Bakgrund

Välkommen till min blogg som ursprungligen startade utifrån att vi förlorade två fosterbarn barn som bott hos oss nästan hela sitt liv. Vår berättelse ligger kvar härunder för de som är inte följt oss från början. I början handlade det om vad som hände oss och hur man hanterade hela ärendet ifrån myndigheters håll. Hur utsatt och rättslös man är och hur utlämnad man känner sig.

Jag har bytt forum en gång men det var mest utifrån att det gamla ibland inte accepterade vissa länkar och det hakade upp sig m.m. Det var också en sida där man kunde stängas ner om någon anmälde så jag valde att flytta den hit. Det gjorde jag i oktober 2010.

Då det gäller oss och vårt ärende är det ingen som arbetar för att barnen skall tillbaka till oss. Heller ingen som aktivt jobbar för att vi skall få finnas kvar i barnens liv. Sommaren 2014 dömdes handläggaren och chefen samt ordförande som tog beslutet om omplacering. Det är bara tredje gången tjänstemän döms för tjänstefel vad jag vet. Man har alltså i alla instanser konstaterat att de gjorde fel. Likaså vem som gjorde fel. Ändå gört förvaltningen komunen allt för att plocka bort oss trots kritiken, domen och det faktum att de bott här nästan hela sitt liv och har sin grundanknytning till oss.

Bloggen, som från början handlade om vad jag tvingades göra för att bli hörd. Det jag skrev och har skrivit gjorde jag från början utifrån min frustration över hur de barn vi älskar behandlas och hur myndigheter misskötter sin myndighetsutövning. Men bloggen har mer och mer kommit att bli en politisk blogg där fokus har flyttats från vårt enskilda ärende till att handla om min kamp för att ändra lagar utifrån från alla brister jag uppräckt under vår resa. Jag utgår fortfaraden ifrån Mark men jag har fått och får hela tiden fler och fler berättelser från andra håll. Jag går inte in i ärenden eftersom jag inte har full insyn men ger råd för hur de kan driva själva. Men jag känner igen alldeles för mycket och anser att hela systemet då det gäller socialtjänsten behöver ses över. Allt från utbildning hanteringen, riktlinjer, tolkning och granskning av den.

Jag har engagerat mig politiskt och gjort att jag kan för att förändra situationen främst för utsatta barn men även familjehem som vi själva men även för biologiska föräldrar samt tjänstemännen som arbetar i yrket. Som sagt det som driver mig är behovet av ett bättre barnperspektiv, att inga barn skall behöva slitas ifrån dem de älskar och känner sig trygga med utan väldigt starka väl grundade skäl.


Jag/vi har starta en ny organisation BPIS (barnperspektivet i Sverige) som kommer att jobba för ett tydligare barnperspektiv i Sverige på alla områden som har med barn att göra. www.bpis.nu Vi finns även på facebook. Stödj oss gärna genom att bli medlem. En organisation som har målet att få alla organisationer som arbear för barn att samarbeta för att nå bättre framgång. Vi vill ha ett mycket tydligt barnperspektiv i alla instanser som har med barn att göra, allt från skola, domstolar, andra myndigheter, med personal som är utbildade runt barn och som utgå ifrån barnen och deras bästa. Barnperspektivet måste bli mer än ett fint ord på pappret. Det skall vara något alla jobbar och verkar utifrån.

tisdag 31 juli 2012

Misstag som kostar liv

http://www.expressen.se/gt/ledare/ledare-ett-misstag-som-kan-kosta-liv/
En ledare om hur socialtjänstens misstag kan kostar en mäniska hennes liv. Hur kan man spräcka hennes skydd och låta en flicka som är omyndig och som mamman dessutom har ensam vårdnad om flytta till pappan och behålla nyckeln? Den använder han för att ta sig in och misshandla både henne och hennes sambo.
Soc vägrar att hjälpa till med låsbyte. Vad utsätter man henne för?

Gt redaktionen avslutar med orden:
Att svenska myndigheter trots utbildningsinsatserna har långt kvar för att bli kompetenta i fråga om våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck är uppenbart. Socialtjänsten och polisen i Borås har ett enormt ansvar. Låt inte historien upprepa sig.

Oförstånd och brist på vidareutbildning har kostat och kommer att kosta liv.

måndag 30 juli 2012

Konstiga regler

Det är så mycket konstiga regler  runt utsatta/placerade barn.
Visste ni att ett barn som bor i familjehem kan ha svårt att få följa med utomlands.
Det är nämligen så att om man åker utomlands upphör LVU att gälla.
Det innebär att en sur bioförälder kan anmäla barnet som kidnappat och man skulle kunna få interpool efter sig.
För att undvika det måste soc skriva ut ett intyg att de tillåts ta med barnet och om bio förälder anmäler få de ta "smällen". Men jag har hört talas om ett antal barn som helt sonika får stanna hemma då "deras" familj åker eftesom soc inte vill skriva ut intyget eller i vissa fall betala  lite extra för att de skall få följa med. Istället väljer man att placera barnet någon annan stans under tiden.

Handla om att hamna på undantag.
Handla om att känna sig utanför, handla om att inte få delta, ställas åt sidan.

söndag 29 juli 2012

Sverige som ett misshandlat barn

Hittade en artikel http://www.varldenidag.se/kommentar/2012/07/27/Ett-bedraget-land/ det är en invandrare som reagerat på det som många svenskar inte vågar säga av rädsla för att inte kallas invandrar fientliga. Det handlar det om andra saker än barn som far illa men det jag tänker på är att det är likadant över hela linjen men det faktum att man inte vill se problemen utan skyller ifrån sig och talar om hur det skall vara eller hur det var tänkt at vara. men när det inte är så. Då måste man ju se över och agera. Ändra.

Precis som att kalla snåla för ekonomiska då blir det något bra. Det finns massor av sådanna exempel. Man först måste man se problemet kalla det sitt rätta namn innan man kan ändra något.


Här handlade artiklen om våldtäckter, utförda av till alldeles för stor del män som inte är uppväxta i Sverige. Blir man rasist för att man konstaterar det?
Som skribenten skriver:

Samtidigt släpptes statistik i Danmark som visade att mer än varannan våldtäktsdömd var från Afrika eller Mellanöstern år 2010. I Norge kom det tidigare officiella uppgifter om att samtliga överfallsvåldtäkter de senaste åren begicks av icke-västliga invandrarmän. Det är en skrämmande överrepresentation, med tanke på att andelen invandrare är max 10-20% av den totala befolkningen i Norden. I Sverige avstår man från att föra statistisk av det slaget. 
Det är säkert likadant i Sverige men här får man inte ens skriva att våldtäckten utfördes av en man från X land eller nationalitet för då kan man åka dit för rasism.



