han var artig men kändes måttligt intresserad. Han visste väl inte hur insatt jag var eller om jag hade belägg för vad jag påstod. Han bad att få det jag beskrev på mail och jag skickade upp det.
Fick svar redan nu på morgonen.
Han höll med mig i mycket och skrev att jag hade kloka åsikter. Han svarade som de flesta under de tre år som gått med vad lagen säger.
Jag blir så trött för jag vet vad lagen säger men den följs ju inte  och då den inte följs blir det inga konsekvenser.
Det är ju det jag försöker väcka.
Jag svarade igen och frågade med ännu mera "belägg/bevis" för vad jag påstod. Gav exempel på motsatsen för vad han skrev.
Får se vad han svarar denhär gången.

Hittade en film som jag slog på i bakgrunden då jag satt och jobbade. Jag lyssnade till ljudet och då det inte var svenska fick jag gå in och titta. Det handlade om barns utanförskap. Tror att det var UNICEF som stod bakom.
http://www.youtube.com/watch?v=XOH68FMxWG8 Den lämnade en märklig sorgsenhet då den var slut. det var svårt att skaka av sig.
Alla barn har inte rätt till trygghet eller lika villkor vad man än påstår.

Har fått kontakt med en grupp som oss som på sikt försöker att komma in i riksdagen.
www.barnpartiet.se
Vi bestämde oss för att gå ihop istället för att stå sida vid sida.
Så det blir inget barnrättsparti eftersom barnpartiet har kommit lite längre.
Gå in där och stöd, bli med.
Det var redan tillräckligt många för att kunna försöka  ta oss in i kommunfullmäktige men behöver vara 1500 för att även kunna registrera parti och satsa på riksdagen.
100 kr för alla över 20 år och 20 kr för de under.
Tänk om vi kunde få in människor som bevakar barnperspektivet i riksdagen.
Jag känner bara att behovet blir större och större.

fredag 26 oktober 2012

Äntligen

Fick ett mail ifrån en i media världen en kopia av ett pressmedelande.
Det stod:
Regeringen utreder barnkonventionen
Stockholm (TT)
Regeringen ska utreda om FN:s barnkonvention ska införlivas i svensk lag för att stärka barns rättigheter. Sverige har kritiserats av FN, myndigheter och människorättsorganisationer för att nuvarande lag inte räcker till.
- FN:s barnrättskommitté pekar på en rad olika saker, exempelvis att barn kan ha problem i asyl- och domstolsprocesser. Det har definitivt vägt in när vi fattat beslut i den här frågan, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) till Ekot i Sveriges Radio.
 
Wow

Gick in på socialdepartementets hemsida och där låg det:
http://www.cisionwire.se/socialdepartementet/r/regeringen-avser-utreda-barnkonventionen,c9324864 

Lex Sara

Jag upplever ändå att det är fler och fler som vill förändra. Talade med en ordförande i en kommun härom dagen som var helt förstörd över hur tjänstemänn på förvaltningen går emot deras beslut gång på gång. Hur man undanhåller saker som har betydelse för beslut och hur det saknas underlag eller dokumnetation.

Talade med en som sitter i en nämnd i en annan kommun än ordförande jag talade med. Även där var det rörigt men dåliga underlag, dålig dokumnetation, dåligt underbyggda utredningar.

I Herrljunga verkar det vara likadant men där tar de steget längre och gör en Lex Sara anmälan http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5323748


I Herrljunga vet jag att man försökte hemplacera två barn även det i en romsk familj och de fråntogs sitt familehem men återföreningen gick inte. Men barnen kom inte tillbaka.  Talade med familjehems pappan för något år sedan och de hade slutat som familjehem.

Enligt intrevjun med socialchefen är det så ovanligt att hon aldrig hört talas om någon annan som gjot en.
Anser att fler borde göra likadant.

torsdag 25 oktober 2012

Har "fått" ett barn

I går talade jag med ytterligare en familj.
De fick en förfrågan av en mamma om de kunde ta hand om hennes barn ett tag. Hon orkade inte med mamma rollen.
De ställde upp och nu har det gått två år.
De har kontaktat soc och ville att han skulle placeras hos dem på riktigt men soc sa att det blev för dyrt. då skulle ju de få betala.
De har frågat efter vårdnadsöverflyttning men barnet är ju inte placerad och nu plötsligt vill mamman ha hem barnet för hon vill ha barnbidrag och andra bidrag. Barnet har hon inte träffat på hela tiden och han har ju hela sin anknytning och liv hos familjen han bor.
Familjen har inget att sätta emot. De är inte familjehem och har inga rättigheter.
Och barnet ... ja vart är barnperspektivet i att det skall hem till en mamma som inte brytt sig på två år?

onsdag 24 oktober 2012

Barnfattigdom i Svergie

Hittar lite blandat
En dokumentär om socialt utanförskap dvs fattiga barn http://unicef.se/utanfor den är gjord utifrån en rapport om barnfattigdom.
Hela rapporten kan du läsa här http://unicef.se/utanfor/rapport
de har även sammaställt fakta runt barn fattigdom och den finns här: http://unicef.se/fakta/barn-i-socialt-utanforskap


Hittade även ett tankeväckande blogginlägg om Haddile http://centerpartisten.se/haddille/
Det får bli allt för dagen men det kommer mer hade ett intressant samtal i kväll.
Återkommer om det.

tisdag 23 oktober 2012

Tio blev sex år

Då svänger äntligen migrationsverket vad gäller Haddile.
http://www.expressen.se/kvp/tvaariga-haddiles-utvisning-upphavs/ Mamman har ställt upp på en SoL placering i väntan på utredning. Chanserna att hon skal få stanna ökar ju med tiden.

Seden har ett annat par som misshandlade ett barn till döds just sluppit ut ur fängelset.http://jnytt.se/nyhet/50390/idag-slappts-bobbys-mordare-pa-fri-fot
Jag talar om Bobby som misshandlades och torterades och slutligen lämnades ute i minusgrader och (tror man) kvävdes slutligen i sina spyor.
Man tryckte hans nedbajsade kalsonger i ansiktet på honom, han fick sprit nedhälld i halsen, dammsugarrör mot könet vilket bekräftades genom att man hittade hans blod där i, blev slagen med pinnar mot könet och fick elstötar. Han blev bränd med cigaretter, överskottad med snö och slagen.  

För att dölja vad man gjort gömdes kroppen och det tog en månad innan man hittade honom. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14945609.ab .

Nu har hans förövare släppts ut. De fick tio år http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10948918.ab men släpps nu efter 6 år i fängelse.