Att kvinnor i muslimska länder har slöja beror på vad jag förstått på att de inte skall fresta, väcka lust. Men jag vill vända på det och undrar om männen anses så svaga att de inte klarar av att se en kvinna utan att få lust som de sedan inte kan styra.
Skall vi ställa upp på det i Svergie? Skall alla kvinnor täcka sig för att en del män inte klarar av att hantera sin lust? är det inte bättre att skicka dem på terapi?
Skall vi acceptera det i Sverige?
Att sedan inte få tala om problemet i temer som visar hur det är,

Som sagt makthavare måste se det riktiga problemet inte bara sviterna eller konsekvenserna av det.

Jag är inte invandrar fientlig jag har ju själv inte svensk bakgrund, men precis som vad gäller familjehem måste vi erkänna att det finns de hem som inte borde vara familjehem för att lyfta de som faktiskt är bra.

Likadant måste man anser jag lyfta problemet med den del invandrar män som missköter sig för att visa på att det finns de som är bra.
För att förändra måste vi erkänna att det finns det som inte är bra för att det som är bra får en chans att bli ännu bättre.
Vi får inte skylla över blåmärkena och skylla dem på annat än vad de faktiskt är. Misshandel av Sverige och dess innevånare.

lördag 28 juli 2012

Försäkringskassan gör tydligen inte fel...

Idag träffade jag en kompis. Hon är ensamstående och har tre barn. Alla är mjölk allegiker, alltså inte laktos.
Hon har stridit för att få kostnadsersättning för specialkost för minsta tösen. Det har man rätt till för barn men den baseras tydligen på uträkningar från konsumtionsverket för barn över två år.  Deras mat är mycket dyrare. t.ex ost kostade 300 kr/kg medan en vanlig kostar ca 60-80 kr. 

Då hon ringde runt och undrade vem som sätter riktlinjerna var det konsumentverkets riktlinjer man följde men de är bara för barn över två år. Barn under två år verkar det som man inte tror äter något. Hon undrade vem som bestämmer, vem som är ansvarig eller vem som granskar eller som man klagar hos  och hon hänvisades till socialstyrelsen. Men de talade informerade henne om att det inte finns någon som har granskningsansvaret för just försäkringskassan. man räknar tydligen inte med att de gör fel...
Om något är fel får man klaga hos försäkringskassan själv eller så får man går till förvaltningsdomstolen.
Ringde direkt till ett par politiker i riksdagen som blev lika förvånade men som lovade att de skulle titta på det direkt.

Även detta handlar ju om barn. Det kommer fram mer och mer då andra som råkar illa ut kommer till mig eftersom de vet att jag driver, och jobbar för en förändring.

fredag 27 juli 2012

Olämpliga föräldrar

Man slutar aldrig förvånas över hur inkompetenta en del föräldrar är. Varför skaffar man barn om man ändå inte bryr sig om dem eller vill ha dem? Det finna idag över 20 sorters preventivmedel man behöver inte bli med barn.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15172965.ab Här är det en polsk familj, två vuxna och två barn en pojke på elva år och en flicka på två år. Vid incheckningen till Grekland upptäcker att passet för 2 åringen har gått ut.  Vad gör de? ställer in. Nej de lämnar tösen vid disken och går på planet och åker själva.

Vittnen berättar hur Maja storgrät och ropade efter sin mamma.


Det skall kännas att göra så mot barn. Det är ju inte klokt.
Hur kan man ens komma på tanken att lämna sitt barn, en två åring på en flygplats och själv påka på semester? http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/paret-overgav-sin-tvaariga-dotter-pa-flygplats/ Hur kan man njuta en vecka eller hur länge de nu åkte, med vetskapen om att man lämnat sitt barn, en liten flicka på två år utan att veta vad som hänt det eller hur det gått?
Tror de att barnet står kvar där de lämnade det efter en vecka?

Nu riskerar de 5 års fängelse.
Det måste finnas lagar som skyddar barn mot föräldrar som är på det viset.
Inkompetenta, oansvariga, egoistiska, som aldrig borde få skaffa barn.

Även här i Svergie saknas lagar. De som finns utgår ifrån att alla föräldrar är lämpliga eller åtminstonde kan bli det efter viss vård.
När jag lyfte det fick jag ju frågan hur man skulle få opinion för att ta barn ifrån sina föräldrar. Men det handlar ju om att trygga barn där man redan gjort det, tagit dem. 
Det handlar om att trygga dem så att föräldrar som gör såhär inte skall kunna fortsätta att förstöra för dem och därmed barnen. Sedan innebär det inte att de inte skall få träffa sina bio föräldrar eller att de skall undanhållas på något sätt men det skall ske på barnets vilkor. Utifrån vad barnet mår bra av.

Tror ingen skulle vilja lämna tillbaka flickan som lämnades till hennes föräldrar med enbart ett löfte om att aldrig göra om det.  Tror inte att så många skulle vilja att de fick tillbaka henne överhuvudet taget. Tvivlar på att de får behålla barnet som fick åka med också. Kan man lämna en två åring vad kan man tänka sig göra med en som är elva?

Det skall kännas, kosta att göra så här med barn.

torsdag 26 juli 2012

Två pågående granskningar i Mark

Fick ett mial ifrån generaldirektören på socialstyrelsen.  Nja Ok inte från honom personligen men ifrån en som han bett svara. Då socialstyrelsen avslog min anmälan sedan i höstas /tidig vår så mailade jag honom och frågade hur det kan vara så. Jag fick ett svar med lite intressant info.
Det stod:
Socialstyrelsen har för närvarande två pågående verksamhetstillsynar som avser socialtjänst samt barn och unga i Marks kommun. Efter en genomgång av de synpunkter som du har framfört så anser inte tillsynsenheten Sydväst att det finns skäl att öppna ytterligare ett tillsynsärende, därav beslutet till dig



Jag blev förvånad för det är inget jag hört talas om så jag frågade vad han menade och fick svaret:



Som jag skrev i e-mailet igår så har Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet Sydväst för närvarande två öppna tillsynsärenden med anledning av anmälningar från enskilda mot Marks kommun, jag kan dock inte uttala mig om innehållet i dessa.

Med reservation för att hela eller delar av ärendena kan omfattas av sekretess så bör du kontakta Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet Sydväst för mer information.

Har mailat det vidare till lite politiker i Mark med frågan om de hört talas om det.

onsdag 25 juli 2012

Adopterade barn ger trygga barn

Igår var det en debattartikel i SvD http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-bor-bli-lattare-att-adoptera_7366622.svd Debattörerna anser att det måste bli fler inhemska alltså Svenska adoptioner. De skriver:
Socialtjänsten bör oftare ta upp frågan om adoption när det står klart att det inte går att räkna med de biologiska föräldrarna inom överskådlig framtid. Det skriver Helena Bouveng och Mats Gerdau (M), socialutskottet.

Alla barn borde få växa upp i kärleksfulla familjer där föräldrarna har kraft och ork att ge kärlek och omsorg. Tyvärr ser det inte alltid riktigt ut så. En del barn behöver annat stöd och miljö än den föräldrarna kan erbjuda. Därför placeras 25000 barn, av olika skäl, utanför hemmet varje år.
Intentionen är god och behovet att skapa större trygghet är stort. Samtidigt kan detta också skapa rotlöshet hos barnen, som inte vet var de ska tillbringa tiden framöver. Det kan bli svårt med anknytning, kamrater och skolgång.