Hittar också en artikel runt en undersökning runt barn placerade på institution. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ont-om-ungdomshjalp-efter-tvangsvard_7604056.svd
Flickor som tvångsvårdats får sällan riktad hjälp efter utskrivningen, visar en avhandling i socialt arbete vid Stockholms universitet. Ett och två år senare har flickorna fortfarande stora sociala och beteendemässiga problem.
Som jag tidigare sagt det blir förvaring. Inga krav ställs på vad som skall uppnås vare sig under tiden för vården eller efteråt.

måndag 22 oktober 2012

Mänskliga rättigheter

Att Svergie bryter mot mänskliga rättigheter är ingen nyhet för mig men nu är det fler som lyfter det.
http://www.expressen.se/debatt/erik-ullenhag-hjalp-oss-respektera-manskliga-rattigheter/
Erik skriver:
Vi i Sverige tror gärna att vi är bästi världen på mänskliga rättigheter, MR. Visst har vi mycket att vara stolta över, men vi ska vara medvetna om att vi får upprepad internationell kritik på en rad områden. Tyvärr riskerar det faktum att Sverige har kommit mycket långt när det gäller MR att göra oss blinda för de brister som ändå finns. Värnandet av varje människas rätt kräver ett ständigt pågående arbete och därför påbörjar jag nu en kartläggning av situationen för mänskliga rättigheter i Sverige. För att vår röst för MR på den internationella scenen ska vara fortsatt stark måste vi ta internationell kritik som riktas mot oss på största allvar.
 
Det finns brister när det gäller mänskliga rättigheter i Sverige som knappast kan ses som isolerade misstag, utan snarare grundar sig i mer djupgående problem.
Ett tydligt exempel på detta är diskrimineringen av romer och bristeri förverkligandet av deras sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter.
 
Häromveckan kom en utredning som föreslår att de barnhemsbarn som har drabbats av övergrepp ska få upprättelse. Det är centralt att vi på det sättet gör upp med vår historia, men den viktigaste upprättelsen är kanske att de utsatta barn som i dag hamnar i samhällets vård inte drabbas av övergrepp. Men tyvärr lyckas vi fortfarande inte fullt ut garantera alla barns mänskliga rättigheter.
 
Exemplen när det gäller romer  och utsatta barn visar att även ett land som Sverige ständigt behöver arbeta för mänskliga rättigheter. Därför påbörjar jag nu en kartläggning av situationen för mänskliga rättigheteri Sverige. Kartläggningen kan sedan utgöra grunden för en strategi för regeringens fortsatta arbete på området. Liknande kartläggningar har gjorts två gånger tidigare, 2001 och 2005. Det är nu hög tid för en ny genomgång.
 
Kanske borde kontaka honom....
ge honom alla mina berfättelser från familjehem, biofamiljer runt barn som far illa.

lördag 20 oktober 2012

Skyller ifrån sig

Sitter och glider runt på olika sidor på nätet.
Hittar en artikel om Anna Wahlgren. Hon som skrev många nyblivna föräldrars "bibel" i barn uppfostran.
Hon har skrivit en ny bok  "Sanning och konsekvens"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15634322.ab men inte om barnuppfostran utan en bok för att bemöta vad hennes dotter skrev i en bok som kom ut för ett tag sedan. En bok om verkligen var utifrån hennes vy, hennes upplevelse om sin uppväxt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14164603.ab
En bok som slog stora hål på Anna Wahlgrens fina fasad som expert mamma.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14179973.abDen stämde inte så bra med den som Anna själv beskrivit. 

Jag kan förstå dotterns bok, att det för dotterns är ett sätt att bearbeta. Hon säger att hon försökt tla med sin mamma men att det inte gick.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14205326.ab
Jag kan förstå att dottern som ville få bort lite av glansen eftersom den var falsk och jag har svårt med människor som inte kan stå för det de gjort utan skyller ifrån sig.

Anna förnekar nämligen inte att det dotterns skrivit har hänt utan menar bara dottern kastat om saker, att det inte var så farligt, inte så ofta.

Hon avfärdar det mesta som felaktigheter, hopblandningar och fantasier. Felicia skriver att hon flyttade 19 gånger under uppväxten. Anna Wahlgren ­räknar och rättar det till 16 gånger.

Men de har fortfarande hänt. 
Visst örfilade hon barnen med bara två gånger.
Örfilar delades ut vid två tillfällen, enligt Wahlgren. En gång sedan Felicia överdoserat på järntabletter – och en gång till hennes ­lillasyster för att hon druckit alkohol
 
Man kan undra om hon trodde eller tyckte att det hjälpte.
Hon levde på ett sätt som utsatte barnen för risken att övergrepp skulle ske och hon tilllät det ske.
I sin bok berättar Felicia hur hon som 15-åring vaknade av att en full okänd man låg i hennes säng och förgrep sig på henne. Och hur hon och hennes tolvåriga lillasyster klädde upp sig i högklackat medan mammas vän satt och runkade i en fåtölj. Anna Wahlgren erkänner i sin bok att samma man vid upprepade tillfällen förgrep sig på Felicias lillasyster efter att ha lockat henne med pengar och prinsesstårta. Men Wahlgren försäkrar att hon slängde ut mannen när flickan berättade om övergreppen.
Hur kan man om man är en bra mamma utsätta sina barn för det? Överhuvudet taget vistas i ett rum med en man som runkar. En tolvåring.
Hon skriver att det inte bara var en dotter som utsattes utan två Precis som om det skulle göra det hela bättre.
Hon var ju orskan till/hennes sätt att leva var ju orsaken till att barnen utsattes för risken.
Eftersom hon tillsist ändå kom på det så måste de ju berättat. Varför lyssnade hon inte från början? varför tog det så lång tid?

Vid den tiden blev Anna Wahlgren stamgäst på nyöppnade Café Opera. Efter att ha tillämpat sin egen ­”sova hela natten-kur” lämnade hon barnen hemma ­sovandes och gick på krogen. ”Var ­någon sjuk gick jag naturligtvis inte ut”, skriver hon.

gör det saken bättre? Hon tog på sig ansvaret för andras barn som hon sedan lämnade. Om de var vakna och låg och grät vet hon inget om hon var ju inte hemma. Deras egna föräldrar hade aldrig gjort så. De lämnade ju barnen hos Anna för att de hade så svårt att lämna dem ensamma och inte klarade av känslan av att överge dem då de skulle lämnas ensamma för att sova, för att de grät.

Visst drack hon det erkänner hon men även där har hon ursäkter
Alkohol har hon ibland använt som självmedicinering, men någon fyllekaja säger hon sig aldrig ha ­varit.


Hon skriver i ett pressmedelande:
”Jag har gråtit floder ­sedan jag fick detta spjut av hat i hjärtat, mammahjärtat, det mest ömtåliga, men jag berättar allt. Sedan får folk tycka vad de vill, det kan jag inte påverka, men jag kan balansera”
 

Jo, det förekom sexövergrepp i hemmet, hon ör­filade barnen och drack för mycket ibland. Men någon dålig mamma har hon inte varit. 
 