En fråga vi ställt oss är varför inhemska adoptioner inte prövas oftare.
Principen i svensk adoptionslagstiftning är att göra det som är bäst för barnet. Barnet har rätt till omvårdnad, trygghet och god fostran. Principen om barnets bästa vid adoption är grundläggande i såväl FN:s barnkonvention som 1993 års Haagkonvention och 2008 års Europarådskonvention om adoption.

Vad som är barnets bästa är dock inte statiskt, det förändras över tid och måste bedömas utifrån det enskilda fallet. Det bästa för barnet är tyvärr inte alltid att växa upp hos sina biologiska föräldrar. Detta till trots är det väldigt få svenska barn som adopteras.  

 Det står mycket bra i den de fortsätter:


Prognoserna för placerade barn är däremot sämre. Skolresultaten är väsentligt sämre än för andra barn. Av dem som placerades före 10 års ålder är 71 procent behöriga att läsa vidare på gymnasiet efter grundskolan, vilket ska jämföras med 86 procent bland unga generellt. Bland dem som placerades efter 12 års ålder är resultaten ännu sämre, bara 55 procent är behöriga till gymnasiet.
Det är barnen man skall utgår ifrån ändå är det nästan alltid vuxenperspektivet som väger tyngst.  Ge barnen det de har rätt till en trygg uppväxt.

tisdag 24 juli 2012

Enda som går till rätten

Det är väl konstigt att DO är den enda gransknignsmyndighet som stämmer kommuner som gör fel...
http://www.dagensjuridik.se/2012/07/do-stammer-sigtuna-kommun-efter-tvangsomhandertagande-av-nyfodd
annars förväntas man göra det själv på enbart kritk.
Sedan undrar jag som sagt vem som tar ansvar för barn i deras vård om det går fel? Om barn i deras vård missköts eller far illa. idag egentligen ingen.

måndag 23 juli 2012

Inte lätt

Har just lagt på telefonluren där jag i ett samtal fått höra ett antal håresande berättelser till med ifrån Mark. Det är en familj som bor i en grannkommun och har tillfrågats någora gånger men sagt nej. De har däremot kompisar som jobbar åt Mark och har vänner och bekanta som bor i Mark. Jag slutar inte att förvånas. I vissa fall verkar det inte ha blivit så mycket bättre.

Vi diskuterade en hel del av felen vi ser och ingen verkar bry sig om eller gör något åt.

Det handlar ju om barn där staten fått gå in för att de på ett eller annat sätt missköts. Men då de sedan missköts i myndigheternas försorg så är det ingen som har ansvaret. Om man missköter sig som bioförälder kan man LVUá ditt barn men om soc missköter händer ingenting.
De får kritk. Aja baja så får man inte göra men en bio förälder förlorar barnet. Ett familjehem kan förlora både rykte, inkomst och barn de älskar och kan bli stämplade för livet trots att de inte gjort fel. Man kan undra vem som har ansvaret för barn i socialtjänstens vård då det går fel. Det är ju inte handläggarna, de har ju itne personligt ansvar och inte cheferna för det skall vara uppså¨t och det kan det inte vara så man inte har hand om det löpande.
Oftast anklagas vi som familjehem men vi får vare sig vara med och planera vården eller påverka den utan skall i de flesta fall bara "utföra order".
Om något händer så får vi höra att de skall vi räkna med, det är ju inte våra barn.

Ett familjehem får inte leva på "jobbet"men samtidigt krävs i många fall att en skall vara hemma. Man får leva på det om man är jourhem men inte familjehem.
Ersättningen ca 5-15 kr i timmen, beroende på ersättningsnivå, kräver engagemang 24 timmar timmar per dygn.

Det har hitintills inte varit pensionsgrundande och inte heller lägger det grund för A-kassa. Det var tidigare heller inte SGI grundande vi fick alltså inte sjukpenning utifrån ersättningen.

De som har "jobbiga" placeringar behöver ibland bara stöd, avlastning för att orka men det sitter så långt inne att det känns som om soc i många fall hellre väntar och omplacerar istället. Hörde om en pojke som flyttats en gång om året  nu i sju år. Ett familjehem som behövde avlastning med ett mindre kolikbarn fick höra att om de behövde hjälp så sa de ju att de inte klarade uppdraget och omplacerade två små barn som bott där något år.

Älskar man inte barnen så engagerar man sig inte tillräckligt men om vi älskar dem för mycket eller som våra egna så blir det problem. Då är det inte bra det heller.
Ifrågasätter vi kan vi upplevas som ett hot och ifrågasätter vi kan vi förlora uppdraget.

Sedan tar allt så lång tid. Hörde om ett jourhem som nu sade upp sitt uppdrag i protest eftersom de haft sin jourplacering i 8 månader. De inte vill att barnen skall känna sig på undantag. Då familjen och andra placerade barn planerar semester eller andra evenemang vet de ju inte om jourbarnen skulle vara kvar när man väl skulle göra det man planerade för.
Att inte veta vart man skall vara, vart man skall bo, inte kunna rota sig, känna sig hemma medan månad efter månad går är en omänsklig situation för vem som helst men det är vad man utsätter placerade barn för.

Vi som familjehem har ingen rättslig status och vi har inga förmåner. Vi kan förlora jobbet över dagen och vi skall vara glada om vi överhuvudet taget har kontrakt. Vi tvingas skriva på saker som vi inte styr över bara för att andra gör det och ingen brukar ifrågasätta och gör vi det kan vi anses vara ett problem.
Vi har inte jobb utan är kontrakterade. vi får sällan eller aldrig ett tack en blomma eller ens ett julkort som uppskattning. Blir vi felbehandlade får vi ingen kompensation och vi ifrågasätts och anklagas trots att vi utretts och synats i sömmarna mer än någon annan.

Inget annat yrke kräver att man redovisar för sitt sexliv, sin syn på politik eller ekonomi, sina familjerelationer för vilt främmande mäniskor som inte ens är utbildade psykologer eller man valt själv. Det finns heller inget annat jobb mig veterligen där man om man som vi förlorar jobbet och anklagas felaktigt, fastslår att det var fel ändå inte får kompensation utan istället ifrågasätter oss inför vänner, släkt och andra runt om som skola och BVC.

 Man kan undra varför någon över huvudet taget gör det.

En familjehems mamma jag talade med berättade att hon i en utredning bedömdes ha för lite behov av uppskattning för egen del. De hade svårt att bedömma om det var bra eller dåligt.
Men är det inte så med de flesta familjehem?
Man gör det inte för att någon skall uppskatta det man gör, man gör det inte för att få en klapp på axeln för att få beröm, Oh vad ni/du är duktig utan för att man känner att man gör något gott för de barn man tar hand om. Man tar ett samhällsansvar. Som en familjehems mamma sa jag kände mig så stolt för att jag blev betrodd.