Men hallå det är ju just allt detta tillsammans som gör att man är en dålig mamma.
En mamma som inte finns där. Som lever ett liv som gör att barnen lever otryggt. Där de riskerar och faktiskt utsätts för övergrepp. En mamma som sedan inte står för vad man gjort och ber om ursäkt utan skyller ifrån sig med ett lamt det var inte så farligt, det var inte så många gånger .
En mamma som inte förstår att det spelar ingen roll om det bara var två gånger för det skulle inte ha hänt överhuvudet taget.
Som inte förstår såren det gett och som hennes barn lever med.
Sedan avslutar hon med att skylla hela sin dåliga relation med dottern på sin ex man.
Störst skuld för den dåliga relationen med dottern ger hon Felicias pappa, hennes exman, som hon påstår ska ha ställt ett ultimatum till Felicia 1996: Mamma ­eller mig. Fem år senare kom ett hatbrev på sju handskrivna sidor där Felicia sa upp kontakten med henne. De fortsatte ändå att ha viss kontakt. Nu är den helt ­bruten.
Om nu pappan ställt ultimatum och det var orsaken varför tog det då fem år?
Och nu är kontakten helt bruten. Det förstår jag.
Nej  det känns som om Anna har lite dålig själv insikt och skulle behöva be sina barn om ursäkt och sedan jobba hårt för att få tillbaka någon typ av relation och för att lyckas i det så får hon börja med att stå för vad hon gjort. Men jag tvivlar på att det hjälper vid det här laget.

Det största sveket mot barn är då vuxna inte tar dem på allvar då de berättar, inte tar dem på allvar då de är rädda, inte lyssnar.
Det värsta sveket är då de inte står för vad de gjort för då blir det som ett nytt övergrepp.

fredag 19 oktober 2012

Jag blir så arg..

Barn utsätts för våld varenda dag. Men det värsta övergreppet är då vuxna vägrar se, vägrar ingripa.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15627492.ab
I aftonbladet lyfts ett ärende med en numera vuxen kvinna som våldtagits av sin morfar hela sitt liv. Ända sedan hon var bebis. Det gick så långt att hennes ben fastnade i kramp i samlagsställning vid sex års ålder.
Man spelade t.o.m. in en film av det och henne och använde som undervisnings film men slog aldrig fast vad det berodde på utan nämner det bara i förbifarten.
Det kan beror på ... Hon skall nog ifrån sin morfar som kan vara orsaken..

Efter ett halvt år på sjukhus lär hon sig gå igen på ren viljestyrka.
Då kommer morfar och hämtar henne.
Övergreppen fortsätter.
Hon och mamman flyttar efter ett tag till ett eget boede men de hann bara bo där några timmar sedan hämtar morfar dem.
Övergreppen fortsätter.
Nu spekuleras det i om han kanske även är pappa till henne.

Till sist flyttar hon hemifrån som 15 åring och det upphör.
Hon förtränger men då hon som vuxen efter att ha fått två barn får kramp och fastnar i samma ställning med benen begär hon hypnos och allt rullas upp.
Övergreppen och hur mormor tvättat och torkat av och smörjt med Idominsalva så att det inte skall synas.
Hon åker hem och ställer dem tillsvars. Mormor gråter och morfar skrattar. En vecka senare är han död.
Man tror att nu kan hon börja bearbeta och gå vidare men det är nu det börjar på allvar. Att leva i konsekvenserna.
Sedan minnena kom tillbaka har hon inte kunnat gå själv. Över­greppen gör sig ständigt påminda.
Hon har svårt att stoppa saker i munnen, kan varken äta eller borsta tänderna som vi andra.
Assistanshunden Cennja fungerar som hennes levande rullator. Men den behandling som hjälpt henne att minska spänningarna i kroppen vägrar kommunen att betala för och Jeanette har inte råd.
Nu vill kommunen inte betala för vården eller behandlingen hon behöver. Hon är förtidspensionär på grund av övergreppen.
Hur behandlar vi barn i Sverige?
Visserligen är det flera år sedan men det har ju inte slutat. Barn far fortfarande illa.  Barn idag får ju heller inte kompensation.

torsdag 18 oktober 2012

Gårdagens program

Då var resan bestämd för nästa besök i Stockholm. Äntligen.

Igår tittade jag på Berg flyttar in. Hörde hur Dolf Lundgren berättade om hur han slogs misshandlades som barn av sin pappa.
Det finns barn som fait illa i alla tider och ändå har vi inget lärt oss. fortfarande är det ingen som sätter stopp på allvar.

Innan det tittade jag på kalla fakta och dåg hur man behandlat djur som redan riskerar att försvinna.
Det som slår mig först då jag slår upp tidinnige idag är att folk drar alla öer en kam.
http://www.expressen.se/nyheter/expressens-lasare-nu-bojkottar-vi-djurparker/
för att en djur park missköter sig så behöver inte alla göra det. Om man bojkottar alla får de ju inte de ekonomiska förutsättningarna för att göra ett ännu bättre jobb heller.
Det nästa det är att misskötta djur ofta drar ännu mera protester  än misskötta barn.

Trots alla uppgifer om misskötta barn så händer det inte så mycket. Folk ringer och skickar protester men sedan händer det inte så mycket mer.

Här anmäler nu polisen själv och vill undersöka missförhållanden för att åtala om någon gjort fel. vad gäller barn så anmäls sällan någon även om allvarliga fel upptäcks. Ingen är ansvarig och ingen myndighet får gå in i enskillda ärenden.


tisdag 16 oktober 2012

Inte bara jag..

Det är inte bara jag som reagerar. Flera politiker har skrivit inlägg under inlägget då Ann Hjertén vill att Marks kommun skall få Majblommepris som årets barnkommun.

Klipper in dem här:
SV:Marks kommun slår nytt rekord i oförkskämd dumhet!
Kanske i ett parti som känner ansvar för markborna och då speciellt för barn och gamla (MOD)
L-Å Mamander
 

Fel göra fars av en tragedi

Förslaget att nominera Mark till Årets barnkommun är obegripligt innan vi reparerat de felgrepp som gjordes med det riksbekanta tvångsomhändertagandet som dragit skam över Mark. Oskicklig tjänsteutövning av en förvaltningsenhet och brister i agerandet från politikerna skapade en tragedi för många inblandade. Flera försök att "utreda" och reparera skadan har redan kostat markborna miljonbelopp och ändå är inte alla felaktigheter undanröjda. Innan detta skett är det ett iskallt hån mot kommuninnevånarna att föreslå Mark till en så prestigefylld utmärkelse som Årets barnkommun.
Vi har ännu en bra bit kvar innan förtroendet för den aktuella enheten inom socialförvaltningen är återställd och den som ska leda detta arbete har ännu en tuff tid framför sig. I detta arbete bör politikerna vara behjälpliga med att hitta en hedersam lösning så att vi någon gång kommer i närheten av att kunna göra anspråk på "Läge för det goda livet". Annars kommer vi aldrig att kunna locka nya efterlängtade människor till denna kommun, vilket vi så innerligt väl behöver om vi ska kunna hålla en dräglig standard på de kommunala verksamheterna i de ekonomiskt kärva tider som ligger framför oss.
Jan-Ola Gustafsson
 

Det är illa när minnet sviker så in i vassen Ann!

Hur får du och flera (S) politiker det till att det "bara" var dokumentationen som brast. Det finns gott om dokumentation som påvisar motsatsen, t ex nedanstående.
Socialstyrelsen har i efterhand riktat allvarlig kritik mot Marks kommun för att de utan förvarning ryckte barnen från den miljö de tillbringat nästan hela livet i.
- Man beslutar i stort sett att man ska placera om dem innan man har utrett om det behövs, säger Mikael Thörn, inspektör på Socialstyrelsen.
Han har granskat varenda papper som har med omhändertagandet av syskonen att göra och inte kunnat hitta en enda uppgift som styrker att det var rätt att ta barnen ifrån Anders och Eva. Och inte heller något som talade för att flytta tillbaka barnen till sin mamma.
Mia Magné,
 
Hittar andra som vill skriva till majblomman och varna.
 
anne skaner         14/10/2012 kl. 4:22 e m
Å vilken förolämpning skriv till Majblomman o protestera.

Jag kan bara hålla med.....

måndag 15 oktober 2012

Slutar aldrig förvånas

Jag trodde att man slutat förvånas men nu blev jag det ändå.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5308620
Ann Hjertén den politiker som tog beslutet utan grund att ta barnen ifrån oss föreslår att man skall ansöka om att Marks kommun skall bli årets barnkommun.
– En alldeles utmärkt idé, säger Ann Hjertén
 
Forts:
Marks kommun har fått hård och omfattande kritik för hur man hanterar barnärenden - inte minst gäller det den uppmärksammade flytten av de två fosterbarnen 2009, men det är en kritik Ann Hjertén inte vill kännas vid idag och hon tycker att Mark levt upp till kraven för utmärkelsen Årets Barnkommun.
– Vi fick ju bakläxa på dokumentationen framför allt, det var ju verkligen dåligt, säger Ann Hjertén.
Men Socialstyrelsen har ju kommit fram till att det var fel att ta fosterbarnen?
– Nej, det har de aldrig sagt, säger Ann Hjertén.
 
Det är samma sak som jag hört ifrån ett antal socialdemokrater, tex den nuvarande vice ordförande i socialutskottet; det var bara dokumentationen.
De kan omöjligt ha läst kritiken från socialstyrelsen eller så har de läst den och förvrängt den fullständigt. Men en sak blir inte sann bara för att man upprepar den tillräckligt många gånger.
Jag kopierar direkt ur beslutet från socialstyrelsen bara i vårt ärende:

Man har inte fatta beslut att inleda utredning,
Man har inte genomfört utredning innan beslut togs. (hon direkt ansvarig för båda delarna)
Handläggningen har inte beaktat barnperspektivet och inte heller uppföljningen.
Dokumentationen har varit bristfällig och
handläggningen har inte varit av god kvalitet.

Hur kan hon få det till att det bara handlade om dokumentationen?

På uppdrag granskning säger Mikael Thörn ansvarig handläggare:
http://www.svt.se/2.144014/1.2199799/allvarliga_fel_begicks_nar_syskon_rycktes_fran_familjehem
Socialstyrelsen har i efterhand riktat allvarlig kritik mot Marks kommun för att de utan förvarning ryckte barnen från den miljö de tillbringat nästan hela livet i.
- Man beslutar i stort sett att man ska placera om dem innan man har utrett om det behövs, säger Mikael Thörn, inspektör på Socialstyrelsen.
Han har granskat varenda papper som har med omhändertagandet av syskonen att göra och inte kunnat hitta en enda uppgift som styrker att det var rätt att ta barnen ifrån Anders och Eva. Och inte heller något som talade för att flytta tillbaka barnen till sin mamma.
 
Men enligt Anna Hjertén så har de inte fått kritik för att barnen togs ifrån oss. Handlar om att stoppa huvudet i sanden.

Om jag punktar direkt ur deras egen genomgång av fel i ärendena så står det;
  • Det saknas ansvariga handläggare i 25 av 148 ärenden.
  • Överväganden sker inte i tid,
  • Utredningar har inte slutförst,
  • Ärenden har inletts men inga utrednings planer har upprättats,
  • Vårdplaner saknas likaså genomförande planer trots att de skall finnas enligt lag.
  • Det saknas underskrifter eller dateringar,
  • Felaktiga delegationsbeslut har hittats,
  • Överväganden av ex SOL placeringar har inte gjorts i tid.
  • Uppföljning brister eller saknas helt.
  • Utredningar har lagts ner ena dagen för att öppnas nästa utan att något nytt har tillkommit. handlingar saknas.  
  • Papper är felsorterade.
  • dokumentation saknas runt kontakter man haft.
  • Noteringar om att utredning inletts men inget mer om vad som hänt.
  • Anmälningar har inte förhands bedömts .
  • Utredningsarbetat har avstannat i vissa ärenden.
  • Fyra månaders gränsen har överskridits.
  • Samtycke har inte alltid dokumenterats.

Ändå påstår hon att det bara var dokumentationen.
Hur kan hon vara politiker och lämnas något ansvar när hon förvränger sanningen eller verkligheten på det viset? bara se verkligheten som det passar henne? hur kan man tillåta att hon sitter kvar som en representant för det parti som hon företräder? Hon är ju ett skämt. Det värsta är att hon fått flera att gå på lögnen. T.ex vice ordförande säger ju samma sak. Påstår även hon att de inte fått kritik för att annat  än dokumentationen.

Varför avgick hon? Och ordförande båda socialdemokrater? Bara för att de fick lite kritik för brister i dokumentationen. Nej då påstod de att de var förda bakom ljuset.
Ändå säger hon i samma inslag på uppdrag granskning;
Ann Hjertén, som var den som skrev under beslutet att ta barnen från sitt familjehem, var fullt medveten om att den person som skulle bli syskonens nya pappa varit dömd för misshandel sex gånger.
- Det är klart att man kan diskutera det här mycket, men man kan ju inte döma människor för evigt, säger hon om beslutet.
 
Hon visste alltså hon var inte alls förd bakom ljuset. Hon valde istället för att se till barnens bästa att slita dem ifrån allt de såg som sitt.

Hon var föresten även inblandad i ärendet då man plockade tre barn på sin skola. Barnen som tagits ifrån sina föräldrar tre gånger utan anledning. Det var hon som var ansvarig där också från början.
Hon är den sista som skall tala om barnperspektrivet eller att barn far illa. Hon orsakar det och borde inte få ha med barn att göra inte heller få ta beslut gällande barn.




söndag 14 oktober 2012

Man kan mer..