Jo det var ju det man känner sig betrodd, uppskattad och stolt över förtroendet. Man känner att man tar ett samhällsansvar. Man känner att man gör skillnad. Inte för klappen på axeln även om den mer än värmer och behövs ibland och det skulle ju inte skada om samhället började uppskatta och ersätta och ge Credit för det vi faktiskt gör. för det bvi gör är storslaget och bra. De flesta fosterbarn lyckas faktiskt. Ni ser Stefan Löfven (s) han kan bli stadsminister trots att han varit familjehems placerad eller det kanske är just därför....

söndag 22 juli 2012

Flyktingar åk hem... men till vad?

Fick en länk till ett program om flyktingar. Sex personer ifrån Australien fick åka samma väg som några flyktingar för att få en inblick i hur det var. http://www.svt.se/flyktingar-ak-hem/se-program/ Det är tre delar. Har jag gjort rätt skall alla tre programmen hittas längre ner på sidan.
Tror inte att någon lämnas oberörd. Flyktingar åk hem heter det, men till vad?
Jag har hört många felaktiga åsikter vad gäller flyktingar. Att det bara är killar som kommer för att sedan ta hit sina familjer. Att de är rika egentligen och sedan bara kommer hit för att leva på oss.

Faktum är att jag också skulle ta mig rätt långt om jag sålde allt jag hade. Faktum är att om man väljer, förlåt inte har något val, så skickar man den som har mest chans att överleva, att lyckas och i många av de länder det handlar om är det bara killarna som haft förmånen att gå i skolan, lära sig något alltså har större förutsättnignar att lyckas. Skulle de mot förmodan göra det så förstår nog alla som sett bara ett enda ett av programmen att de gör allt de kan för att ta hit, hjälpa hit sina familjer, mäniskor som de älskar.  Vem skulle inte gjort det?

I tredje programmet besöker de ett sjukhus som gör vad de kan med små möjligheter att rekonstruera mäniskor som råkat ut för bomber och annat. Barn som fått ansikten bortsprängda eller ben, armar och annat.
Det är så lätt att döma eller ha åsikter om personer man inte känner eller har på nära håll. De värsta rasister tror jag inte känner en enda invandrare personligt.
Nu vet jag att jag generaliserade men jag tror att det är så.
Har pratat med många som inte är så "invandrar vänliga" och då man frågar hur många de känner är det inte en. Hur vet de då hur de har det? Jo man ser ju hur de lever... på håll. Kommer i sina fina kläder. Kläder som inte personen som uttalade det hde råd med. Men ingen vet om de köpt det second hand eller om de sparat länge...
Sedan kanske det är så att de inte sätter värde på samma saker som vi. Allt annat vi spenderar pengar på, gardiner, blommor, porslin i sama färg eller sort. Dukar och mattor och annat som egentligen bara är till för att visa upp en yta eller skapa hemtrevnad. Men varför skapa hemtrevnad om man inte ens vet om man får stanna?
Skulle de träffa någon så gäller det ju inte dem för de är ju inte likadana eller...
som en sa om den enda färgade familj hon kände till, men den familjen jobbar ju, barnen går ju i skolan och de umgås ju med oss, svenskar... precis som hon trodde att inte alla vill det eller längtar efter ett vanligt liv med jobb och möjligheten att betala för sig.

Visst ser det ut som om de trycker ihop sig och det blir rena länder i vissa stadsdelar men det är inte alltid de själva valt det. Det kan också vara som en sa, här blir det att jag umgås med mäniskor som jag aldrig hade valt hemma bara för att de är hemifrån. Nog känner jag igen det från semesterresor. vi har väl också en tendens att dras till andra svenskar, bara för att de är svenskar. som då jag tågluffade ett år och vi inte hlört svenska på en vecka och sedan stötte ihop med andra svenskar. Vad skönt det var. Att få tala sitt modersmål, att förstå allt de sa, att känna igen sig.
Det kan ju vara så vid varenda utlandssemester. Man träffade någon och lovade att hålla kontakten men vad blev det av det? Ingenting, vi var inte samma personer då vi kom hem, hade olika liv.

Det är barn som far illa men självklart även vuxna precis som om det vore mindre hemskt. Alla mänsikor har rätt till förlåt borde ha rätt till ett drägligt liv.
Men de ses altför lätt som ett hot bara för att man inte känner, de blir för många eller av någon annan anlednign som ger en orsak att ha något att skylla på. Hur är det inte med bärplockarna som det talas om på Tv just nu? Det kommer folk dit och hotar dem så de inte kan, vågar bo kvar i tältlägren de lurats till med löften om att tjäna såpass att deras familjer kanske skulle kunna haft det lite drägligare i vinter.

I länken hittar du förhoppningsvis alla tre avsnitt och kan välja att se dem. De är ca en timma vart och ett.

lördag 21 juli 2012

JO avslag

JO avslog anmälan om att brev inte diariefördes.
Vet inte om det är för att de granskant och kritiserat så många innan att de inte ansåg att de behövde krittisera en kommun till eller vad det var.

Advokaten har nu valt att inte bemöta mig mer så nu kommer det väl någon typ av utslag gissar jag. Han bemötte inte ens då jag skrev att han haft en annan agenda än vad utskottet hade gett honom.  Om det var fel borde han försvarat sig. Konstigt tycker jag, alltså ligger det något i det.

fredag 20 juli 2012

Träff

Då är datum bokat för träff med den bliviande generaldirektören för den nya granskningsmyndigheten.
Vi skall diskutera vad som behöver ändras och vad som blev fel.

Har även fått namn på den som skall göra utredningen/ översynen runt LVU och SoL

onsdag 18 juli 2012

Inget

Är på lite semester då vi lyckades få tag i hus och hästvakter. Hittar inget att blogga om men vill bara lägga ut något till alla de som läser. Ha en trevlig "kall" sommar.

tisdag 17 juli 2012

Omänskligt


Hittar fler notiser om att LVU lagen skall ses över. Men bara några korta rader på varje. Mer om LVU lagen http://www.frosunda.se/Nyheter/Nyheter/Lagen-om-vard-av-unga-ska-ses-over/


Har även fått veta vem som är tillfrågad alltså skall göra den även om det inte är offentligt än.

Såg på god morgon programmet där en familj har stått inför utvisning till två olika länder och skulle då få ta med var sitt barn. De kom hit som flyktingar och träffades här. Gifte sig och fick 2 barn. Nu menar migrationsverket att de skall utvisas och får då ta med var sitt barn. Sedan skall de ansöka därifrån om att få vara tillsammans. Helt galet. Mänsklighet verkar inte existera. Det är emot mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Massa mänskor har engagerat sig bl.a. en kompis. Man har letat olika möjligheter och nu har de fått anställning och det ser väl ut som de skall få stanna.

Det som förvånar mig är att ingen reagerar på alla andra svenska barn som säras ifrån sina föräldrar ibland utan anledning. Som sagt en översyn är behövlig och nödvändig.

måndag 16 juli 2012

Sparande som ger problem.

Äntligen en tidning som skriver om att LVU skall ses över.  Det är Smålandsposten http://www.smp.se/nyheter/sverige/lag-om-vard-av-unga-ses-over(3350085).gm
En liten kort notis.

I SvD skriver de om att det gått så långt i sparivern att socialhandläggare säger nej till behövade, stöd till dem av ekonomiska skäl. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socialarbetare-kanner-okad-press_7346374.svd
Det för med sig att personer kan bli bostadslösa.
Det är så många handläggare som
  • Sju av tio upplever ett tryck på att bli mer restriktiva med att godkänna ansökningar.
  • Åtta av tio tycker att de ekonomiska ramarna sätter stopp – ekonomin går före klientens behov.
Även här handlar det om en "bör" lag dvs kommunen bör se till att alla har det de behöver beträffande mat, boende, och kläder men det är socialkontoret och dess personal som avgör om man får det man anser att man behöver. Kommunens ekonomi går alltså före klienternas behov. 
Nu slår de alltså själva larm och talar om att de säger nej till behövande och deras behov vilket sätter dem i ännu mera problem än de hade innan.

söndag 15 juli 2012

Ointresse

Jag slutar aldrig förvånas över ointresset för barnfrågor. Nu kom man med beslutet att se över LVU och SoL men jag har knappt läst om det någonstans.
Inte konstigt att det tar sådan tid när det inte skrivs om eller väcks vilka problem det är.
Allt är så tunggrott och tar sådan tid och då man försöker väcka det så är det först ingen som lyssnar och sedan är det precis som om de inte tror en. Ingen vill ju tro att det är så illa.

fredag 13 juli 2012

Nu skall LVU ses över

D 12 juli tog så ett beslut att se över LVU lagen Direktiv 2012:79
Ni kan läsa mer om vad det innebär här :
http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/68/56/ea5c1f9f.pdf
I uppdraget står det:

En särskild utredare ska göra en översyn av bestämmelserna i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, förkortad LVU, samt analysera behovet av förändringar och
förtydliganden av regelverket. Vissa frågor som berör socialtjänstlagen (2001:453), förkortad SoL, ingår också i uppdraget.
Syftet med utredningen är att ytterligare stärka barnrättsperspektivet och rättssäkerheten för barn och unga som tvångsvårdas enligt LVU samt att bidra till kvalitetsutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården, med särskilt fokus på tvångsvård.

Utredaren ska bl.a. 

  • göra en övergripande översyn av bestämmelserna om tvångsvård av barn och unga enligt LVU,
  • se över vissa frågor som berör både LVU och SoL, t.ex. om kraven på familjehems- och jourhemsföräldrars lämplighet bör skärpas samt analysera om privata konsulentstödda verksamheter i vissa fall bör vara tillståndspliktiga,
  • göra en översyn av bestämmelserna som reglerar Statens institutionsstyrelses verksamhet vid de särskilda ungdomshemmen, bl.a. de särskilda befogenheterna,
  • se över tillämpningen av förebyggande insatser enligt LVU, 
  • analysera hur sådan samverkan som sker mellan olika myndigheter och andra relevanta aktörer i samband med att barn tvångsvårdas enligt LVU kan förbättras,
  • analysera gränsdragningen mellan familjehem och hem för vård eller boende och lämna förslag till hur kraven på dessa verksamheter bör utformas för att ge förutsättningar för en god och säker vård, och analysera gränsdragningen mellan tvångsvård enligt LVU och lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård, förkortad LPT.
  • Förslag till förändringar och förtydliganden i relevant lagstiftning ska lämnas i de delar som utredaren bedömer lämpligt.

Uppdraget ska redovisas senast den 3 mars 2014.

Barnkonventionen måste bli lag

I gårdagens aftonblad är det två debattörer som tar upp familjen som skall utvisas til vart sitt ställe.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article15110385.ab
Det innebär att även syskonen skall delas åt vart sit t håll. Inte klokt. de hävdar och jag håller med, om att barnkonventionen måste bli lag. Då skulle mna inte kunna göra på det viset.
De skriver:

Artikel 9 i barnkonventionen ger honom och hans bror rätt till båda sina föräldrar. Migrationsverket hävdar att det finns lagar i Kroatien och Serbien som gör att familjen kan förenas men de har inte tagit hänsyn till att Miroslav är rom och riskerar att bli förföljd i Serbien. Dessutom accepterar varken Vesna eller Miroslavs släkt deras kärlek.
I barnkonventionens artikel 3 står det att barnens bästa alltid ska sättas främst. Hur Migrationsverket kan anse att detta är att sätta barnens bästa främst är en stor gåta.
Du behöver inte vara en rymdforskare för att inse att Migrationsdomstolen bortsett från barnets bästa i det här beslutet. Detta är inte första gången som Sverige bryter mot barnkonventionen. Sedan 1992 har Sverige fått kritik av FN:s barnrättskommitté, men kritiken har aldrig tagits på riktigt allvar. I Norge gjordes barnkonventionen till lag 2003. Trond Wage, som var Barnombudsman i Norge, säger har det skett stora förbättringar gällande barns rättigheter sedan dess. 


Om barnkonventionen blev lag skulle mycket ändras förhoppningsvis. man har aldrig garantier. Eftersom det redan finns lagar idag som säger att barnperspektivet skall väga tyngst men trots det är det inte så.
De flesta partier är för att barnkonventionen skall bli lag förutom moderaterna. så ni som är moderater eller känner moderater lobba nu.

torsdag 12 juli 2012

Bortskämda barn skapar olyckliga vuxna


För två dagar sedan skrev Alf B Svensson en psykolog i aftonbladet en debattartikel om barn.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article15097626.ab
Han menar att man talar så mycket om barnfattigdomen men att det också kan vara problem då det är tvärtom. Han menar att föräldrar behandlar sina barn på ett sätt som skapar problem för dem.  Bortskämda barn skapar olyckliga vuxna.
Jag kan i vissa fall bra hålla med.

Pratade med en lärarkollega för ett tag sedan som berättade att han fått försvara att han inte gett betyg till en elev som inte varit där. Föräldrarna hade gått till rektorn som tvingades kalla på möte.
Där fick han sitta och försvara sig och diskutera om det fanns något sätt han kunde ge eleven betyg iallafall.
Själv har jag blivit uppringd av en då jag satte IG på ett prov då jag kom på en elev att fuska. Hon satt med en bok väl gömd och läste innantill. Föräldrern sa att hon behövde ju inte fuska för hon var så smart så därför kunde jag väl ge betyg ändå. Eftersom hon inte brukade fuska...

Hittade även en artikel på sourze http://www.sourze.se/Vad_g%C3%B6r_Maria_Larsson_f%C3%B6r_barnens_situation_10786535.asp
Eivor skriver att barn och äldre frågor är temeraturmätare på samhället och undrar vad Maria larsson gör. Hon skriver:
Men Maria Larsson har varit tyst, nästan osynlig och inte agerat för att se över lagstiftningen. Av regeringens 24 ministrar är barn- och äldreminister Maria Larsson den som synts allra minst.