En flicka i Pakistan sköts nu i veckan för att hon var modig nog att kämpa för att flickor skall få gå i skolan. http://www.expressen.se/nyheter/stred-for-utbildning---skots-av-talibanerna/
Hörde i ett inslag tjejer som sa att om de skjuter en så kommer det att komma nya för hennes mod har gjort andra starka, andra som nu tar över. http://www.expressen.se/nyheter/malala-14-skots---beloning-utfast/
Men det är hemskt att hon först var tvungen att tystas. Hon lever än men henns liv hänger på ett hårstrå. Överlever man tror man att hon får bestående hjärnskador. http://www.svt.se/nyheter/#varlden/malala-fortfarande-i-respirator-efter-attacken?&_suid=135019671765805467243586268666

Tänk att en liten flicka, hon började då hon var 12 år, nu 14 år kan bli ett sådant hot att vuxna män skjuter henne för at tysta henne. En person kan göra så mycket att hon blir farlig för en hel regim.

Så var det ju med Gandi också.

Och Iqbal http://sv.wikipedia.org/wiki/Iqbal_Masih 14 åringen som mördades även han i Pakistan 1982 för att han kämpade för att befria skuldslavar. Dvs barn som säljs som slavar för att betala av skulder. Han såldes för ca 100 kr som 4 åring.

Det som slår mig är att man kan mer än man tror.
Man kan påverka mer än man tror.

Det skall kosta

För ett tag sedan var det ett ärende i USA.
En mamma som hade limmat fast dottern i väggen för att hon inte satt still på pottan. http://www.expressen.se/nyheter/mamma-limmade-fast-dotter-i-vagg/
Dottern var två år och hade inte upptäckt att man kunde göra det man skall på pottan och mamman tröttnade. Hon hade även ett äldre syskon som senare berättade att mamma blev arg för att lillasyster hade bajsat i byxorna. Hon både sparkade och slog den lilla flickan. Tillsist limmade hon fast hennes händer i väggen med superlim. Huden drogs av då hon försökte ta sig loss. Misshandeln var så illa att flickan blev medvetslös och blev liggande på sjukhus i en vecka.
Nu har mamman åtaltas och dömts ..
http://www.expressen.se/nyheter/hon-slog-och-limmade-fast-dottern---far-99-ars-fangelse/
Till 99 års fängelse.
Det skall kosta att göra barn illa.
Varför är det inte så i Sverige?
Här jämställs med att snatta i affärer

lördag 13 oktober 2012

Glömt inte bort att komma ihåg.

Hittade en artikel runt en tjej som mobbats på nätet. En kille som lurar henne att han brydde sig om henne. fick henne att visa upp sig och lade sedan ut det på nätet. Det var starten på en intensiv mobbing av flickan.
http://www.expressen.se/nyheter/amanda-15-hittad-dod-efter-internetmobbning/
Nu är hon död.
Hon tog livet av sig.
Nu får hon massor av "Gilla" på facebook.
Tänk att det alltid skall bli för sent. Varför gillade de inte då hon levde? Stöttade innan hon gav upp?

För några år sedan fick jag frågan av flera stycken runt en annan.
Hur det var.
Sedan kommentaren att det kanske var väntat att personen i fråga mådde dåligt.
Jag blev arg och sa att hade ni frågat personen själv kanske det inte varit som det var.
Om de stöttat istället för att prata bakom ryggen kanske man kunnat påverka, stöttat och läget kanske varit ett annat.
Visst jag förstå att de kanske frågade för att de brydde sig om och inte vågade fråga personen själv men jag tror ändå att det är bättre att vända sig till den det gäller.

För många år sedan mådde jag väldigt dåligt. Jag hade just brutit upp i från ett längre förhållande.
Jag började ringa runt till vänner för att berätta men kände att det blev för jobbigt så jag skickade ett flyttkort.
De flesta hörde inte av sig tillbaka alls.
Men en tjej ringde och sa. "Nu har jag suttit och vritt och vänt på dethär kortet flera gånger och jag har funderat på vad det betyder. Har ni gått isär, har han dött eller har du bara missat att sätta dit hans namn? Om det värsta har hänt vet jag inte vad jag skall säga men jag vill visa att jag finns här"
Tänk vad det betydde mycket.
Tack Lena.
Jag är ändå medveten att för det mesta, för de flesta är det inte så att de slutat bry sig eller slutat tycka om utan de bara glömmer bort att komma ihåg där för att man har så mycket annat.

Det mobbas tusentals barn och även vuxna idag.
Har du tänkt på att om du ser men inget gör så är du medansvarig.
Det kan räcka med ett ord som gör att någon förstår att de inte är ensamma och gör att någon orkar leva vidare. Orkar ett tag till.

Så glöm inte bort att komma ihåg....

fredag 12 oktober 2012

Gott och blandat

Surfar runt bland tidningarna och hittar lite smått och gott.

Hittar en notis om mamman som skulle utvisas utan sin lilla treåring.
http://www.expressen.se/nyheter/naira-far-stanna---tillfalligt/
De har ändrat sig. Anknytningen mellan mor och son anses nu vara skäl nog för att låta henne stanna. Iallafall ett tag till....

I Ullared har en familj fått problem med försäkringskassan. (De som inte gör några fel... se gårdagens inlägg) Denhär gången är det faktiskt de som gör rätt.
http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.1791240-kommunen-sa-nej-forsakringskassan-ja
En familj med en svårt handikappad pojke får inte av kommunen rätt till assistans.
Mamman berättar att det kan ta max 3 minuter innan sonen kvävs om han sköts av någon som inte har insikt i hans problematik. Kommunen sa att vården för honom inte översteg den som vanliga barn behöver och sa nej. Nu säger försäkringskassan ja ändå och menar att kommunen är snål.

I Borås har en socialchef varit ute http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5306176 där sprang han på någon som hotat honom med stryk. Hoppsan någon som inte tyckt att de gjort ett bra jobb....

torsdag 11 oktober 2012

Försäkringskassan och migrationsverket

Vet ni om att försäkringskassan inte har någon granskningsmyndighet över sig. Det finns alltså ingen att vända sig till då de gör fel. Vet inte om de räknar med att försäkringskassan inte gör fel men det vet gemeneman att de gör... många sådana.
Det innebär att om man råkar ut för felbehandling så måste man stämma dem i förvaltningsdomstolen och där får man bekosta rättegången själv t.o.m. om man vinner.
Inte klokt...

Sedan är det ett ärenden till på migrationsverket. Nu är det en liten ett åring som får uppehållstillstånd. Men inte hennes mamma och pappa. 
http://bloggar.aftonbladet.se/oppengranskningmigrationsverket/2012/10/nuhami-far-stanna-mamma-och-pappa-utvisas/ Man menar att en av dem skall åka ner till Etiopien för att söka uppehållstillstånd åt dem. men de själva tror inte att den som åker kommer tillbaka. inte blir tillbaka släppt.
Inte klokt.
Ett litet barn klarar sig ju inte på egen hand.
Tänk vad onödigt.
Att vara här och sedan behöva skrapa fram pengar som egentligen inte finns för att åka tillbaka till något man flytt ifrån för att sedan komma tillbaka hit.
Onödigt, jobbigt och dyrt alldeles i onödan. Det måste finnas bättre saker att lägga pengar på.
Det finns ju ambassader vad är de till för?
Blev uppringd av en riksdagspolitiker för ca en vecka sedan. Han hade ett ärende där en tror det var fembarns mamma som bott här ett bra tag. Hon hade träffat en svensk man och de hade väl t.o.m. gift sig. Nu ville migrationsverket att hon skulle med alla barn åka "hem" för att ansöka om att få komma hit till sin man igen.
Det är inte klokt. Har de inget bättre att syssla med kan man undra.

onsdag 10 oktober 2012

En motion om adoptioner

Då verkar Mark ha vänt den ekonomiska skutan http://www.bt.se/nyheter/mark/60-miljoner-i-overskott-i-mark(3469721).gm Men jag kan inte säga att jag tycker att de vänt den på det praktiska planet. Barn och vuxna far fortfarnade illa där.

En chef slutar. redan efter ett. Han säger att det är resorna som tar. http://www.bt.se/nyheter/mark/slutar-som-chef-i-mark-efter-ett-ar(3468844).gm och visst kan jag förstå.

I riksdagen har det varit motionstider. Jag fick se en inlämnad motion:


Fler inhemska adoptioner

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inhemska adoptioner.
I Sverige finns idag många barn som lever i familjehem eller liknande förhållande på grund av att deras biologiska föräldrar inte kan förse dem med en stabil uppväxtsmiljö. Den 1 november 2011 befann sig 5511 barn (0-12 år) under pågående insats hos socialtjänsten. År 2011 omhändertogs 2527 barn enligt Socialtjänstlagen och placerades i de allra flesta fall i familjehem. För många av dessa barn är tillvaron otrygg och osäker då de saknar en fast punkt i form av permanent vårdnadshavare. I Sverige bevakas föräldrarnas rätt till sina barn hårdare än barnens rätt till kapabla föräldrar.
Fler barn än de som faktiskt adopteras lever under omständigheter där en adoption skulle vara önskvärd för såväl barnet som familjehemsföräldrarna. Många av dessa barn skulle genom inhemska adoptioner, alltså adoption inom landet, få växa upp i en trygg, stabil miljö. I praktiken sker det relativt sällan och under de senaste åren har antalet adoptioner av barn i familjehem legat på under 20 per år. Förhoppningen är att fler barn ska få uppleva trygghet genom att vara en del av en familj, och att de inhemska adoptionerna ska öka. Att vara barn är inget man valt själv och deras rätt till en trygg uppväxt måste alltid väga tyngre än en biologisk förälders rätt till sitt barn. Nu är inte en adoption lösningen för alla familjehemsplacerade barn, men för vissa skulle det vara en möjlighet att skaffa sig en fast grund att bygga sitt liv på. Att se till att unga växer upp i en trygg och stabil miljö har ett egenvärde i sig, men det innebär också att det är större chans att de växer upp till att bli trygga och stabila vuxna. Samhället i stort skulle i det långa loppet tjäna på det. Regeringen bör se över adoptionsförfarandet för att underlätta fler inhemska adoptioner samt göra översyn av vårdnadsreglerna.

Cecilia Widegren (M)

 
Jag håller med men tycker att man skall trycka mer på att lagar skall hållas. Tex den om treårs regeln. Sedan som jag tjatar och tjatar om. det hjälper inte med alla lagar i världen om det inte blir konsekvenser då man bryter mot dem.

tisdag 9 oktober 2012

Ulricehamn

Då är det Ulricehamns tur att få kritik.
http://www.bt.se/nyheter/ulricehamn/ulricehamns-kommun-far-skarp-kritik-av-socialstyrelsen(3468196).gm
Det är deras jobb ang våldsutsatta kvinor.
Några av punkterna:
* Kommunen jobbar inte aktivt med att identifiera våldsutsatta kvinnor.
* Det saknas skriftliga rutiner för hur ärenden med våldsutsatta kvinnor ska handläggas och även för riskbedömningar. I bara ett av nio fall beskrivs våldet mot kvinnan.
* Handlingsplanen, som är från 2004, anses vara inaktuell och kännedomen om den bland chefer och handläggare är låg.
* Ärenden riskerar falla mellan stolarna på grund av organisationens uppdelning.
* Barnombud – eller motsvarade – existerar inte.
* Det finns inga speciella insatser för särskilt utsatta grupper. Missbrukande kvinnor tas inte emot på kvinnojouren utan hänvisas till vandrarhem eller liknande.
* Beslut om att inte inleda utredningar i fall där barn kan ha bevittnat våld tar generellt lång tid.
Socialstyrelsen kräver flera åtgärder. Bland annat att anmälningar hanteras skyndsamt och att rutinerna för handläggningsprocesser ses över.
Vidare anses att personal bör få regelbunden kompetensutveckling, samt förbättra informationen och revidera handlingsplanen för arbetet med våldsutsatta kvinnor och barn som har bevittnat våld.

 
Men inte heller här blir det konsekvenser....

söndag 7 oktober 2012

Familjehem utan trygghet

Fick en länk till en artikel på nexsmill.
http://www.newsmill.se/node/47132

Familjehem

Lotta Nordfeldt om Familjehem

Staten ger inte familjehemsplacerade barn trygga hem

Har faktiskt settt den tidigare då den lades ut med frågan hur många som ville stå bakom. Den är bra.
Plockar lite ur den. Det står:

den 14 juni föreslås en rad förbättringar av socialtjänstlagen vad gäller barn som omhändertas. Det tycker vi är positivt. Men man nämner ingenting om arbetsvillkoren för dem som dagligen ska ta hand om de mest utsatta barnen - de barn som placeras i familjehem. "Vi Familjehem" saknar skäliga arbetsvillkor samt skälig ersättning för vår insats för staten. Detta går ut över de placerade barnen. Vi är inte trygga nog.

Många av oss har blivit uppsagda från våra ordinarie arbeten pga upprepad tjänstledighet då vi varit med våra älskade lånebarn för att ”knyta an” till dem. Det råder en enorm brist på familjehem i Sveriges kommuner. Vissa kommuner kan inte rekvirera något hem i den egna kommunen alls. Vi vet varför. Vi tror dock inte att det lagrådsremissen föreslår är en lösning på att få fler Familjehem.