Redan 2009 skrev riksrevisorerna i ett pressmeddelande: "Styrningen av privat äldreomsorg brister." Riksrevisionen ansåg att staten inte fullt ut tagit ansvar för att säkra kvaliteten i privat äldreomsorg. Om Maria Larsson och hennes departement hade agerat då kunde kanske konsekvenserna av Caremaskandalen ha begränsats.

När Caremaskandalen briserade blixtinkallade Maria Larsson och ministrarna till en presskonferens. Men regeringen varnades redan 2008.

Hon fortsätter:

Larsson har inte heller lyssnat på professionen i barnavårdsfrågor med krav på lagändring efter Markskandalen. De förslag som Maria Larsson nu lagt fram är otillräckliga. Socialtjänstlagen behöver en översyn. Bristfällig dokumentation, långa utredningar, otydlig lagstiftning och lagar som inte är up to date riskerar rättssäkerheten. Kattis Ahlström, känd programledare, numera generalsekreterare på Bris, säger: "Barnfrågor har låg status."

Det mest kända fallet handlar om de båda fosterbarnen i Mark. Där såväl Socialstyrelsen som senare även Marks kommun har sagt att det var fel att omhänderta barnen. Barnen får inte ens träffa fosterföräldrarna regelbundet vilket Kammarrätten utgick ifrån i sin dom. Ingen myndighet har agerat. Ingen kan agera. Barnen har fått betala priset.

Det är många som jobbar för att det skall bli en förändring runt utsatta barn men uppifrån är det tyst.

Just nu pågår ett konvent runt barn i Stockholm. Jag har letat och hittat att det är men inget förutom programmet, runt vad som tas upp där. Brnfrågor verkar helt enkelt inte vara intressanta.

Viktigt att tänka på att de som tar besluten nu är de som skall vårdas av dessa barn på sikt. Tänk om de bestämmer sig för att ”vårda” dem som de själva har ”vårdats”.

onsdag 11 juli 2012

Mycket på gång

Igår lanserades en ny kommunikationsstrategi; pejling och dialog. http://www.regeringen.se/sb/d/15509/a/196724 

Det handlar om att sprida strategin för att stärka barnets rättigheter i Sverige mellan år 2012 - 2014. Regeringen har beslutat att ge Barnombudsmannen i uppdrag att genomföra insatser för att sprida och kommunicera en strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige. Strategin vänder sig till kommuner, landsting och statliga myndigheter

För kommunerna finns det tydliga vinster med att stärka barns rättigheter. De får bättre underbyggda beslut, värdefulla insikter som bidrar till att utveckla verksamheten och möjlighet att bli föregångare på området, säger Barnombudsman Fredrik Malmberg.


Sedan är det redan kritk  mot den nya myndigheten http://rod.se/rivstart-av-tillsynsmyndighet-f%C3%A5r-kritik-0
Uppdraget från regeringen till utredaren Stefan Carlsson var att göra en stor översyn av de statliga vård- och hälsomyndigheternas struktur. Hans förslag, som lämnades över till socialminister Göran Hägglund (KD) i maj, innebär att tolv myndigheter blir fyra.

Men parallellt med Stefan Carlssons utredningsarbete, så valde regeringen att öppna ett snabbspår på socialdepartementet för förbereda för en särskild myndighet för tillsyn, ett uppdrag som i dag ligger på Socialstyrelsen. Även arbetet med en it-myndighet påbörjades.

Stefan Carlsson anser att regeringen agerande är problematiskt av flera skäl.
- Man hackar sönder min utredning. Jag är rädd att det övriga inte blir av. Själva kärnan i förslaget är ju kunskapsmyndigheten. Det är den som kommer att ge de stora effekterna, säger han

Det är alltså främst han som fått i uppdrag att se äver vad som skall göras. Han menar att man hackar sönder hans utredning. Men regering säger att de visste vad de vill så den delen kunna man snabba på med trots att det pågår en utredning.  Mats Gerdau säger:

- Vi vet att vi vill ha en myndighet som är vass och med muskler. Därför bryter vi loss den delen för att få den på plats redan inom ett år


Inom justite departementet pågår en utredning runt systemet runt nämndemän i rätten. http://rod.se/kritiserat-system-med-n%C3%A4mndem%C3%A4n-utreds  Personer som sitter som politiker utan juridisk utbildning.
Flera remissinstanser vill begränsa användningen av nämndemän och bland andra Advokatsamfundet, Riksåklagaren och Hovrätten för Västra Sverige vill slopa dem i hovrätten.
Uppdraget ska vara klart den 28 juni nästa år. Sedan tidigare arbetar en annan utredning med nämndemännens medverkan i brottmål och de båda utredningar ska nu synkronisera sina förslag.


tisdag 10 juli 2012

En recension

Fick idag en länk till en resension av en bok. Barns rätt till familjeliv. av Lena Hellblom Sjögren
http://www.crimenews.se/component/content/article/1-senaste-nyheterna/245142-nordmarkfallet-tas-upp-i-ny-bok.html
Boken handlar om hur vuxen eller rättare sagt föräldraperspektivet idialiseras i alla instanser i Svergie. Hon tar upp ett antal ärenden i boken och vilka konsekvenser det får för barnen i de ärendena.

”Boken handlar om barn, som utan att det funnits en saklig och opartisk grund för det, har avskilts från en mamma eller en pappa eller båda. Det handlar om barn, som har påverkats att se en förälder eller båda, som främlingar och fiender, och att avvisa kontakt med dem.

Författarens redogörelser om dessa infekterade vårdnadstvister berör. Man förstår att något går sönder inombords på den person som drabbas av att ett barn tas ifrån en och detta oavsett om det funnits fog för åtgärden eller ej.

Ett gripande avsnitt är det som rör en mamma som misstänks ha Münchhausen syndrome by proxy. Kvinnan hade misshandlats av sin man och enligt författaren feltolkas signalerna från den rädda kvinnan så sjukvårdspersonal trodde att barnen måste skyddas från mamman istället från den misshandlande maken.

Hellblom Sjögren trycker hårt på den biologiska anknytningens betydelse, att barnet ”behöver en nära och god kontakt med båda sina föräldrar och sina anhöriga på föräldrarnas sida". Författarens olika exempel i boken styrker hennes tes att det skadat barnen att ryckas upp från sina rötter. 
Ibland har vi i samhällsingripanden dock kunnat se hur den biologiska anknytningen överbetonats.  
I fallet med familjehemsbarnen i Mark menade vissa reaktionära strömningar att det var viktigare med blodsband än psykologisk anknytning. Barnens vilja tillmättes ingen betydelse. Hellblom Sjögren har såvitt jag vet inte yttrat sig om detta ärende men jag nämner det som ett exempel på att pendeln ibland slår för långt åt båda håll. I vissa fall drivs biologisk anknytning in absurdum och ibland är det psykologisk anknytning som är på modet. Men i de familjefall författaren redogör för finns inte den problematik som i Mark-fallet.