Vi blir ju inte fler familjehem om vi utreds mer. Vi blir inte fler om vi ska hålla ännu högre kvalitet, tvärtom tror vi. Dessutom har många av oss adekvat utbildning för uppdraget, vi är barnsköterskor, förskollärare, barnsjuksköterska, socionom, mentalskötare, landstingspolitiker mm


Det är inte bristen på utbildning som gör att vi inte orkar i längden. Det är brist på säker anställning. Vetskapen om att vi inte får rätt till pension, att vi inte har rätt till a-kassa när vi blivit utan uppdrag. Detta drabbar barnen.

Vi Familjehem är även otrygga då det gäller barn som placeras hos oss och behöver skyddad identitet för 8 pga hedersrelaterat våld och hot eller fysisk misshandel av barnet). I dag finns inga inga rikstäckande rutiner hos socialtjänsten för hur man hanterar dessa situationer. En sekretessmarkering är inte speciellt säkert. Och vi utsätter vår familj samt det placerade barnet för risker.
 

Lägg sedan till att du kan bli av med jobbet över en eftermiddag. Att du tvingas lämna ut ditt liv allt från ekonomi, syn  på politik sexliv inför helt främmande personer.

Att som idag placera barn i familjehem med en ersättning på ca 5000kr som dessutom ska beskattas. Det kräver att familjhemmet jobbar med annat också. De är få som står pall när det blir konflikter eller tidskrävande insatser som ju tyvärr är mer vanligt än ovanligt just för dessa placerade barn. Vi har allt för många gånger tagit emot ungar som flyttat runt mellan hem. Uppåt 29 olika boenden och endast 16 år gammal. Anledningen var att familjhemmen sa upp sig.

Alla barn som placeras har ett enormt behov av vuxna som finns för dem. Att någon är hemma och fixar frukost innan skolan, att kunna vara hemma en dag och tanka trygghet. Att ha en vuxen hos sig då det är lov, att inte behöva vara långa dagar på dagiset. Att familjehemsföräldern följer med på läkarbesök umgängen socialkontorsbesök är en förutsättning för att känna sig trygg. Många barn som placeras är mycket traumatiserade samt alltflermed diagnoser. Detta kräver extra mycket av oss som föräldrar.

Det är inget man gör med en axelryckning. Det kostar, tar tid och är påfrestande men vi gör det för att vi vill göra skillnad, för att vi vill göra en samhällsinsats.
Jag ställer mig helt bakom artikeln och kommer att skicka den till alla jag har kontakt med som kan påverka.

lördag 6 oktober 2012

Ingen jobbar med utsatta barn i Sverige

Fick en länk till Sofia Rapps blogg med en fråga om jag läst hennes inlägg igår. http://sofiarappjohansson.se/varldens-barn-och-sveriges-ungar/ Gick in och det fick mig att höja ögonbrynen.

Det är ju någon gala för barn på TV gala och hon hade mailat till en sju organisationer i Svergie som var med beröm för vad de gör och frågan vad de gör för barn i Sverige.
De hon mailade var Sos-barnbyar, Rädda Barnen, Röda Korset, Radiohjälpen, Eva Hamilton-svt , UNICEF och Riksdagen. Alla svarade utom de två sista. Det som fick mig att höja ögonbynen var deras svar.
Hon hade lagt ut dem också gå gärna in och läs.

Ingen av dem jobbade med barn i Sverige. Ingen av dem hade projekt för att stöjda utsatta barn här.
Jag inbillade mig att det var det de gjorde.
Varför satsar alla sina kraft utomlands när behoven är lika stora här?

Rädda barnen hade någon satsning för barn som utsattes för sexuella övergrepp. men det var allt.

Nästa fråga som kom flygande i huvudet på mig var, om de inte gör det vilka gör det då? BO och  BRIS, vet jag men fler? Childhood foundation, Barnrättsakademin i Örebro?

Är det inte dags att gå ihop och börja göra något här?

fredag 5 oktober 2012

Lätt att klumpa ihop

Igår såg vi på debatt. http://www.svtplay.se/debatt  på 14.22
Det handlade om att romer nekas hyra bil på mackar.
Tyckte så synd om Dick Malmlund som var säkerhetschef. Han ansattes hårt trots att han inte var emot utan bara hade förståelse.
Han ville att man skulle ta upp problemet. Det fanns problem med alla. Det var både med ungdomar, pensionärer, invandrare och misbrukare.
Risken är att man klumpar ihop och så lyfte han exemplet att alla mackar fick skit för att 1/3 vägrade. 2/3 nekade inte.

Han ville att man skulle lyfta problemet om stölder och problemet att en del missköter sig oavsett bakgrund. Oavsett vad man har för bakgrund.
Det är väl självklart om man hyrt ut bilar till romer tidigare och inte fått hem dem eller betalt att de inte är så förtjusta att hyra ut till liknande personer.
Det är likadant med MC knuttar, punkare eller "lodisar" I många fall skulle man även begära förskottsbetalning av dem också men där talar man inte om rasism.  Om en person som ser sliten ut, som skulle kunna vara missbrukare skulle också ha ögonen på sig och har det.

Sedan kan det finnas andra anledningar.
Härom veckan kom det en bil med att par män ner på vår gård. De ville köpa skrot. Det låg en hög som vi skall ha iväg. De var mörka och de skulle kunna vara romer. Eftersom vi har den bakgrunden vi har och inte vill bli kända i de kretsarna så nekade jag. Hade jag accepterat så hade jag säkert haft dem här med samma fråga gång på gång, eftersom vi sålt tidigare. Men det beror inte på att jag inte vill ha med romer att göra, egentligen.

Det var även med en man som hade haft påhälsning av samma personer under flera år. De hade både erbjudit honom stöldgods att köpa och de kom in gång på gång utan att handla något varför han blev misstänksam. Han började kolla dem, gå efter dem i affären. De anmälde honom och han åkte dit för diskriminering.

På något sätt måste man både ha förståelse men även hålla isär sak och person. Det finns rötägg i alla kulturer.

I Hadille ärendet ligger nu en intrevju ute med den som skall vara hennes mamma. http://www.svt.se/nyheter/sverige/hadilles-mamma-jag-har-inte-overgivit-min-dotter Hon menar att hon inte övergivit sin dotter. Men jag förstår fortfarande inte varför hon åkte hit och föder ett barn om hon inte tänkt stanna. Sedan begriper jag inte varför hon inte väntade med att åka härifrån tills hon kunde ta tösen med sig.Hon lämnade sin dotter bara några veckor gammal, nu säger hon att hon inte övergivit henne, men det var ju precis vad hon gjorde.  Man behandlar inte barn på det viset.
Jag anser att det är försent att flytta flickan däremot skall man arbeta för att få en relation med mamman.