Resencenten beskriver ett antal av ärenden som lyfts i boken. Han avslutar med orden:

Sammantaget kan sägas att ”Barnets rätt till familjeliv” är en källa till kunskap. Den påvisar hur mycket skada förutfattade meningar kan göra i rättsprocesser och hur viktigt det är att noggranna utredningar bedrivs då det ibland, bokstavligt talat, handlar om människors liv.

måndag 9 juli 2012

Olika regler för olika personer?

Har varit i sommarparadiset så jag har inte hunnit skriva. Återigen gör en myndighet fel och återigen är det så svårt att rätta till. http://www.expressen.se/gt/21-arige-gabriel-blev-pappa-hos-f-kassan/ Här är det en kille som eskar om bostadsbidrag men som blir pappa på köpet. Kanske trevligt men helt fel. Undrar hur lång tid det tar inna det rättas till.

Själv skulle jg få tillbaka på skatten och har begärt förtids utbetalning. Men Nej får jag veta att man har tagit bort förtidsutbetalning om man har både företag och inkomst bredvid.
Men sa jag det har min man också och han har fått ut. Sedan tyckte jag att det var konstigt att inte lokala skattemyndigheterna informerade om att möjligheten inte längre fanns då jag begärde det och fick lappen. Jag hade just suttit med dem så de visste i vilken situation jag stod vad gällde jobb och eget företag. Varför lämnar de ut lappen om begäran om man inte kan få det?
Jo då vi skulle glada att min man slinkit igenom som handläggaren sa, själv skulle jag få vänta tills i december.
Träffade dagen efter en kompis som också har eget företag och jobbar bredvid. De hade också fått ut sitt nu på begäran. Det verkar som det gäller olika regler för olika personer. 

Sedan kan man ju undra...först har jag betalat för mycket och har legat ute med pengarna nästan ett år sedan skall man få vänta ytterligare 6 månader. Hade rollerna varit omvända att jag betalat in för lite hade jag redan haft en räkning ifrån dem att betala in.  Konstigt tycker jag. 

lördag 7 juli 2012

Lite stryk skall barn tydligen tåla

Fick en länk till en artikel i Dagens juridik.
http://www.dagensjuridik.se/2012/07/lvu-vard-fyraaring-upphor-bristerna-i-mammans-foraldraformaga-inte-sa-allvarliga
där har en liten flicka varit LVU placerad för att hon misshandlats. Nu har pappan åkt in och mamman vill att LVU skall upphöra. Trots att ett tydligt barnperspektiv skall råda i alla ärenden gällande barn och det står att:

HFD konstaterar inledningsvis att nämnden och flickans ombud anser att den anknytning som flickan har till familjhemmet, och den skada hon riskerar att lida om hon flyttas från hemmet, är faktorer som bör vägas in vid bedömningen av om vården ska upphöra.

HFD konstaterar därefter att det av 21 § första stycket LVU framgår att om närd vård enligt lagen inte längre behövs så ska den upphöra.

Det finns dock en bestämmelse om flyttningsförbud i 24 § LVU där det i förarbetena påtalas att socialnämnden ska ”respektera den känslomässiga bindning barnet utvecklat till sina familjehemsföräldrar”. Barnets anknytning till familjehemmet kan också beaktas genom tillämpning av bestämmelsen i 6 kap. 8 § föräldrabalken om överflyttande av vårdnaden till familjehemsföräldrarna. Genom lagändring 2003 infördes bestämmelsen i 13 § LVU som ålade socialnämnden att överväga en vårdnadsöverflyttning när en placering bestått i tre år.

Trots att tösen skulle må dåligt av en flytt. Trots att mamman utsatt henne för misshandel och trots att lagen skall utgå ifrån barnet så bestämmer högsta förvaltningsdomstolen att flickan skall hem.

Att flickan hade fått bo kvar hade inte behövt medföra att man tog ifrån henne mamma eller tvärtom utan man kan ökat umgänge vid lov och helger om det ansågs vara för flickans bästa. Nu förlorar hon allt hon ser som sitt Det är vuxenperspektiv.

I föreningen svenska socialchefer är det en debattartikel
http://www.socialchefer.se/?id=2165&bl=itemtypeid%3D18
De vill att utsatta barn skall bli mer lika inför lagen och skriver:
"Barn som far illa måste få den hjälp och det stöd de behöver. En anmälan till socialtjänsten förhandsbedöms för att avgöra om en genomgripande barnavårdsutredning ska inledas eller ej. Men det finns varken tydlig lagstiftning eller riktlinjer om hur en förhandsbedömning ska gå till. I dag riskerar vi både att utreda familjer som inte är i behov av det och – än värre – att missa de barn som verkligen far illa." Det skriver flera socialchefer gemensamt i en debattartikel på SvD:s Brännpunkt.
Otydlig lagstiftning och riktlinjer gör att socialförvaltningar runt om i Sverige bedömer barn och familjer mycket olika. En barnavårdsutredning, som ska inledas snarast möjligt efter att en anmälan har kommit in, är en mycket stor affär – ett stort integritetsintrång som inte bör genomföras om det inte är nödvändigt. En utredning är en myndighetsutövning, och ett beslut om att utreda kan inte överklagas.

Barnskyddsutredningen drog slutsatsen att ”Socialstyrelsen bör utarbeta vägledning för att uppnå en mer likvärdig bedömning av vilka typer av anmälningar som i normalfallet bör föranleda en utredning.”
Det finns i dag mycket forskningsbaserad kunskap om faktorer som ökar och minskar risken för långvariga psykosociala problem. Den kunskapen kan och bör användas för att utforma en mer evidensbaserad och strukturerad förhandsbedömning.
Som det ser ut idag, utan säkra kunskaper om vad förhandsbedömningar ska innehålla, riskerar socialtjänsten dels att gripa in när allvarlighetsgraden är låg, dels att missa de barn som verkligen far illa.

Man undrar när skall makthavarna ta tag i problemet, bristen på lagar och hur den kan tolkas, brist på riktlinjer, brist på barnpersktivet på alla nivåer i vårt samhälle? Inom socialtjänsten, inom polis, rätt...i lagen som är till för att trygga den som inte har förmågan eller orken eller förmågan att göra det själv.
Framför allt brist på konsekvenser då någon bryter mot de regler och lagar som faktiskt finns.


fredag 6 juli 2012

Fått fel barn

Igen får man en påminnelse om hur svårt det är att få myndigheter att rätta till då de gjort fel.
Vad sägs om en kille som upptäcker att försäkringskassan gjort honom till pappa för ett barn som inte var hans?
http://www.expressen.se/kvp/f-kassan-gjorde-fel---fick-ett-barn-extra/
De hade råkat skriva fel på personnummret. Han skulle till och med få föräldra penning för tösen som inte var hans. Han försökte åtskilliga gånger att få försäkringskassan att ändra men inte förrän han anmälde till datainspektionen ändrades det.
De krittiserar deras sätt att handskas med känslig information.

Idag fick jag ett mail ifrån den blivande generaldirektören för den nya myndigheten.
Vi skall träffas och jag skall berätta om vilka brister jag sett runt socialstyrelsen granskning för att de skall kunna ändra till nästa nya instans. Spännande.

torsdag 5 juli 2012

Smultron och mer

Ännu en solig dag med värme och smultron. Förr tog det en stund eftersom jag fick plocka till tre.
Nu för tiden hinner jag äta själv men inte idag...

Men det var så gott om smulltron att ingen tillsist orkade äta mer.
Inte ofta det är så.
Ibland är livet toppen och man njuter av ljuden, och allt som rör sig runt om.

onsdag 4 juli 2012

Ny rapport

Utifrån vad som hände oss har regeringen gett socialstyrelsen ett antal uppdrag. Ett bara att se över omplaceringarna av små barn 0-10 den skall vara klar nu i höst.
Sedan skulle de även ta fram ett handlingsprogram för hur man skall utreda och ta hand om och stötta familjehem.
Det är antagligen utifrån den som direktien jag hörde om igår kom. Om att man gör för lite vårdnadsöverflyttnignar och att de skall kunna til större utsträcking göras med bibehållet stöd.
I vilket fall så är
Program för trygg och säker vård i familjehem och hem för vård eller boende klar nu. Här går den att ladda ner och läsa http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-6-55

Håll till godo.

tisdag 3 juli 2012

Ny granskningsinstans nästa år

Igår satt jag och letade efter några saker i lagen och påminde mig om att det faktiskt står att man SKA göra utredning ang vårdnadsöverflytt efter tre år.
Ändå säger en del kommuner att de aldrig gör dem.
Tror att det var 2010 det gjordes tror det var två stycken totalt i Sverige.
Det jag saknar är att det inte står vad utrednignen innebär. För många räcker det med ett kryss i en ruta. har gjort men sedan behöver man ite redovisa vad man gjort.
Det säger med andra ord ingenting.

Har just talat med en socionom som berättade att socialtjänsten fått kritik för att man gör för lite vårdnadssöverflyttningar. Att de ger för lite stöd till familjehem och att vårdnadsöverflyttningar skall kunna göras med bibehållet stöd. Det kom ifrån socislsytrelsen om jag fattade rätt.
Hurra säger jag.

Pratade sedan med en på socialstyrelsen. De har fått för mycket att göra sedan de tog över granksningen. de hinner inte med. Sedan är det inte rätt att de som utformar direktiv för hur socialtjänsten skall arbeta även skall hålla i granksningen av den.
Det har jag sagt sedan de tog över.
De har haft grankningen i drygt två år och inte en enda komun av alla som fått kritik har ens fått böter,trots att det var meningen att det skulle bli tuffare tag, mer åtgärder och krftigare sanktioner mot de som gjorde och gör fel. .
Jag har tjatat vid varje besök i riksdagen och varje kontakt med riksdagen.
Nu berättade hon att de tagit åt sig av kritiken.
Det har blivit för mycket anmälningar för att de skall hinna med, det händer för lite, det tar för lång tid...
Nästa år startar man en ny instans. en granskningsinstans som bara skall granska hälso och sjukvård, äldrevård samt socisltjänsten. http://www.regeringen.se/sb/d/15508/a/196009

Regeringen har idag utsett Gunilla Hulth-Backlund till ny generaldirektör i Regeringskansliet. Hulth-Backlund kommer att leda arbetet med att bygga upp den nya inspektionsmyndigheten för vård, omsorg och socialtjänst, i enlighet med tidigare besked. Därefter tillträder hon som generaldirektör på den nya myndigheten.

Den nya inspektionsmyndigheten övertar uppgifter som idag ligger hos Socialstyrelsen, och som tidigare låg hos länsstyrelserna. På det här viset samlas kompetensen på en och samma myndighet, samtidigt som Socialstyrelsens dubbla roller som normerande och granskande myndighet frångås.
  Gunilla Hulth Backlund blir den nya generaldirektören.
http://www.dagensmedicin.se/jobb/gunilla-hulth-backlund-ny-generaldirektor

Hon är medveten om de problem Socialstyrelsens tillsyn har dragits med och de växande ärendehögarna som fått bland annat Statskontoret att rikta skarp kritik mot hur tillsynen har fungerat. Än har Gunilla Hulth-Backlund ingen färdig lösning på hur den nya myndigheten ska undvika att hamna i samma situation.
Välkomnar det beslutet.

måndag 2 juli 2012

Första uppdaget klart

Just nu är det svårt att hitta något att blogga om. Det händer massor men inget jag vill skriva om offentligt.

En av konsekvenerna efter omplaceringen hos oss var att socialstyrelsen fick ett par uppdrag. Bl.a skulle de utforma föreskrifter och råd för  hur familjehem skall utredas. Stödet för placerade barn skulle stärkas. Nu är den klar
http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012juni/skyddetforplaceradebarnstarks
Det som skall ändras är:

Till exempel besöks inte barnen tillräckligt ofta och socialtjänsten saknar struktur för planering och uppföljning av bland annat barnens hälsa och skolgång. Många familjehemsföräldrar upplever också att de får för lite stöd och utbildning.

Vi vet också att placerade barn generellt sett har lägre utbildning, sämre hälsa och sociala förhållanden som vuxna. Samhället måste se till att barnen har det bra under placeringen och får bättre förutsättningar i vuxenlivet, säger utredaren Berith Josefsson.
Som ett led i att stärka barnens skydd och rättigheter har Socialstyrelsen på regeringens uppdrag tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd. De tydliggör socialnämndens ansvar för att planera och följa upp att placerade barn har det bra och utvecklas väl. Socialtjänsten blir bland annat skyldig att via intervjuer, hembesök och referenser utreda familjehemmens lämplighet. Faktorer som undersöks är till exempel familjens bakgrund, livssituation och levnadsvanor, boendemiljö, personliga förutsättningar och möjligheten att ägna tid och engagemang åt det placerade barnet.

Socialstyrelsens nya regler ligger i linje med regeringens lagrådsremiss för att stärka placerade barns rättigheter. Reglerna innebär bland annat att vikten av barnets egen delaktighet och möjlighet att komma till tals tydliggörs. Barnet ska veta varför det har placerats, förses med kontaktuppgifter till sin socialsekreterare, informeras om sina rättigheter och möjligheten att kontakta Socialstyrelsens tillsynsavdelning.
– Barnet ska också kunna få hjälp av socialnämnden även efter att placeringen upphört, till exempel med boende, sysselsättning och ekonomi. I likhet med vanliga föräldrar måste socialnämnden bli en förälder som bryr sig och hjälper placerade ungdomar till en god start i vuxenlivet, säger enhetschefen Barbro Rohdin.
De nya föreskrifterna och allmänna råden träder i kraft den 1 oktober.

Men jag saknar fortfaraden något runt då det är socialen som ställer till det.