I dagens juridik hittade jag en artikel http://www.dagensjuridik.se/2012/09/mamma-vagrade-lata-pappa-traffa-dotter-far-ensam-vardnad-trots-flagranta-brister om en mamma som nekat pappan att träffa sin dotter och därför vinner vårdnaden eftersom flickan nu inte längre kan hans språk, inte känner honom, inte bott med honom.
Kontentan: gör man bara fel tillräckligt länge så får man alltså rätt ändå.

rasism

torsdag 4 oktober 2012

Döms för mened

Det är fler och fler som döms för mened. alltså för att ljuga om andra. http://www.bt.se/nyheter/boras/ung-kvinna-domd-for-logn-i-ratten(3461515).gm
Det har varit ovanligt men är bra tycker jag. Det gör att chanserna ökar då det gäller våra anmälningar mot de som ljög runt oss så vi förlorade barnen.

Fick  ett brev ifrån Maria Larsson  igen:

Hej Eva,


Tack för ditt mail.


Vi får tyvärr då och då fortfarande exempel på placering av barn eller beslut om vårdnadshavare där barnperspektivet inte har beaktats så som det borde. Enligt min mening har lagstiftningen kommit långt genom att vi förtydligat barnperspektivet. Ytterligare förstärkningar kommer att göras från första januari 2013. däremot kan det brista i socialtjänstens och domstolarnas tillämpning av lagen.


Drygt 26 000, motsvarande 1,1 procent av alla barn och unga, var placerade eller omhändertagna någon gång under 2011. Det är oerhört viktigt att barnperspektivet beaktas i varje enskilt fall. Runt om i landet ordnas utbildningar för att sätta fokus på barnperspektivet och hur det ska tillämpas. Det är min förhoppning att det ska ge snabbt resultat för varje barn har rätt till en trygg uppväxt.



Med vänlig hälsning



Maria Larsson

1:e v ordf Kristdemokraterna

Barn- och äldreminister
 
Alla satsningar är bra men vad hjälper det om det fortfarande inte blir några konsekvenser då man gör fel eller missköter barn och underlåter att följa lagar runt dem.

onsdag 3 oktober 2012

Fruktansvärt om det stämmer

Fick veta att det kommit in polisanmälningar mot Marks kommun. Nästan 20 stycken.  Vet att en anmälning inte behöver betyda något. En anmälning behöver inte betyda att det leder till åtal men anmälningarna gäller att ansvariga inte gjort vad de kan för att komma till rätta med det man fick kritik för efter socialstyrelsen kritik. Att socialförvaltningen fortsätter att göra samma fel.
Skall inte säga rent ut vad jag har för åsikt i det utan nöjer mig med att säga att jag förstår kritiken.

Något som stryker under den åsikten är ett inlägg i Markbladet www.markbladet.se
förra veckan under tyck till om Mark (långt ner på höger) där står det:
Publicerad: 2012-10-01 21:39:32

Fortsättning "jag vet av egen erfarenhet".

För ett tag sen sedan skrev jag om hur socialförvaltningen i Marks kommun efter sinnesjuk utredning från deras sida tog ifrån mig vårdnaden om min dotter. (Läs mer under " vet av egen erfarenhet". Efter att ha bott hos sin psykopatpappa och blivit förhindrar att få sin röst hört (att få bo hos sin mamma för att pappan slagit henne) i 1.5 år valde hon att begå självmord för två dagar sedan. Hon skrev ett självmordsbrev om hur mycket hon hatade sin pappa och "dom elaka tanterna" i Marks kommun socialförvaltning som inte lät henne bo med sin mamma och hennes syskon. Hon planerade att rymma till mig, men vågade inte för att då skulle mamma bli anklagad för att ha kidnappat henne. Hela min värld är i spillror och allt pga inkompetenta socialarbetare i Mark kommun. Hur i he....te skall ni nu på socialförvaltningen kompensera mig och min familj för min dotters död? Är ni nöjda över hur duktiga ni varit som fattat ett rätt beslut som slutat som ni anser så "lyckligt" och för hennes "bästa"? Fan ta er!
 
Tror inte någon skriver inte ett sådant inlägg utan anledning. Inlägget är skrivet d 1/10 alltså skall en flicka tagit livet av sig på lördagen d 29 oktober. Vet inte mer men bara tanken är så skrämmande att jag inte orkar ta in det.  Stämmer det så är det fruktansvärt.

tisdag 2 oktober 2012

En del duger andra inte

Fortsättningen följer runt Haddile. http://www.expressen.se/nyheter/sager-sig-vara-haddiles-mamma---vill-ha-mote/ Nu vill mamman enligt press ha ett möte. Man vet inte om hon är bio mamman men det är hon säkert. Det jag retar mig på är just att hon tror att man kan skicka omkring på ett barn hur som helst. Nu vill jag inte vara mamma och nu passar det igen.
Tösen vare sig känner henne eller har någon anknytning till henne. inte heller kan hon kommunicera med henne.

Samtidigt skall en annan mamma utvisas, utan sin tre åriga son. http://www.expressen.se/nyheter/naira-39-ska-utvisas---utan-sin-son-david-3/ Enligt expressen anser migrationsverket är deras släktband inte tillräckligt starka.

Hittade även en länk till en dikt. den är skriven av en fostermamma som "förlorat" ett barn. En pojke som bott hos henne i 9 år. Dikten väller över av sorg och saknad.  http://www.poeter.se/viewText.php?textId=1529716#.UGaP0ZjVcUE.facebook

måndag 1 oktober 2012

Påverka LVU utredningen

Såg ett "uppdrag" lägger in det här:
Man skall nu på regeringsnivå arbeta fram nya riktlinjer för tillämpningen av LVU. Det finns många här som skulle kunna tillföra otroligt mycket om vad som bör förtydligas eller ändras. Har du någonting kring detta att framföra?

Gå in på www.socialportal.se , klicka på forum och skapa ett konto där du kan logga in anonymt och framföra dina åsikter. Där finns flera jurister som arbetar och kan läsa detta. Snälla sprid detta vidare. Detta är mycket viktigt med tanke på hur illa det fungerar i vissa kommuner idag!
 

Myndigheter som gör fel

Fick en länk till en artikel runt hur myndigheter gör fel.
http://www.newsmill.se/node/46999 Det handlar om granskningar som inte utförs men man ändå får betala för och då man kritiserar eller påpekar fel eller försöker få tillbaka pengarna så skall det plötsligt granskas till absurdum.

försökte hitta någon del jag kunde klistra in här men allt var så tokigt att jag hoppas att ni går in och läser.
Kontentan; akta er för att komma på kant med personer, personal på en myndighet.
de kan börja jaga dig bara för att ge igen. Sedan håller myndighets personer varandra bakom ryggen och du har inte en  chans att försvara dig.
Jag förstår inte varför myndighets personer tar jobbet så personligt att det blir en jakt på den drabbade för att ge igen. Vem som än far illa i hanteringen.
Så känns det ju även i vårt ärende.